ΣΕΞ. Ναι, είναι αλήθεια: το σεξ πάντα πουλάει. Κι εγώ αγόρασα μόλις είδα τον τίτλο “Orgasm Inc.” στο menu του Netflix. Πάτησα λοιπόν το play κι έμαθα την ιστορία της OneTaste, μιας οργάνωσης που προσπάθησε να γίνει Εκκλησία αλλά στην ουσία ήταν πάντα εταιρεία.

H OneTaste ιδρύθηκε από την Nicole Daedone το 2005, λίγο πριν το ξέσπασμα του #metoo. Μια δεκαετία μετά η OneTaste αποκτούσε χιλιάδες φανατικούς οπαδούς και όλο και μεγαλύτερη προβολή στα media καθώς βρήκε υποστήριξη και μεταξύ διασημοτήτων όπως η ηθοποιός και «βασίλισσα της ευεξίας» Gwyneth Paltrow. To ντοκιμαντέρ της δημοφιλούς πλατφόρμας εστιάζει στο πώς η OneTaste, που αυτοσυστήθηκε ως μια οργάνωση ευεξίας, χρησιμοποίησε όρους φεμινισμού, γυναικείας ενδυνάμωσης, σεξουαλικής απελευθέρωσης συνδυασμένους με τη σοφία και τις πρακτικές ανατολίτικων πολιτισμών για να γιγαντωθεί και να πείσει τους ακολούθους της να κάνουν οτιδήποτε -από σεξουαλικής μέχρι οικονομικής απόψεως- τους ζητούνταν.

Αρχικά μαθαίνουμε για το ΟΜ, δηλαδή για τον «οργασμικό διαλογισμό» (orgasmic meditation), μια πρακτική διέγερσης της γυναικείας κλειτορίδας που είχε αποτέλεσμα έναν οργασμό διάρκειας 15 λεπτών -που μπορούσε ύστερα από «εκπαίδευση» να φτάσει μέχρι την μία ώρα. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν γυναίκες που βίωσαν την πρακτική και τον οργασμό και άντρες που άσκησαν την πρακτική και προκάλεσαν τον 15λεπτο οργασμό.  Άλλωστε τα πρώτα χρόνια μόνο οι γυναίκες γινόντουσαν δέκτες της διέγερσης, με τον καιρό αυτό άλλαξε και γυναίκες καλούνταν να εφαρμόσουν το ΟΜ σε άντρες, κάτι που κάποιος χιουμοριστικά αποκάλεσε «υπερβατική μαλακία».

H Nicole Daedone, ιδρύτρια της εταιρείας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, OneTaste, περιτριγυρισμένη από “orgasmic meditation” ζευγάρια.

Παρακολουθούμε ότι αρχικά η όλη συνθήκη του οργασμικού διαλογισμού και της σεξουαλικής απελευθέρωσης συνοδεύεται, στις συνεδρίες, στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις διακηρύξεις της OneTaste, από ρητορεία για επαφή, αληθινή επικοινωνία και σύνδεση του ζευγαριού. Σταδιακά οι αρχές αυτές μοιάζουν όλο και λιγότερες αναγκαίες ή τουλάχιστον όχι τόσο απαραίτητες. Πλέον το αφήγημα παίρνει άλλα περίεργα μονοπάτια.

Χρησιμοποιώντας η Nicole Daedone επιχειρήματα του φεμινισμού ως «δούρειο ίππο»,  τραβώντας από τα μαλλιά ορισμούς και στρεβλώνοντας έννοιες και τοποθετήσεις κατόρθωνε να φτάνει σε απόλυτα συμπεράσματα που μόνο κακοποιητικά ως προς την προσωπικότητα και την σεξουαλικότητα μπορούν να χαρακτηριστούν, δίνοντας ένα «συγχωροχάρτι κανονικότητας» σε πάγιες και βίαιες πατριαρχικές συμπεριφορές.

Γυναίκες εργαζόμενες στην εταιρία μιλούν για το πώς καλούνταν να δεχθούν κακοποιητική συμπεριφορά ανδρών γιατί «Μια πραγματικά ερεθισμένη γυναίκα θα δεχόταν με χάρη και αγάπη την έκφραση του κτήνους ως μια κραυγή βοήθειας».

Ένα πρώην Μέλος εξηγεί : «Το “κτήνος”, αυτή η βία, αυτή η οργή που κανονικοποιείται. Ενθάρρυναν τους άλλους να ασκούν μεταξύ τους ψυχολογική βία. Την πρώτη φορά που κάνουν κάτι κακό σε κάποιον λαμβάνουν ενθάρρυνση. “Ναι, έβγαλες το κτήνος από μέσα σου”. Γνωρίζεις ότι έχεις κάνει κάτι απαίσιο, αλλά σε έχουν επαναπρογραμματίσει ως προς το καλό και ο κακό».

