Ο Tupac Shakur/2Pac (Lasane Parish Cooks), γιος της Afeni (Alice Faye Williams), γεννήθηκε στο Χάρλεμ. Μεγάλωσε όμως για να γίνει είδωλο, θρύλος της hip-hop, ακτιβιστής και ολοκληρωμένος καλλιτέχνης με παγκόσμια απήχηση. Είχε ένα όραμα που τροφοδοτούσε τον σκοπό του και βυθίστηκε στα ταλέντα που θα τον βοηθούσαν να τα εκπληρώσει. Όπως σημειώνει το NPR, «αντιφάσεις, πολυπλοκότητες και όλα αυτά – άφησε πίσω του “κάτι” που άγγιξε γενιές ανθρώπων».

Ο Tupac Shakur δεν έφτασε στο επίπεδο της επιτυχίας του από τη μια μέρα στην άλλη. Ήταν ταλαντούχος, αλλά ακόμη περισσότερο, ήταν μαθητής της ζωής – κυρίως του δρόμου. Και χρησιμοποίησε αυτές τις εμπειρίες ως έμπνευση για το έργο του. Η ικανότητά του να αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στην τέχνη του με αυταπάρνηση τον εδραίωσε ως ένα μετεωρικό ταλέντο στη σκηνή και την οθόνη. Στην οθόνη, αποδείχθηκε αυθεντικός καλλιτέχνης με απαράμιλλη ικανότητα. Οι πιο αξιοσημείωτες κινηματογραφικές του συμμετοχές περιλαμβάνουν τις ταινίες “Juice” (η μεγαλύτερη επιτυχία του), “Poetic Justice” και “Jason’s Lyric”. Και πίσω από το μικρόφωνο, έδειξε πως ήταν ένας αριστοτέχνης στιχουργός και σύγχρονος φιλόσοφος. Μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν τα “Keep Your Head Up” [δίσκος “Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z…”, 1993, Interscope], “All Eyez on Me” [δίσκος “All Eyez on Me”, 1996, Death Row], “California Love” [single, 1995, Death Row] και “Dear Mama”. Το τελευταίο, ήταν single από τον δίσκο “Me Against the World” που κυκλοφόρησε το 1995, το τρίτο στούντιο άλμπουμ του Tupac.

Η πλοκή

Το “Dear Mama” αναφέρεται εστιάζει στον Tupac και την Afeni. Το FX το διαφημίζει ως μια «ειλικρινή και προσωπική περιγραφή» της ζωής τους. Αυτό πηγάζει από τη μεγάλη πρόσβαση που είχαν σε αποκλειστικό υλικό, το οποίο θα συμβάλει σε μια πιο ακριβή αφήγηση. Σε συνέντευξή του στο Deadline, ο σκηνοθέτης Allen Hughes επιβεβαίωσε ότι το πρώτο επεισόδιο θέτει τις βάσεις. Μετά από αυτό, η σειρά βουτάει σε εννοιολογικό βάθος. Στη συνέχεια, όπως μεταφέρει περαιτέρω ο Hughes στο Deadline, «γίνεται μια μουσική οδύσσεια και μπαίνει στην ψυχολογία» αυτού που αναμφίβολα είναι η τέχνη του Tupac και αυτό που τον οδήγησε.

Το ντοκιμαντέρ αποτελείται από πέντε επεισόδια, αλλά ορίζεται ως κάτι διαφορετικό από τα τυπικά ντοκιμαντέρ. Σύμφωνα με το FX Networks, «Η βαθιά προσωπική σειρά πέντε επεισοδίων θα αψηφήσει τις συμβάσεις ενός παραδοσιακού ντοκιμαντέρ. Αντ’ αυτού, η σειρά αυτή έχει δημιουργηθεί για να έχει τόσο ένα ενημερωτικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο όσο και μια εμπειρία εικόνας και ήχου. Και τελικά, αναδεικνύεται ως ένα κομμάτι στο οποίο πολλοί μπορούν να ανακαλύψουν ποιοι ήταν ο Tupac και η Afeni στο σώμα, το πνεύμα και την ψυχή».

Τα πρόσωπα

Τόσο η Afeni όσο και ο Tupac είχαν τεράστια συνεισφορά στις κοινότητές τους και στον κόσμο. Και ο διάσημος σκηνοθέτης Hughes επέλεξε να τιμήσει το κληροδότημά τους μέσα από μια σειρά με τίτλο “Dear Mama”. Σύμφωνα με την συνέντευξη που παραχώρησε στο Deadline, ο Allen Hughes ανέλαβε το έργο κατόπιν αιτήματος της οικογένειας Shakur. Αρχικά, δεν είχε καμία διάθεση να αναλάβει το έργο για διάφορους λόγους. Αλλά εξελίχθηκε σε κάτι πολύ περισσότερο από την εκπλήρωση ενός αιτήματος. Έτσι, ο Hughes, εκπλήρωσε μια προσωπική του επιθυμία. Άρχισε να βλέπει το ντοκιμαντέρ αυτό ως «ένα έργο εξερεύνησης», μια ευκαιρία για τον ίδιο να ανακαλύψει τον αυθεντικό Tupac. Το Deadline αναφέρει ότι «ο Hughes ήθελε να βρει το νόημα στο ταξίδι του [Tupac]».

Όπως φάνηκε στα προηγούμενα έργα του, την ταινία αληθινού εγκλήματος “Good Fellas”, το δράμα “Menace II Society”, την περιπέτεια δράσης “Book of Eli” και τη μίνι σειρά “The Defiant Ones”, ο Allen Hughes έδειξε ένα απίστευτο χάρισμα στην αφήγηση ιστοριών. Έτσι, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι το ντοκιμαντέρ “Dear Mama” είναι ένα must-see, ειδικά για τους οπαδούς του Tupac και του έργου του Hughes.

Ο Hughes αρχικά σκόπευε να ονομάσει τη σειρά “Outlaw”, αλλά αργότερα την άλλαξε σε “Dear Mama”. Ο νέος τίτλος ανταποκρινόταν περισσότερο στην ιστορία που ήθελε να πλαισιώσει. Αυτό επιβεβαιώνεται και στη συζήτηση που έχει ο Hughes με το Deadline. Το όνομα του ντοκιμαντέρ, το οποίο ευθυγραμμίζεται πλέον με το συγκεκριμένο τραγούδι που αναφέρεται στην σχέση του Tupac και της μητέρας του, Afeni, αποτελεί έναν τρυφερό φόρο τιμής.

Το “Dear Mama” θα κάνει πρεμιέρα στο FX στις 21 Απριλίου και δύο επεισόδια θα είναι απευθείας διαθέσιμα κατά την κυκλοφορία του. Τα επόμενα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε Παρασκευή, ενώ η σειρά θα είναι διαθέσιμη για streaming στο Hulu την επομένη της κυκλοφορίας της.