Τα Φιλαράκια είναι μία από τις αγαπημένες μου σειρές, με μεγάλωσαν, διαμόρφωσαν ένα κομμάτι του χιούμορ μου, μου στάθηκαν στις δύσκολες στιγμές, όποτε κι αν πατούσα το “play”, κατευθείαν ένιωθα ασφάλεια, ήταν πάντα εκεί για εμένα. Παρακολουθούσα τη σειρά ξανά και ξανά από την αρχή, γιατί μου άρεσε να βλέπω τους “φίλους” μου να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, να ερωτεύονται, να απογοητεύονται, να έχουν ανασφάλειες, να φοβούνται, να εξελίσσονται, να ωριμάζουν, να είναι τόσο ανθρώπινοι. 


Αν θέλω να είμαι ειλικρινής, πρέπει να ομολογήσω ότι ο βασικός λόγος που επέστρεφα συνεχώς ήταν ο Chandler κι αυτό δεν το λέω για χάρη του κειμένου. Έχει χωρισμένους γονείς, χρησιμοποιεί το χιούμορ όταν νιώθει άβολα κι επειδή είναι «το μόνο που έχει» και γελάει με τα αστεία του, νομίζω ότι αυτά ήταν αρκετά για να ταυτιστώ. Σίγουρα δεν θα περίμενα να μου δώσει κάποια συμβουλή, αφού δεν είναι καλός σε αυτό, αλλά πάντα μου έδινε μία ιδιαίτερη ζεστασιά που πήγαζε από την ταύτιση που ένιωθα.

Λόγω των Friends, αγάπησα τον Matthew Perry. Μαθαίνοντας για τη ζωή του, στην πορεία, τον αγάπησα ακόμη περισσότερο. Αυτά τα επεισόδια θα συνεχίζω να τα ξαναβλέπω για να μου υπενθυμίζουν γιατί θα ήθελα να έχω τον Matthew Perry γείτονά μου, αν όχι συγκάτοικο (άλλωστε, ήταν ο καλύτερος συγκάτοικος σύμφωνα με τον Joey). Αν δεν έχετε δει τη σειρά, σας προειδοποιώ ότι θα υπάρχουν spoilers.

“Αυτό με το Blackout” (The One with the Blackout)

Perrry
Φωτ.: NBC

Αν μας φλέρταρε ο Chandler, το πιο πιθανό είναι να τον απορρίπταμε. Κάθε προσπάθεια του να προσεγγίσει μία κοπέλα, συνήθως ήταν αποτυχημένη. Αισθανόταν άβολα, μιλούσε με δυσκολία και οι ατάκες του απομάκρυναν τη γυναίκα που βρισκόταν μπροστά του σε δευτερόλεπτα. Αυτό συμβαίνει και σε αυτό το επεισόδιο. Κλεισμένος στον προθάλαμο ενός ATM, εξαιτίας του γενικού blackout που υπήρχε στην πόλη, προσπαθεί να προσεγγίσει το σούπερ μόντελο, Jill Goodacre. 

Όταν απορρίπτει μία τσίχλα που του προσφέρει η Jill, το επόμενο δευτερόλεπτο το μετανιώνει και αρχίζει να σκέφτεται ποια θα ήταν η ιδανική ατάκα που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει. Μερικές από τις σκέψεις που μεταφέρονται μέσω voiceover είναι: «τώρα που το ξανασκέφτομαι, η τσίχλα θα ήταν τέλεια» και συνεχίζει λέγοντας «η τσίχλα θα ήταν τέλεια; Σιχαίνομαι τον εαυτό μου». Στην προσπάθειά του να φανεί άνετος και να τραβήξει την προσοχή της, τρώει -τελικά- μία τσίχλα και αντί να κάνει φούσκα, την φτύνει κατά λάθος. Όταν την ξαναβάζει στο στόμα του, συνειδητοποιεί ότι τρώει την τσίχλα κάποιου άλλου και πνίγεται! Αυτό είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για πως μπορεί να εξελιχθεί μία κατάσταση όταν νιώθει άβολα. Το αποτυχημένο φλερτ του, που ήταν μία πετυχημένη κωμική στιγμή για την σειρά, ήταν η αφετηρία για να ταυτιστούμε κάποιοι μαζί του, αυτή η αμηχανία του φλερτ, μερικές φορές δεν είναι διαχειρίσιμη!

