Ο Μάιος είναι, παραδοσιακά, μήνας Eurovision. Καλείς κόσμο σπίτι, παραγγέλνεις φαγητό και μπίρες και κάθεσαι με την παρέα σου και σχολιάζεις τα τραγούδια, τα κοστούμια, τις συμμετοχές και την σκηνική παρουσία του κάθε διαγωνιζόμενου, με την ιλαρότητα που αρμόζει στον ίδιο τον θεσμό.

Εμείς ξανακούσαμε αρκετά από τα νικητήρια ή μη τραγούδια της 66χρονης ιστορίας του διαγωνισμού και αποφανθήκαμε ως προς το ποια είναι τα 20 καλύτερα, με αξιολογική σειρά και σε αντίστροφη μέτρηση από το 20 έως το 1.

Στην λίστα υπάρχουν, ασφαλώς, και δυο ελληνικά.

20. Katrina and The Waves – Love Shine a Light

Η μεγάλη της μουσικής σχολή, η Βρετανία, δεν έχει καταφέρει σχεδόν ποτέ να κάνει αισθητή την παρουσία της στον θεσμό. Το κατάφερε πάντως το 1997 με ένα εξαιρετικό feelgood τραγούδι.

19. Lordi – Hard Rock Hallelujah

Η μεγάλη έκπληξη του 2006, το μέταλ τραγούδι που «σήκωσε» το βραβείο εκείνη την χρονιά και μάλιστα με ρεκόρ πόντων, λες και η Ευρώπη περίμενε απεγνωσμένα ένα μέταλ συγκρότημα να ανανεώσει τον θεσμό.

18. Brotherhood of Man – Save Your Kisses for Me

Βρετανοί που μιμήθηκαν τους ΑΒΒΑ (δυο άνδρες και δυο γυναίκες επί σκηνής) και δικαιώθηκαν για την επιλογή τους, άσχετα αν το τραγούδι τους είναι έτη φωτός πίσω από το «Waterloo».

17. Celine Dion – Ne partez pas sans moi

Φωνάρα έχει η Celine και μια από αυτές που είναι κομμένες και ραμμένες ειδικά για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Και το ίδιο το τραγούδι δεν είναι καθόλου κακό.

16. Toto Cutugno – Insieme: 1992

Ο αγαπημένος Ιταλός τραγουδάει για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και δεν απογοητεύει στιγμή – δεν θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε, είναι ο Cutugno, είναι θεσμός από μόνος του.

15. Ελενα Παπαρίζου – My number one

Στον έβδομο ουρανό αδέλφια. Το «Πειρατικό» το «σήκωσε» τον Μάιο του 2005.

14. Ruslana – Wild Dances

Η μεγάλη στιγμή της Ουκρανίας, που κατάφερε και πέτυχε το zeitgeist, δηλαδή την χρονική εκείνη συγκυρία που η Eurovision πήρε ξανά μπρος σε δημοφιλία μετά από μια δεκαετία αδιαφορίας εκ μέρους του κοινού.

13. Dschinghis Khan – Dschinghis Khan

Γερμανοί που μιμήθηκαν, επιτυχώς, το «Rasputin» της εποχής εκείνης και μας άφησαν παρακαταθήκη ίσως το καλύτερο disco τραγούδι που ακούστηκε ποτέ στον διαγωνισμό.

12. Dana International – Diva

Μεγάλη στιγμή, μουσικά και ιστορικά, με πολύ κόσμο να ξεσηκώνεται για την παρουσία (και την ταυτότητα) της Ισραηλινής, αλλά η μουσική ιστορία το έχει ήδη δικαιώσει.

11. Vicky – L’amour Est Bleu

Mια 18χρονη Κερκυραία παίρνει το τραγούδι του Γάλλου Paul Mauriat και το πηγαίνει για λογαριασμό του Λουξεμβούργου στην Eurovision του 1967. Παίρνει την 4η θέση (αν και θα έπρεπε να πάρει την πρώτη) και φτιάχνει το όνομά της.

10. Secret Garden – Nocturne

Από τα εξαιρετικά νικητήρια τραγούδια του διαγωνισμού της δεκαετίας του ’90, μιας περιόδου που η ποιότητα του θεσμού έπεσε κατακόρυφα.

9. Domenico Modugno – Nel blu dipinto di blu

Το γνωστό «Volare», το οποίο μάλιστα δεν κέρδισε τον διαγωνισμό το 1958 -έχει μείνει, ωστόσο, στην ιστορία του ευρωπαϊκού τραγουδιού και τραγουδιέται μέχρι σήμερα μέχρι και σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

8. Željko Joksimović – Nije Ljubav Stvar

Συγκλονιστικό βαλκανικό έπος από τον διαγωνισμό του 2012. «Ασε την αγάπη να φύγει» τραγουδάει ο Joksimovic, γνωστός και ως «Johnny Logan της Σερβίας».

7. Σοφία Βόσσου – Άνοιξη

Μια από τις μεγαλύτερες αδικίες στην ιστορία του θεσμού, ένα τραγούδι που θα έπρεπε να είχε πάρει την πρώτη θέση το 1991.

6. Mihai Traistariu – Tornero

Ανώτερης ποιότητας Hi-NRG / italo-disco ξεσηκωτικό τραγούδι από εκείνα που θα τραγουδιούνται ακόμη και σε 50 χρόνια από τώρα.

5. Loreen – Euphoria

Οι Σκανδιναβοί – που είναι και οι πολυνίκες του θεσμού – ξέρουν πολύ καλά πώς να φτιάχνουν τραγούδια με στόφα νικητή. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ένα από αυτά.

4. Elina Born & Stig Rästa – Goodbye To Yesterday

Προσωπικό μου αγαπημένο και ένα από τα ομορφότερα τραγούδια, ανεξαρτήτως Eurovision, που έχω ακούσει τα τελευταία δέκα χρόνια. Προσέξτε την εξαιρετική σκηνική παρουσία του διδύμου.

3. Johnny Logan – Hold Me Now

Οι σημερινοί 40άρηδες το θυμούνται καλά ως ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια που έβγαλε ποτέ ο συγκεκριμένος διαγωνισμός. Από τον Johhny Logan ασφαλώς.

2. ABBA – Waterloo

Το τραγούδι που «έφτιαξε» ολόκληρη την καριέρα ενός εκ των 3-4 κορυφαίων ποπ συγκροτημάτων όλων των εποχών.

  1. France Gall – Poupee De Cire, Poupee De Son

Ενα από τα 20 σπουδαιότερα ποπ τραγούδια του 20ου αιώνα. Μέγας είσαι Serge Gainsbourg.