Δεν γνωρίζουμε αν ο Ντέιβιντ Μπάουι «λάτρευε την Ελλάδα» ή «την είχε μέσα στην καρδιά του», κατά πως λένε τα (ελαφρώς γραφικά) ΜΜΕ για κάποιον που επισκέπτεται συχνά την χώρα μας για διακοπές.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε πάντως είναι ότι ο Μπάουι αφενός ήταν για σχεδόν μια δεκαετία παντρεμένος με μια γυναίκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο (την οποία είχε επισκεφτεί πολλάκις) και αφετέρου ότι στα μέσα και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Ελλάδα όντως αποτελούσε έναν από τους σταθερούς τόπους που περνούσε έστω λίγες ημέρες από τις θερινές τους διακοπές.

Η πρώτη φορά που ο Μπάουι επισκέφτηκε την Ελλάδα ήταν τον Μάιο του 1975 – μάλιστα είχε μαζί του και τον Ιγκι Ποπ. Οι δυο τους ξεναγήθηκαν στους Δελφούς και το Σούνιο από τον ίδιο τον Γιάννη Πετρίδη, τότε στέλεχος της Phonogram που εκπροσωπούσε την δισκογραφική του Μπάουι, την RCA Victor, στην Ελλάδα.

Το αξιοσημείωτο με αυτή την πρώτη επίσκεψη του Μπάουι στην Ελλάδα ήταν ότι τότε πέρασε εντελώς απαρατήρητος, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ιγκι. Έκαναν για 4-5 ημέρες τις βόλτες τους στην Αθήνα και το Μοναστηράκι και κανείς μα κανείς δεν τους πήρε χαμπάρι. Ήταν δυο τουρίστες, απλοί διαβάτες μέσα στο πλήθος του κόσμου που χάζευε τους μικροπωλητές στην οδό Αιόλου.

Μετά από μερικές ημέρες, αμφότεροι αποχώρησαν από την Ελλάδα και η μόνη αναφορά που έχει μείνει από τότε ήταν μια απλή εξιστόρηση της επίσκεψής τους δια στόματος (και χειρός) Πετρίδη σε μια σελίδα του περιοδικού «Επίκαιρα».

Η δεύτερη φορά που ο Μπάουι επισκέφτηκε την Ελλάδα ήταν τα καλοκαίρια του 1985 και του 1986, φιλοξενούμενος στο σπίτι-έπαυλη του πρίγκιπα Αγά Χαν του ΙV στην Πάτμο.

 

Την εποχή εκείνη, οι φήμες ότι ο Μπάουι είχε δήθεν αγοράσει και δικό του εξοχικό στη «Νησί της Αποκάλυψης» έδιναν και έπαιρναν, αλλά φυσικά η αλήθεια ήταν ότι ο ίδιος ήταν απλώς φιλοξενούμενος στο ησυχαστήριο του Αγά Χαν.

Ο Μπάουι κυκλοφορούσε παντού με τα πόδια, έπινε τον καφέ του σε μαγαζιά στη Χώρα και του άρεσαν ιδιαίτερα οι απογευματινές βόλτες στο χωριό Αλώνι. Και τα βράδια, προτιμούσε να πίνει, πάλι μόνος του ή με μικρή παρέα, το αγαπημένο του τζιν τόνικ σε ένα συγκεκριμένο μπαράκι στην Αστοιβή, που δυστυχώς δεν υπάρχει πια στην μορφή που το άφησε τότε.

Κατά τ’ άλλα, έκανε το μπάνιο του, πάντα νωρίς το πρωί, στην αγαπημένη του παραλία, στην Ψιλή Άμμο, ενώ επίσης είχε θεαθεί να κολυμπάει στην παραλία του Λάμπη αλλά και στον Κάμπο.

Δυο χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1988, ο Μπάουι επισκέφτηκε σχεδόν incognito το νησί της Ίου.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται – χωρίς να έχει διασταυρωθεί από άλλες πηγές – ένας χρήστης του reddit, ο OldSchool, ο οποίος ανέβασε μια φωτογραφία με τη λεζάντα «O πατέρας μου με τον David Bowie σε διακοπές στην Ελλάδα, το 1988».

