Δεν είναι πολλά εκείνα τα φεστιβάλ που μπορούν να πιάσουν τα vibes μιας πόλης, να τα αφομοιώσουν και μέσα απ’ αυτό να παράγουν κάτι που θα πατάει στο παρόν. Και η αλήθεια είναι πως στην Αθήνα, τέτοιες πρωτοβουλίες και ιδέες δεν έχουμε ζήσει πολλές τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα (και) το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι ήταν μια δυνατή εμπειρία, με μία ευρεία γκάμα καλλιτεχνών, αλλά πόσο hip-hop είδαμε στις σκηνές των live;

Αυτό ακριβώς το «κενό» έρχεται να καλύψει, για ακόμα μια χρονιά, το φεστιβάλ “Off The Hook”, που επιστρέφει δυναμικά την Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Καλλιτέχνες απ’ την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, θα ανέβουν στη σκηνή για να δώσουν μοναδικές μουσικές παραστάσεις, προσφέροντας μια μοναδική hip-hop εμπειρία. Yasiin Bey (aka Mos Def), Λεξ, Βέβηλος, Βητα Πεις, Ricta, Expe, Bloody Hawk, Jeru The Demaja, κ.α. είναι έτοιμοι να κάνουν take-over το κέντρο της πόλης με μπιτ-λούπες-ραπ.

Η κουλτούρα που ξεκίνησε από τα block parties του Μπρόνξ στη Νέα Υόρκη στα 70’s και προχώρησε σε underground στενάκια για σχεδόν δύο δεκαετίες, πλέον στέκεται κυρίαρχη στην δισκογραφία και έχει επηρεάσει το lifestyle της νεότερης γενιάς όσο κανένα άλλο μουσικό ρεύμα. Το πνεύμα, η εξέλιξη και η φιλοσοφία του hip-hop, θα κυριαρχήσει στο διήμερο “Off The Hook” και το Olafaq μίλησε με τον Στάθη Αλεξανδράκη, έναν εκ των τριών διοργανωτών του φεστιβάλ [σ.σ. Χρήστος Καμπύλης και Γιώργος Ραυτόπουλος είναι οι άλλοι δύο].

Ο Στάθης Αλεξανδράκης

– Πως προέκυψε η ιδέα του Off The Hook;

Μετά από είκοσι χρόνια στον χώρο, είχε έρθει η στιγμή για να δημιουργηθεί ένα διήμερο φεστιβάλ που θα φιλοξενεί μεγάλους καλλιτέχνες του εξωτερικού και την «αφρόκρεμα» της ελληνικής σκηνής.

– Το φετινό lineup είναι πολλά υποσχόμενο, με αρκετά ονόματα απ’ την εγχώρια και διεθνή σκηνή του hip-hop. Υπήρχαν συγκεκριμένα καλλιτεχνικά κριτήρια για την επιλογή των ονομάτων;

Ξεκινάμε πάντα με γνώμονα να έχουμε το καλύτερο δυνατό lineup και να συνδυάζουμε τα πιο fresh ονόματα και κάποια διαχρονικά και κλασικά.

– Έχουν διαβρωθεί τα «στοιχεία» της hip-hop κουλτούρας λόγω της παγκόσμιας κυριαρχίας της;

Σε κάποια σημεία ναι, και είναι λογικό. Όταν ένα μουσικό είδος γίνεται trend από τις καινούργιες γενιές, μπαίνουν νέα στοιχεία και το διαφοροποιούν απ’ αυτό που είχαν συνηθίσει οι παλαιότερες γενιές της σκηνής. Παρ’ όλα αυτά, κάποια πράγματα θα μένουν πάντα σταθερά και αναλλοίωτα στον χρόνο.

– Η επιτυχία του φεστιβάλ από ποιους παράγοντες πιστεύετε πως θα εξαρτηθεί; Είστε ικανοποιημένοι απ’ την μέχρι στιγμής προπώληση;

Από όσο δείχνει η προπώληση πηγαίνει για sold out. Σημαντικότερο όμως είναι το πώς θα περάσει το κοινό, τα shows των καλλιτεχνών και η φεστιβαλική εμπειρία συνολικά που θα αποκομίσει ο κόσμος.

– Υπάρχει «ταβάνι» για το Off The Hook; Έχετε ορίσει κάποιο σημείο στο οποίο αν φτάσετε θα ολοκληρωθεί και «η αποστολή του»;

Είμαστε ακόμα στην αρχή, οπότε δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο να σκεφτούμε τα όρια του.

– Τι διαφορετικό να περιμένουμε φέτος απ’ το φεστιβάλ;

Επιτέλους δεν θα είμαστε καθιστοί και θα ξαναζήσουμε στιγμές όπως παλιότερα.

[εισιτήρια για το φεστιβάλ εδώ]