“Aυτό στο οποιο πεθαίνει ο Heckles” (The One Where Heckles Dies)

@raphaelachagass Good bye, Chandler Bing. 😔🤍 #chandlerbing #chandler#ripmathewperry #friends ♬ som original – Raphaela Chagas

Μετά τον θάνατο του κυρίου Heckles, του ενοχλητικού γέρου που έμενε κάτω από τα κορίτσια και χτυπούσε το ταβάνι με το κοντάρι σκούπας για να κάνουν ησυχία, επειδή δεν είχε συγγενείς, όλα του τα υπάρχοντα πέρασαν στη Monica και τη Rachel αποκαλώντας τες “τα θορυβώδη κορίτσια στο διαμέρισμα πάνω από το δικό μου”. Ψάχνοντας τα πράγματά του ο Chandler διαπιστώνει ότι υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στον εαυτό του και τον κ. Heckles, είχαν ανακηρυχθεί οι πιο αστείοι του σχολείου, ενώ έπαιζαν και οι δύο έπαιζαν κλαρινέτο. Τότε ο Chandler άρχισε να ανησυχεί ότι θα πεθάνει μόνος του όπως κι εκείνος. 

Το τέλος όπου κρατάει το λεύκωμα του Heckles και του υπόσχεται ότι δεν θα κάνουν θόρυβο είναι μία πολύ συγκινητική στιγμή, που πλέον απέκτησε άλλη βαρύτητα.

“Αυτό με το ταξίδι στα χιόνια” (The One Without the Ski Trip)

Perry

Ο Ross και η Rachel δεν μιλούν μεταξύ τους μετά τον χωρισμό τους και αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Η Rachel τους προσκαλεί όλους εκτός από τον Ross να πάνε μαζί της για σκι στο σπίτι της αδελφής της. Η Phoebe είναι αυτή που θα τους πάει εκεί, οδηγώντας το ταξί της γιαγιάς της, αλλά όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα, πρέπει να καλέσουν τον Ross για να πάει να τους βοηθήσει. Πολύ σύντομα το πρώην ζευγάρι τσακώνεται, με τον Chandler να αναβιώνει μέσα από το περαστικό τον χωρισμό των γονιών του, γεγονός που τον ωθεί να ξαναρχίσει το κάπνισμα.

Χαρακτηριστική ατάκα είναι αυτή της Phoebe που λέει «κοιτάξτε τι κάνετε στον Chandler», όταν βλέπει ότι είναι μία τραυματική κατάσταση γι’ αυτόν.  

“Αυτό με τα έμβρυα” (The One with the Embryos)

Ο Chandler και ο Joey βάζουν στοίχημα με τη Rachel και την Monica, το οποίο θα έκρινε αν θα έδιωχναν τα πτηνά από το σπίτι τους ή θα έπαιρναν το σπίτι των κοριτσιών. Ο Ross δημιούργησε ένα παιχνίδι ερωτήσεων που θα έκρινε τους νικήτες, όμως μη νομίζετε ότι ήταν απλό, είχε και γύρο αστραπή! Ίσως, πρόκειται για ένα από τα πιο αστεία επεισόδια της σειράς, στο οποίο μαθαίνουμε πότε ο Chandler έκανε σεξ για πρώτη φορά, ότι ο τηλεοπτικός οδηγός δεν έρχεται στο όνομά του, αλλά στην κυρία Chanandler Bong, ενώ στο τέλος η Rachel και η Monica χάνουν, αφού δεν μπορούσαν να θυμηθούν τι δουλειά κάνει. Spoiler: δεν είναι transponster (αυτό δεν είναι καν κάποια λέξη!).

