Ο Marshall Tucker, ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στους Marshall Tucker Band, πέθανε στις 20 Ιανουαρίου σε ηλικία 99 ετών και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία θανάτου.

«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο κάποιου πολύ ξεχωριστού ανθρώπου στις καρδιές μας, για πολύ προφανείς λόγους», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Instagram προφίλ του συγκροτήματος. «Ο συνονόματος της μπάντας μας, ο κ. Marshall Tucker, έφυγε ειρηνικά από τη ζωή χθες [σ.σ. 20 Ιανουαρίου] το πρωί σε ηλικία 99 ετών. Αν και δεν ήταν ποτέ μέλος της μπάντας μας, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα χωρίς το ιστορικό του όνομα».

Αν και ο Tucker, ο οποίος γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1913, δεν ήταν ποτέ μουσικός ούτε μέλος του συγκροτήματος της southern rock, επέλεξαν να αυτοαποκαλούνται με το όνομά του αμέσως μετά τη δημιουργία τους το 1972. Εκείνη την εποχή, τα αρχικά μέλη του συγκροτήματος Marshall Tucker, Toy Caldwell, Tommy Caldwell, Doug Gray, Jerry Eubanks, George McCorkle και Paul Riddle νοίκιασαν μια παλιά αποθήκη για τις πρόβες τους και κάπως έτσι “έπεσαν” πάνω στο όνομά του.

«Τις πρώτες μέρες που κάναμε πρόβες σε μια παλιά αποθήκη στο Spartanburg στη Νότια Καρολίνα, βρήκαμε ένα μπρελόκ με το όνομά του χαραγμένο», συνέχισε το συγκρότημα στην ανάρτησή του. «Χρειαζόμασταν ένα όνομα το συντομότερο δυνατό, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Marshall ήταν τυφλός από τη γέννησή του, αλλά μπορούσε να παίξει άψογα πιάνο. Πάντα έλεγε ότι το ταλέντο του ήταν απλά θεόσταλτο. Κούρδιζε πιάνα στη Νότια Καρολίνα για δεκαετίες. Είμαστε ευγνώμονες για τον κ. Marshall Tucker και τη ζωή που έζησε. Στέλνουμε ευλογίες στη σύζυγο και την οικογένειά του».

Ο Marshall Tucker που “χάρισε” το όνομά του στο southern rock συγκρότημα

Σε συνέντευξή του το 2020, ο Tucker αφηγήθηκε πώς διασταυρώθηκε ο δρόμος του με το συγκρότημα:

«Νοίκιαζα χώρο αποθήκης από έναν τύπο ονόματι Abe Smith γύρω στο 1967 ή το 1968. Αυτή η αποθήκη βρισκόταν στην οδό Spring Street ακριβώς πίσω από το ενεχυροδανειστήριο του κ. Smith στην οδό Magnolia Street. Σε αυτόν τον χώρο ανακατασκεύαζα και κούρδιζα πιάνα. Άγνωστο σε μένα, υπήρχε μια μπάντα που ερχόταν και έκανε πρόβες εκεί. Το κλειδί που χρησιμοποιούσα για να μπω σε αυτή την αποθήκη είχε μια ετικέτα με το όνομά μου, Marshall Tucker. Ξέρω ότι η μπάντα θα προχωρούσε με το όνομα The Toy Factory, το οποίο είχαν εμπνευστεί από το όνομα του ιδρυτικού μέλους Toy Caldwell, αλλά αργότερα σκέφτηκαν ότι αυτό το όνομα “απλά δεν περνούσε”. Όταν λοιπόν είδαν το όνομά μου σε εκείνο το μπρελόκ ένας από τα μέλη της μπάντας είπε, “Ας το ονομάσουμε Marshall Tucker Band. Πεινάω. Πάμε να φάμε”. Και αυτό ήταν. Οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν και δεν το ξέραμε καν».

Οι Marshall Tucker Band το 1973 (Φωτ.: Ginny Winn)

Οι Allman Brothers Band, οι Charlie Daniels Band και οι Marshall Tucker Band ήταν μεταξύ των συγκροτημάτων που καθόρισαν το southern rock. Το ιδρυτικό μέλος και αείμνηστος κιθαρίστας Toy Caldwell ήταν ο κύριος συνθέτης των Marshall Tucker Band και έγραψε τη μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος, το “Can’t You See”, από το ομώνυμο ντεμπούτο τους το 1973. Το τραγούδι διασκευάστηκε όλα αυτά τα χρόνια και κατέκτησε τα charts με τον Waylon Jennings το 1976 και για την Zac Brown Band με τον Kid Rock το 2010.

Ο Caldwell συνέχισε να παίζει με το συγκρότημα μέχρι το άλμπουμ τους “Tenth” που κυκλοφόρησε το 1980 και εγκατέλειψε το συγκρότημα το 1984. Αφού σχημάτισε τους Toy Caldwell Band και κυκλοφόρησε ένα ομώνυμο CD το 1992, ο Caldwell πέθανε το 1993 σε ηλικία 45 ετών από χρήση κοκαΐνης.

Το 2023, η μπάντα που αποτελείται πλέον από τους Marcus James Henderson, Chris Hicks, Rick Willis, Tony Black και B.B. Borden, άρχισε να τιμά την 50η επέτειό τους με μια περιοδεία που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.