Το χαρακτήρισαν ως «την μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της μουσικής» – και, βασικά, ήταν μέχρις ενός χρονικού σημείου, αν και από τότε έχουν μεσολαβήσει και άλλα «τέρατα».

Οι Milli Vanilli, δηλαδή το δίδυμο των Rob Pilatus και Fab Morvan, κατάφεραν διάφορα μέσα σε μόλις μια τριετία: έφτασαν τρεις φορες στο #1 των charts της Αμερικής και κέρδισαν το Grammy Ανερχόμενου Ταλέντου το 1990 και μετά, κατά την διάρκεια ενός live τους, ήρθε η οριστική αποκαθήλωσή τους: το cd «κόλλησε», οι ίδιοι εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα και όλα κατέρρευσαν καθώς ήρθε η αποκάλυψη ότι δεν τραγουδούσαν ούτε… μισή νότα στους δίσκους τους.

Τους αφαιρέθηκε το Grammy, απαξιώθηκαν στα μάτια των οπαδών τους και ο ένας εκ των δυο οδηγήθηκε, λόγω της κλιμακούμενης αυτής απογοήτευσης, στην αυτοκτονία μερικά χρόνια μετά – ενώ, ουσιαστικά, υπήρξαν όχι οι θύτες, αλλά τα θύματα μιας υποκριτικής λογικής που επικρατούσε τότε στην διεθνή μουσική βιομηχανία.

Και αίφνης, έχουμε μια βιογραφική ταινία γι’ αυτούς. Όχι ντοκιμαντέρ. Ταινία κανονική. Μυθοπλασίας μεν, αλλά με, ασφαλώς, πολλά στοιχεία πραγματικότητας και αλήθειας.

Η ταινία θα ονομάζεται «Girl You Know It’s True», σύμφωνα με τον τίτλο ενός εκ των πιο γνωστών τραγουδιών (και άλμπουμ) τους, αναφέρει το δημοσίευμα του Consequence.net.

Τους δυο «τραγουδιστές» υποδύονται δυο νεαρά φιντάνια της υποκριτικής, ο Γερμανός Tijan Njie και ο Γάλλος Elan Ben Ali, ενώ ο Matthias Schweighöfer θα υποδυθεί τον παραγωγό τους και ενορχηστρωτή της όλης απάτης, Frank Farian, δηλαδή τον άνθρωπο πίσω από τους Boney M.

Η ταινία, που είναι έτοιμη να βγει τον Δεκέμβριο, θα διηγείται «όχι μόνο την άνοδό τους στην κορυφή της μουσικής βιομηχανίας και των charts, αλλά και τους μηχανισμούς απάτης πίσω από την σκηνή, στα παρασκήνια», όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης της, ο Simon Verhoeven, προσθέτοντας ότι «θεωρώ τον Rob και τον Fab ως θύματα και αποδιοπομπαίους τράγους της όλης υπόθεσης».

Η ίδια η στιγμή της οριστικής αποκαθήλωσής τους ήταν ένα εκπληκτικά άβολο ενσταντανέ: κατά την διάρκεια μιας εμφάνισής τους για το MTV μπροστά σε χιλιάδες κόσμου και εκατομμύρια άλλων που το παρακολουθούσαν από την τηλεόραση σε ζωντανή μετάδοση, ένας τεχνικός ήχου έκανε ένα λάθος με αποτέλεσμα να κολλήσει σε λούπα το ρεφρέν του τραγουδιού τους «Girl you Know it’s true». Εκείνοι συνέχισαν για λίγο να ανοιγοκλείνουν τα στόματά τους, αλλά όταν είδαν ότι η όλη φάση δεν σώζεται με τίποτα, αποχώρησαν τρέχοντας και ντροπιασμένοι από την σκηνή.

Η αντίστροφη μέτρηση για τους ίδιους είχε μόλις αρχίσει.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την όλη απάτη, ασφαλώς, είναι ο Farian ο οποίος συνήθιζε να κάνει τέτοιου είδους… «παιδομαζώματα». Αμφότεροι οι Milli Vanilli ήταν ωραία παιδιά, με σωματάρες και όλα, αλλά φυσικά ήταν άφωνοι. Και από το κάτσει να ασχοληθεί και να βρει μερικά εξίσου ωραία παιδιά που να μπορούν να τραγουδήσουν έστω μια νότα σωστά, ο Farian προτίμησε να καταφύγει στο lip sync: τους έμαθε λοιπόν στα live τους να κουνάνε απλώς τα στόματά τους, ενώ στους δίσκους και τα τραγούδια τους, προσέλαβε μερικούς άλλους, που δεν θα έβγαιναν μπροστά, αλλά είχαν κάποια υποτυπώδη φωνητικά προσόντα.

Η φάση ήταν win-win για όλους, αν και σε συνέντευξή του, πολλά χρόνια αργότερα, ο Morvan υποστήριξε: «Δεν προσληφθήκαμε, αλλά παγιδευτήκαμε: πήραμε μια μεγάλη προκαταβολή για το συμβόλαιο, πετάξαμε τα χρήματά μας σε ρούχα, κομμωτήρια και αξεσουάρ και στη συνέχεια, όταν πήγαμε να πληρωθούμε, [ο Farian] μας εκβίασε λέγοντάς μας “ή θα χορεύετε ανοιγοκλείνοντας το στόμα σας ή επιστρέψτε μου τα λεφτά που σας έδωσα”».

Για την ιστορία, το 1991, οι τραγουδιστές των οποίων ακούγονταν οι φωνές αποφάσισαν να βγάλουν τον δίσκο «The Moment Of Truth», υιοθετώντας το όνομα The Real Milli Vanilli. Ό,τι και να έκαναν όμως, το ίδιο το μουσικό brand είχε απαξιωθεί τόσο πολύ, ώστε οιαδήποτε απόπειρα περί του αντιθέτου, ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία.

Ο Rob Pilatus ήταν ο πραγματικός άτυχος της υπόθεσης: εθίστηκε σε ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, μπήκε φυλακή, βγήκε, αλλά όλα είχαν τελειώσει γι’ αυτόν, σε μουσικό επίπεδο. Έχοντας ταυτόχρονα και ένα βαρύ ιστορικό κατάθλιψης να τον καταδιώκει, δοκίμασε αρκετές φορές να αυτοκτονήσει.

Στις 2 Απριλίου 1998 έδωσε τέλος στην ζωή του, μέσα σε δωμάτιο ενός ξενοδοχείου της Φρανκφούρτης στην Γερμανία. Το πόρισμα έκανε λόγο για θάνατο που προήλθε από ένα κοκτέιλ δεκάδων χαπιών και πολλών λίτρων αλκοόλ που είχε καταναλώσει. Ήταν μόλις 33 ετών.