Προσωπική αγαπημένη στιγμή είναι η θριαμβευτική είσοδος του Chandler πάνω σε αυτό το τεράστιο λευκό σκυλί που είχε αγοράσει ο Ross στον Joey, μιμούμενος τον “Michael Flateley, τον Lord of the Dance”.

“Αυτό που ο Chandler ξεπερνά τα όρια” (The One Where Chandler Crosses the Line)

Perry
Φωτ.: The Movie Database

Σε αυτό το επεισόδιο, ο Joey βγαίνει ραντεβού με κάποια που δεν είναι η κοπέλα του, η Kathy. Ο Chandler την πετυχαίνει τυχαία γυμνή και βασανίζεται, επειδή του αρέσει πολύ. Μάλιστα, το δέρμα της είναι τόσο απαλό και λείο, που κάνει το βασανιστήριο μεγαλύτερο. Παράλληλα νομίζει ότι της αρέσει κι εκείνης. Τελικά, ο Chandler και η Kathy φιλιούνται, με αυτόν να νιώθει ενοχές απέναντι στον Joey. Αυτός είναι και ο λόγος που πάει και αγοράζει έπιπλα και συσκευές για το σπίτι, με τον Joey να του αποκαλύπτει ότι δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον του για την Kathy. Αυτή χωρίζει, τελικά, με τον Joey και ο Chandler βρίσκει το κουράγιο να του πει για το φιλί τους. Ο Joey αισθάνεται προδομένος και δεν του μιλάει για μέρες, μέχρι να μπει ο Chandler στο επόμενο επεισόδιο μέσα σε ένα κουτί «για να σκεφτεί τι έκανε».

Οι ενοχές, ο θυμός και η λέξη “προδοσία”, από μόνη της, μας δείχνουν πόσο έντονη είναι η σχέση του Joey με τον Chandler. Σε αυτό το επεισόδιο αναδεικνύεται ο κλονισμός της φιλίας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ καταφέρνει να ανησυχήσει και εμάς για το μέλλον της σχέσης τους. 

“Αυτό με τον γάμο του Ross: 2ο μέρος” (The One with Ross’s Wedding: Part 2)

Δεν γινόταν να μην μπει αυτό το επεισόδιο στην λίστα. Ίσως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που υπάρχουν στη σειρά. Στην αρχή βλέπουμε μόνο τα σκεπάσματα ενός κρεβατιού, που καθένας μας μπορεί να μαντέψει ότι από κάτω τους υπάρχουν γυμνοί άνθρωποι. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο Chandler και η Monica που έκαναν σεξ την ημέρα του γάμου του Ross. 

Ο τρόπος που προσπαθούσαν και οι δύο να διαχειριστούν την κατάσταση ήταν πολύ αστείος. Η έκφραση που πήραν όταν συνειδητοποίησαν ότι είδαν ο ένας τον άλλον γυμνό, η αμηχανία στο κρεβάτι μετά το σεξ, ο τρόπος που άλλαξε η κινησιολογία τους, όλα ήταν φανταστικά, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια.

“Αυτό που το μαθαίνουν όλοι” (The One Where Everybody Finds Out)

Perry
Φωτ.: NBC

«Δεν ξέρουν ότι ξέρουμε ότι ξέρουν ότι ξέρουν ότι ξέρουμε» (they don’t know that we know that they know we know), αυτή η ατάκα είναι σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου επεισοδίου. Όταν η Φοίβη βλέπει τη Monica και τον Chandler να «το κάνουν» από το σπίτι που βρίσκεται απέναντι και θέλει να νοικιάσει ο Ross, αφού ξεπεράσει το πρώτο σοκ φωνάζοντας «τα μάτια μου, τα μάτια μου!» (my eyes my eyes), αποφασίζει να “σπάσει πλάκα” φλερτάροντας τον Chandler. Στο παιχνίδι του φλερτ μπαίνει συνειδητά και αυτός, όταν καταλαβαίνει ότι η Phoebe θέλει να τους κάνει να “λυγίσουν”. Από αυτή τη συνθήκη στο τέλος προκύπτουν αρκετές αστείες στιγμές που βασίζονται στην αμηχανία των δυο τους. Ο Chandler προσκαλεί τη Phoebe να «πιάσει το δικέφαλό του… και ίσως και κάτι περισσότερο» και στη συνέχεια κοιτώντας το σουτιέν λέει μαγκωμένος ότι «είναι πολύ ωραίο», ενώ στην πραγματικότητα φοβάται τα σουτιέν, σύμφωνα με τον Joey τουλάχιστον. Η στιγμή που λυγίζει και παραδέχεται ότι είναι μαζί με την Monica, καθώς και ότι την αγαπάει, σίγουρα απογειώνει το επεισόδιο.