Ο χρήστης που ανέβασε τη φωτογραφία στην συνέχεια αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία πίσω από τη φωτογραφία: «Πίσω στο 1988, ο πατέρας μου πήγε με τους φίλους του διακοπές στην Ελλάδα», εξήγησε. «Ήταν υπερβολικά τυχερός γιατί με κάποιο τρόπο ανακάλυψε τον Μπάουι πάνω σε μια νοικιασμένη μοτοσυκλέτα. Και ο μπαμπάς μου, που ήταν φανατικός θαυμαστής του, του ζήτησε να βγάλει μια φωτογραφία μαζί του. Ο Ντέιβιντ δέχτηκε και κάπως έτσι βρέθηκε πάνω στη μηχανή του».

Η τελευταία επίσκεψη του Μπάουι στην Ελλάδα δεν ήταν για λόγους αναψυχής και χαλάρωσης, αλλά για επαγγελματικούς λόγους, για μια συναυλία τον Ιούλιο του 1996 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σε ένα φοβερό triple bill μαζί με Lou Reed και Elvis Costello. Η συναυλία δεν συγκέντρωσε τον κόσμο που περίμεναν οι δοργανωτές -μιλάμε για μια περίοδο που ο Μπάουι, σε μουσικό επίπεδο, έχει μόλις αρχίσει να «ξανανεβαίνει» μετά την καλλιτεχνική και δημιουργική του πτώση από το 1985 και έπειτα.

Το σετ του Μπάουι ξεκίνησε με το «Look Back in Anger», στην συνέχεια έπαιξε κάποια από τα τραγούδια του τότε νέου του άλμπουμ, με τίτλο «Outside» και φυσικά η πιο αξιομνημόνευτη σκηνή από μια αναπάντεχα μέτρια συναυλία ήταν η ερμηνεία του στο σπουδαίο τραγούδι «Hallo Spaceboy», όταν σκαρφάλωσε σε έναν πυλώνα της σκηνής φορώντας το – ειδικά σχεδιασμένο για την περιοδεία του Outiside – Alexander McQueen κοστούμι του.

Τέλος, και όσον αφορά στην σχέση του Μπάουι με την Κύπρο, να πούμε ότι η πρώτη του γυναίκα, η Angie (γεννημένη Mary Angela Barnett) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία από πατέρα Αμερικανό στρατιωτικό και μητέρα από τον Καναδά.

Το ζευγάρι επισκέφτηκε μαζί για πρώτη φορά την Κύπρο το 1972 μαζί με τον, τότε ενός έτους, γιο τους Zowie – τον πετυχημένο σκηνοθέτη Duncan Jones του «Moon».

Πέρασαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά του 1973 στο πατρικό της, ενώ μέχρι το 1974 και πριν την τουρκική εισβολή του Ιουλίου, ο Μπάουι πήγε στην Κύπρο τουλάχιστον άλλες δυο φορές, κάνοντας βόλτες σε όλο το νησί και δείχνοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση στα Λεύκαρα.

«Ο Ντέιβιντ λάτρευε την Κύπρο», γράφει η Αντζελα στα απομνημονεύματά της με τίτλο «Backstage Passes: Life on the Wild Side with David Bowie», και συνεχιζει: «μαζί με την τότε μπάντα του, νοικιάσαμε μια έπαυλη στην Κερύνεια και έμεινε γοητευμένος από τις ομορφιές του νησιού».

Δια του λόγου το αληθές, πέντε χρόνια μετά, στο τραγούδι «Move Οn» από το άλμπουμ «Lodger», ο ίδιος ο Μπάουι τραγουδάει:

«Cyprus is my island / When the going’s rough
I would love to find you / Somewhere in a place like that», δηλαδή «η Κύπρος είναι το νησί μου / και όταν ζορίζομαι πολύ / θα ήθελα να βρεθούμε / σε ένα τέτοιο μέρος».