Η τελευταία ανατριχιαστική σειρά The Watcher του Ryan Murphy είναι διαθέσιμη στο Netflix  εδώ και λίγες μέρες και ήδη βρίσκεται στην κορυφή της τηλεθέασης της πλατφόρμας. Το επτά επεισοδίων δράμα έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία των θεατών με την ανατριχιαστική ιστορία της οικογένειας Brannock, την οποία αρχίζει να τρομοκρατεί ένας μυστηριώδης αθέατος διώκτης που αυτοαποκαλείται The Watcher με το που αγοράζουν το σπίτι των ονείρων τους.

Ίσως η πιο τρομακτική πτυχή της νέας σειράς να είναι το γεγονός ότι εμπνέεται από την αληθινή εμπειρία μιας οικογένειας. Το The Watcher είναι εμπνευσμένο από τα γεγονότα που περιγράφονται λεπτομερώς σε ένα άρθρο του New York Magazine/The Cut του Reeves Wiedeman, το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2018. Αφηγείται την αληθινή ιστορία του Derek και της Maria Broaddus, ενός ζευγαριού που το 2014 αγόρασε ένα ονειρεμένο σπίτι στο ειδυλλιακό προάστιο Westfield του New Jersey. Ήλπιζαν ότι θα γινόταν το σπίτι των ονείρων τους, αλλά καθώς άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης του ακινήτου αξίας 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από τη μετακόμισή τους, έλαβαν μια ανησυχητική επιστολή που απευθυνόταν στον νέο ιδιοκτήτη.

Οι Broadduses μοιράστηκαν το περιεχόμενο της επιστολής με το The Cut: «Το σπίτι της οδού Boulevard με νούμερο 657 αποτελεί περιουσία της οικογένειάς μου εδώ και δεκαετίες και καθώς πλησιάζει τα 110α γενέθλιά του, μου ανατέθηκε να παρακολουθώ και να περιμένω την επάνοδό του. Ο παππούς μου παρακολουθούσε το σπίτι τη δεκαετία του 1920 και ο πατέρας μου τη δεκαετία του 1960. Τώρα ήρθε η δική μου η σειρά. Γνωρίζετε την ιστορία του σπιτιού; Ξέρετε τι κρύβεται μέσα στους τοίχους του; Γιατί βρίσκεστε εδώ; Θα το μάθω». Τα γράμματα έδειχναν να υποδηλώνουν ότι ο αποστολέας βρισκόταν κοντά και ένας τοπικός ντετέκτιβ είχε παροτρύνει τους Broadduses να μην ειδοποιήσουν τους γείτονες – καθώς όλοι τους ήταν πιθανοί ύποπτοι.

Οι Broadduses φέρεται να συναντήθηκαν με τον εν λόγω ντετέκτιβ αφού έστειλαν πρώτα email στους προηγούμενους ενοίκους του σπιτιού, για να ρωτήσουν για τυχόν επιστολές. Εκείνοι απάντησαν ότι λίγες ημέρες πριν μετακομίσουν, έλαβαν όντως μια παρόμοια περίεργη επιστολή που αναφερόταν στην οικογενειακή ιστορία με το σπίτι, αλλά δεν της έδωσαν μεγάλη σημασία καθώς δεν επαναλήφθηκε. «Σίγουρα δεν νιώσαμε ποτέ ότι μας παρακολουθούσαν», ισχυρίζονταν οι προηγούμενοι ένοικοι, υποστηρίζοντας ότι σπάνια κλείδωναν ακόμη και τις πόρτες τους. Ένα χρόνο μετά την αγορά του σπιτιού, ανέφερε ο Wiedeman, οι Broadduses έκαναν καταγγελία κατά των προηγούμενων ενοίκων επειδή είχαν αποκρύψει εκείνη την επιστολή. Η καταγγελία όμως απορρίφθηκε αργότερα.

Η οικογένεια Broaddus έλαβε άλλη μια επιστολή δυόμισι χρόνια μετά την πρώτη. Αυτή η ανεξιχνίαστη υπόθεση είχε δεκάδες πιθανούς ενόχους όλα αυτά τα χρόνια. Όπως ανέφερε ο Wiedeman, οι ίδιοι οι Broadduses προσέλαβαν έναν ιδιωτικό ερευνητή και δύο πρώην πράκτορες του FBI για να εξετάσουν την υπόθεση όταν οι προσπάθειες της αστυνομίας έμειναν στάσιμες. Ένας από τους πρώην πράκτορες, ο Robert Lenehan, διαπίστωσε ότι ο The Watcher ήταν ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας χάρη στον παρωχημένο τρόπο που απευθυνόταν στους παραλήπτες των επιστολών και τα διπλά διαστήματα μεταξύ των προτάσεων. Οι επιστολές φέρεται να είχαν υποβληθεί σε επεξεργασία στο Kearny, το κέντρο διανομής της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ στο βόρειο Νιου Τζέρσεϊ, γεγονός που περιόρισε ελάχιστα την έρευνα.

Φυσικά, η έρευνα γέννησε υποψίες σε κάθε γωνιά της γειτονιάς του Westfield. Σύμφωνα με τον Wiedeman, ελήφθησαν αμέτρητα ερευνητικά μέτρα. Εγκαταστάθηκαν κάμερες στο τοπικό ταχυδρομείο και στην τοπική βιβλιοθήκη, όπου θα μπορούσαν να έχουν δακτυλογραφηθεί οι επιστολές. Ο Ντέρεκ φέρεται να σκέφτηκε ακόμη και να προσλάβει κάποιον για να χακάρει τα ιντερνετικά δίκτυα της γειτονιάς, μια ιδέα που αποδείχθηκε πολύ δαπανηρή και, επίσης, προφανώς παράνομη. Τίποτα ουσιαστικό δεν βρέθηκε ποτέ. Αν και η σειρά του Netflix δείχνει την οικογένεια να μένει στο σπίτι, η πραγματική οικογένεια δεν έφτασε ποτέ εκεί. Έξι μήνες μετά την πρώτη επιστολή, οι Broadduses επέλεξαν να το πουλήσουν.