“Αυτό με την τελευταία νύχτα” (The One on the Last Night)

Η τελευταία βραδιά του Chandler και του Joey, πριν μετακομίσει ο πρώτος απέναντι στη Monica, ήταν σίγουρα συγκινητική αφού σηματοδοτούσε «το τέλος μίας εποχής». Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα από τα επεισόδια στο οποίο φάνηκε πόσο καλός φίλος είναι ο Chandler. Προσπαθούσε να δώσει χρήματα στον Joey, χωρίς να το καταλάβει, χάνοντας επίτηδες σε παιχνίδια που δημιουργούσε εκείνη τη στιγμή. Οι “κούπες” ήταν το παιχνίδι που έδωσε στον Joey τα περισσότερα χρήματα, όμως τα έχασε όλα πολύ σύντομα, όταν έπαιξε το ίδιο παιχνίδι με τον Ross.

“Αυτό με την άλλη αδερφή της Rachel”  (The One with Rachel’s Other Sister)

Η Rachel προσκαλεί την αδερφή της, Amy, στο τραπέζι που ετοιμάζει η Monica την Ημέρα των Ευχαριστιών και σύντομα θα έρθει το χάος. Ο Ross και η Rachel απαντώντας στο ποιος θα πάρει την Emma όταν αυτοί πεθάνουν, λένε ότι ο Chandler δεν θα ήταν ικανός να μεγαλώσει ένα παιδί γιατί είναι πιο πολύ ο «αστείος θείος». Στη συνέχεια, όταν οι δύο αδερφές τσακώνονται και σπάνε κατά λάθος ένα πιάτο από το καλό σερβίτσιο της Monica, ο Chandler μπαίνει στη μέση και τις αναγκάζει να ζητήσουν συγγνώμη για το πιάτο και τη συμπεριφορά τους. 

Αυτή ήταν μία από λίγες δραματικές στιγμές που είχε ο Chandler στη σειρά και ίσως από τις πιο σημαντικές. Απέδειξε ότι μπορεί να διαχειριστεί μία κρίση, χωρίς φέρει μπροστά το χιούμορ του και επομένως φάνηκε ότι θα ήταν ικανός πατέρας. Ναι, ο Chandler είναι πολύπλευρος χαρακτήρας, νοιάζεται, υπερασπίζεται αυτούς που αγαπάει και γι’ αυτό τον αγαπάμε και εμείς.

“Αυτό με τον άντρα νταντά” (The One with the Male Nanny)

Φωτ.: Pinterest

Η πιο τρυφερή φράση που έχει πει ο Chandler στη Monica, είναι σε αυτό το επεισόδιο! Στον διάλογο που ακολουθεί υπάρχει έντονα αυτό το “για πάντα”, στην πιο απλή και ουσιαστική του μορφή:

– Είσαι η Monica! Εντάξει; Και είμαι ερωτευμένος με τη Monica.

– Ακόμα και αν συρρικνωθώ σε 2 ίντσες (5 εκατοστά) ύψος;

– Θα σε κουβαλούσα στην τσέπη μου!

Αν και δεν ξέρουμε πόσο πηγαία βγήκε αυτή η ατάκα από τα χείλη του Matthew Perry, ο τρόπος που κοιτάει την Courteney Cox είναι συγκλονιστικός. Με αυτό το βλέμμα θα τον θυμάμαι πάντα, όταν θα έρχεται στο μυαλό μου.