Η Haçienda, το θρυλικό κλαμπ του Μάντσεστερ που άνοιξαν οι New Order και η Factory Records, άνοιξε πριν απο ακριβώς 40 χρόνια. Για να το γιορτάσει, το BBC ετοίμασε ένα νέο ντοκιμαντέρ, το «The Haçienda – The Club That Shook Britain», που εξετάζει τη 15χρονη πορεία του, από το ξεκίνημά του, εμπνευσμένο από την πρώτη επίσκεψη των New Order στη Νέα Υόρκη, μέχρι τη στιγμή που έγινε το επίκεντρο της rave σκηνής στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και την τελική κατάρρευσή του.

Το Hacienda έχει αποτελέσει το επίκεντρο εκατοντάδων βιβλίων, ταινιών και άρθρων – εξυμνώντας τη θρυλική επιρροή του κλαμπ στη μουσική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου, παντρεύοντας τη ροκ και την ηλεκτρονική μουσική με μερικές από τις πιο ηδονιστικές αποδράσεις που αναφέρθηκαν ποτέ.

Φωτ.: Jon Shard

Αυτό το ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα στο BBC στις 22 Νοεμβρίου του, περιλαμβάνει πολλά σπάνια πλάνα από το κλαμπ – συμπεριλαμβανομένων εμφανίσεων των New Order, The Smiths, Madonna και άλλων – και νέες συνεντεύξεις με τους Peter Hook και Stephen Morris των New Order, τον Shaun Ryder των Happy Mondays, τον Noel Gallagher, τον booker και DJ Mike Pickering της Haçienda και άλλους.

Φωτ.: Jon Shard

Το βιβλίο του Peter Hook «How Not To Run a Club» συνιστάται για όσους ενδιαφέρονται για μερικές από τις άγριες νύχτες και τις ολέθριες επιχειρηματικές αποφάσεις που τελικά οδήγησαν στην κατάρρευσή του. Η ταινία μεγάλου μήκους «24 Hour Party People» καταγράφει επίσης την πορεία του κλαμπ και της δισκογραφικής εταιρείας, με μεγάλη δόση καλλιτεχνικής αδείας.

Πηγή: BBC