Στις 8 Μαρτίου 2014, η πτήση 370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών και οι 239 επιβαίνοντες απογειώθηκαν από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με τελικό προορισμό το Πεκίνο, ένα ταξίδι που δεν θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο από επτά ώρες. Το Boeing 777 όχι μόνο δεν έφτασε ποτέ στην Κίνα, αλλά δεν έχει εμφανιστεί έκτοτε, ενώ όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματός του εικάζεται ότι έχασαν τη ζωή τους κάπου στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Αυτό που ακούγεται σαν επεισόδιο του “Unsolved Mysteries” είναι το θέμα ενός νέου ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «MH370: Το Aεροπλάνο που Eξαφανίστηκε», το οποίο καταγράφει τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός εμπορικού αεροσκάφους, την πολυετή έρευνα για την εξαφάνισή του και τις διάφορες θεωρίες που έχουν διατυπώσει οι ειδικοί της αεροναυπηγικής και οι οικογένειες των αγνοούμενων επιβατών στα σχεδόν 10 χρόνια που μεσολάβησαν από τη μοιραία πτήση.

Έχουν υπάρξει αμέτρητα ντοκιμαντέρ και ειδησεογραφικά αφιερώματα για την πτήση 370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, αλλά ελάχιστα συγκρίνονται σε έκταση και κλίμακα με το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, το οποίο καταγράφει ολόκληρη την ιστορία. Με έμφαση στα γεγονότα που οδήγησαν στην πτήση, τη συγκλονιστική εξαφάνισή της πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό και τη σχεδόν δεκαετή έρευνα για το ανεξήγητο γεγονός.

Εκτός από τη συμμετοχή δημοσιογράφων, εμπειρογνωμόνων αεροναυπηγικής και ερευνητών, το «MH370: Το Aεροπλάνο που Eξαφανίστηκε» αφιερώνει επίσης πολύ χρόνο στις οικογένειες των επιβατών και του πληρώματος που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε μερικές δυνατές συναισθηματικές σκηνές στις οποίες οι συνεντευξιαζόμενοι μιλούν για την απώλεια των συζύγων, των παιδιών, άλλων συγγενών και στενών φίλων τους.

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix διερευνά επίσης τις διάφορες θεωρίες γύρω από την εξαφάνιση της πτήσης MH370, με τμήματα του ντοκιμαντέρ να εστιάζουν στις έρευνες σχετικά με τον πιλότο που θεωρείται ύποπτος για την εσκεμμένη συντριβή του αεροπλάνου, ένα μυστηριώδες κομμάτι φορτίου και πολλά άλλα. Βέβαια, δεν παίρνουμε απάντηση σε όλα τα ερωτήματα του τίθενται κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, αλλά αυτό είναι και ένα στοιχείο που κάνει το «MH370: Το Aεροπλάνο που Eξαφανίστηκε» ιδιαίτερο, αφού αυξάνει κλιμακώνει συνεχώς την ίντριγκα.

Χωρίζεται σε τρία επεισόδια διάρκειας, αλλά η συνολική του παρακολούθηση δεν ξεπερνάει τις 2 ώρες – τα επεισόδια διαρκούν από 42 έως 60 λεπτά. Σε αντίθεση με πολλά από τα true crime ντοκιμαντέρ του Netflix που έχουν κυκλοφορήσει τον τελευταίο χρόνο, το «MH370: Το Aεροπλάνο που Eξαφανίστηκε» ανήκει στην κατηγορία TV-14 [ακατάλληλο για κάτω των 14 ετών].