Στο αποκορύφωμά της, η OneTaste φέρεται να έβγαζε 12 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο και είχε κέντρα σε εννέα πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Η ίδια η Nicole Daedone αφηγείται μια ιστορία από την εποχή που δούλευε ως στρίπερ: «Ένας τακτικός πελάτης ήθελε να με στραγγαλίζει. Το κτήνος του ήταν παγιδευμένο και δεν έβρισκε χώρα να εκφραστεί. Κι εγώ λατρεύω τα κτήνη. Έπρεπε να παραδοθώ τόσο πολύ ώστε να το απορροφήσω. Και κάθε φορά, εντελώς ξαφνικά, έφτανε σε ένα σημείο και ξέσπαγε σε κλάμα. Και με πλήρωνε αδρά για να με στραγγαλίζει και να βάζει τα κλάματα. Νομίζουμε ότι είναι σκληροί, ενώ είναι πλασματάκια που κλαίνε. Είναι οι σύντροφοί μας που θέλουν να μας αγαπήσουν. Είναι σκληροί επειδή τους αντιμετωπίζουν με φόβο» και συμπληρώνει πώς αισθάνεται απέναντι στον παιδοβιαστή πατέρα της: «Ο μπαμπάς μου πέθανε στη φυλακή με 52 καταδίκες παιδικής κακοποίησης. Και ποτέ δεν πίστεψα ότι ήταν κακός άνθρωπος. Πίστευα ότι ήταν πολύ εκδηλωτικός και τετρασδιάστατος. Δεν χωρούσε στους αυταρχικούς νόμους της τρίτης διάστασης. Αυτό ήταν το μόνο του έγκλημα, θεωρώ. Άλλοι πιθανώς να διαφωνούν».

Μια γυναίκα πρώην εργαζόμενη υπογραμμίζει ότι «Η OneTaste ενθάρρυνε τις γυναίκες να εκτιμούν την κακοποιητική φύση της ανδρικής σεξουαλικότητας. Υποτίθεται ότι είναι μια πολύ εξελιγμένη πρακτική» και ένας άνδρας πρώην υπάλληλος της συμπληρώνει «Συχνά ακουγόταν ο όρος “επιδέξια παραβίαση”. Δεν παραβιάζεις τη θέλησή της, παραβιάζεις αυτό που ονομάζει θέλησή της»

Η Autumn Blanck αφηγείται την ιστορία της αδερφής της Ayries, η οποία αρνήθηκε να μιλήσει στο ντοκιμαντέρ φοβούμενη αντίποινα από την OneTaste: «Η αδερφή μου κι εγώ είχαμε ζήσει μια πολύ τραυματική παιδική ηλικία. Μας συνέβη κάτι σεξουαλικής φύσεως. Ξέρω ότι η αδερφή μου δυσκολευόταν να κάνει σεξ, να συνδέεται με τους άλλους, να ανήκει σε μια κοινότητα, να έχει αγάπη γιατί δεν το ζήσαμε ως παιδιά. Όταν μίλησε στη Ρέιτσεϊλ (ανώτατο στέλεχος της OneTaste) που ήταν μεγαλύτερη αλλά με τα ίδια βιώματα εκείνη της είπε ότι ο οργασμικός διαλογισμός τα θεράπευσε όλα….Αυτοί οι τύποι της έλεγαν ότι έπρεπε να κοιμηθεί με ένα σωρό άντρες ή ότι έπρεπε να κάνει οργασμικό διαλογισμό πέντε φορές την ημέρα, για να απελευθερωθεί από το τραύμα της παιδικής της ηλικίας».

Καθόλου τυχαίο λοιπόν που ένα από τα σλόγκαν της OneTaste ήταν «Μια ερεθισμένη γυναίκα λέει ΝΑΙ πιο συχνά». Σας μοιάζουν όλα αυτά ενθαρρυντικά για την στήριξη της γυναικείας σεξουαλικότητας; Γιατί προσωπικά βρίσκω ότι εις το όνομα μιας δήθεν ελευθεριακής συνθήκης καταστρατηγούν κάθε έννοια αυτοδιάθεσης και ξεπλένουν τον βιασμό και κάθε είδους σεξουαλική κακοποίηση ενώ την ίδια στιγμή τα μαθήματα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα «οργασμικού διαλογισμού» πωλούνταν στους ενδιαφερόμενους σε πακέτα των 15.000-30.000 δολαρίων. 

Όταν τα ρεπορτάζ σε αμερικανικά Μέσα αρχίζουν να δημοσιεύουν καταγγελίες εμπλεκόμενων η OneTaste άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα. To 2017 η Nicole Daedone πούλησε το δικό της, κεντρικό μερίδιο, και τα ίχνη της χάθηκαν. Φημολογείται ότι έχει επιστρέψει στον κεντρικό κτήμα της OneTaste αλλά δρα πιο διακριτικά. Το FBI διεξάγει έρευνες για τις εργασιακές συνθήκες και τις επιχειρηματικές πρακτικές της OneTaste. Για την ώρα δεν έχουν ασκηθεί διώξεις.