Η πλατφόρμα του Netflix κυκλοφόρησε λίγες ημέρες πριν τη σέντρα το πρώτο επεισόδιο του «FIFA Uncovered». Μίας σειράς με ντοκιμαντεριστικά στοιχεία που αποκαλύπτει τη δράση της Ομοσπονδίας σε όλα τα επίπεδα. Η αφήγηση ξεκινάει από τον Μάιο του 2015. Το FBI προχωράει σε συλλήψεις μελών. Ο Πρόεδρος Μπλάτερ κατονομάζεται ως «κεφαλή της οικογένειας» και «νονός του ποδοσφαίρου» (το μυαλό μας πηγαίνει και στην ταινία του Κόπολα). Η πλοκή ξεδιπλώνεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ευρώπης. Η διαφθορά και η διαπλοκή αποδεικνύονται ενδημικές.

Τα πλάνα με τα νεαρά παιδιά στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική που παίζουν ξέγνοιαστα θυμίζουν τις δικές μας παλιές αλάνες. Το όνειρό τους είναι να γίνουν ποδοσφαιριστές κι αν δεν τα καταφέρουν να βρεθούν όσο πιο κοντά γίνεται στην αγαπημένη τους ομάδα. Κι όμως ο ρομαντισμός μοιάζει να μην έχει θέσει στην εποχή μας. «Όσο λιγότερα γνωρίζει κάποιος για την ανηθικότητα στο λαοφιλές σπορ, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι». Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει κι ο Ντάνιελ Γκόρντον προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι και να οδηγήσει στα αίτια.

Πώς φτάνουμε από το «Boycott» του 1978 σε αυτό του 2022; Τότε την εμφάνιση της κάνει η γνωστή σε όλους μας Coca Cola. Εκείνη η χρονιά αποτελεί το ορόσημο της μετάβασης και του τέλους της αθωότητας, καθώς το ποδόσφαιρο μετατρέπεται σε προϊόν. Μαθαίνουμε ή θυμόμαστε τις πολιτικές προεκτάσεις που αγγίζουν δικτατορίες (ενώ επικρατεί το δόγμα νόμος και τάξη) που δίνουν ως «όπιο» στον λαό το άθλημα. Η αναδρομή δείχνει τη διαδρομή του χρήματος («φακελάκια» πήγαιναν κι έρχονταν) κι η συσχέτιση είναι άμεση με τα Παγκόσμια Κύπελλα και την επιλογή των χωρών που θα τελικά πραγματοποιούνται.

Ένα μεγάλο μέρος -όχι άδικα- αφιερώνεται στο διάστημα παραμονής του Χαβελάνζε στον θώκο του προέδρου. Ουσιαστικά είναι αυτός που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Επί των ημερών του μία είναι η λέξη που σου μένει στο μυαλό: ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ. Η FIFA γίνεται ένας παγκόσμιος κολοσσός. Ο ιδιοκτήτης της Adidas, Χορστ Ντάσλερ με οξυδέρκεια και διορατικότητα είχε προβλέψεις τις εξελίξεις. Κινήθηκε γρήγορα παρασκηνιακά και πήρε μεγάλο μέρος της πίτας. Η πορεία του Δυτικού Κόσμου αντικατοπτρίζεται πλήρως και στο ποδόσφαιρο. Οι συνέπειες αυτού που ορίζουμε ως νεοφιλελευθερισμός ήρθαν να δώσουν πιθανώς το πιο δυνατό χτύπημα.

Αυτή η μίνι σειρά επεισοδίων έχει ως στόχο να γνωστοποιήσει σε μεγάλη μερίδα οπαδών και φίλων την πραγματικότητα. Οι όροι κι η λειτουργία δίνονται σε σαφήνεια. Οι ψευδαισθήσεις διαλύονται. Τώρα ο καθένας μας πρέπει να αποφασίσει, αν θα συνεχίσει να είναι μέρος αυτού που κάποτε ήταν γιορτή, αλλά σήμερα έχει καταλήξει να απέχει πολύ από τους σκοπούς για τους οποίους γεννήθηκε. Η σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ είναι σε λίγες ώρες … Boycott or not?