Η Mariah Carey, η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα των Χριστουγέννων, ετοιμάζεται να κατακτήσει και πάλι τα charts με το κλασικό και εποχιακό “All I Want for Christmas Is You“. Ξέρετε, το τραγούδι που είναι τόσο αναπόφευκτο όσο και οι αμήχανες στιγμές που θα προκύψουν όταν θα λάβετε τις πρώτες προσκλήσεις για τα χριστουγεννιάτικα πάρτι και τα ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς που θέλετε τόσο πολύ να αποφύγετε αλλά δεν ξέρετε πώς.

Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι με πιο σοβαρά προβλήματα από τις δικά μας και ένας εξ αυτών, ο Andy Stone. Ο τραγουδιστής της country, που σχημάτισε τη μπάντα Vince Vance & the Valiants, ισχυρίζεται ότι η Mariah Carey του έκλεψε το anthem των Χριστουγέννων και διεκδικεί αποζημίωση 20 εκατομμυρίων δολαρίων! Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος ήχος των jingle bells που βαράνε στα αυτιά της Carey, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι.

Οι Vince Vance & the Valiants, όπου Vince Vance ο Andy Stone, είχαν κυκλοφορήσει το 45αρι single “All I Want for Christmas Is You” το 1989 μέσω της Waldoxy Records (η τιμή του στο Discogs ξεκινάει από 13.25 $), ενώ την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησαν σε CD και κασέτα το θεματικό άλμπουμ “All I Want For Christmas Is You” που περιελάμβανε και διασκευές κλασικών τραγουδιών για τα Χριστούγεννα. Παρ’ όλο που ο Stone είχε δοκιμάσει ξανά τη νομική οδό πέρυσι, τελικά απέσυρε τη μήνυσή του. Τώρα, όμως, επέστρεψε δυναμικά για τον δεύτερο γύρο.

Όπως αναφέρει το Forbes, στην αγωγή του Stone συμμετέχει και ο Troy Powers, με τον οποίο έγραψαν μαζί το τραγούδι “All I Want for Christmas Is You” το 1988, το οποίο στη συνέχεια ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε. Το single της Carey κυκλοφόρησε το 1994 μέσω της Columbia. Η μήνυση κατά της Carey, σύμφωνα με το NBC News, υποστηρίζει ότι η δημοφιλής τραγουδίστρια αντέγραψε τη «συνθετική δομή μιας εκτεταμένης σύγκρισης μεταξύ ενός αγαπημένου προσώπου και των αντικειμένων της εποχιακής πολυτέλειας, και επιπλέον περιλαμβάνει αρκετές από τις στιχουργικές φράσεις των εναγόντων». Οι Stone και Powers επιμένουν στις ομοιότητες μεταξύ της δουλειάς τους και του κλασικού τραγουδιού της Carey, το οποίο έχει γίνει ένα από τα κορυφαία σε πωλήσεις τραγούδια όλων των εποχών.

🎄 fun fact: Στις 3 Δεκεμβρίου 2021, το τραγούδι “All I Want for Christmas is You” πιστοποιήθηκε από την RIAA ως διαμαντένιο για πωλήσεις 10 εκατομμυρίων μονάδων, αποτελώντας το πρώτο εορταστικό τραγούδι που το πέτυχε αυτό, και κάνοντας την Carey τη δεύτερη καλλιτέχνιδα στην ιστορία που έχει τόσο ένα διαμαντένιο single όσο και ένα άλμπουμ, μετά την Taylor Swift.

Αν και στα αυτιά μου οι συνθετικές ομοιότητες δεν είναι σε τέτοιο βαθμό που θα τασσόμουν χωρίς δεύτερη σκέψη υπέρ των Andy Stone και Troy Powers, οι στίχοι δείχνουν εμφανώς μια επιρροή που αγγίζει το clopyright:

Vince Vance & the Valiants:

You are the angel on top my tree
You are my dream come true
Santa can’t bring me what I need
‘Cause all I want for Christmas is you

I don’t need expensive things
They don’t matter to me
All that I want, it can’t be found
Underneath the Christmas tree

Mariah Carey:

I don’t want a lot for Christmas
There is just one thing I need (And I)
Don’t care about the presents
Underneath the Christmas tree

I don’t need to hang my stocking
There upon the fireplace (Ah)
Santa Claus won’t make me happy
With a toy on Christmas Day

O Stone και ο Powers επιμένουν ότι το αριστούργημά τους, “All I Want for Christmas Is You”, έπαιξε ζωτικό ρόλο στην καταξίωση -ποια;- των Vince Vance & the Valiants, αν και οι απόψεις σχετικά με αυτό ποικίλλουν όπως διίστανται και για το αν ένα χριστουγεννιάτικο πουλόβερ είναι must ή κιτς.

Η μήνυσή τους υποδηλώνει ότι αυτό το μουσικό “διαμάντι” απέκτησε μια αξιοσημείωτη θέση στη μουσική σκηνή της country κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, ένας ισχυρισμός τόσο τολμηρός όσο και η προσπάθεια να χωρέσει ο Άγιος Βασίλης μέσα από μια καμινάδα ή από τη χαραμάδα ενός παραθύρου. Σύμφωνα με αυτή τη νομική περιπέτεια της Mariah Carey, ο Vince Vance και οι Valiants υποστηρίζουν ότι το εορταστικό τους τραγούδι έκανε αισθητή την παρουσία του στα charts -ανέβηκε στα charts του Billboard Hot Country Songs σε έξι διαφορετικές περιπτώσεις στη δεκαετία του 1990.

Εν τω μεταξύ, μια έκθεση από τους οικονομικούς μάγους του Forbes -που συμπληρώνουν τη γνωστή τριάδα Μάγων της Βηθλεέμ- αναφέρει ότι η Mariah Carey και η δισκογραφική της έχουν εισπράξει 72 εκατομμύρια δολάρια από το “All I Want for Christmas Is You” και αυτή η ροή χρημάτων δεν πρόκειται να σταματήσει. Όπως είχαμε αναφέρει πρόσφατα και στο Olafaq, η Carey θα μεταφέρει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε μία εορταστική περιοδεία με τίτλο “Merry Christmas One and All”. Μήπως να την καλέσει ο Δήμαρχός μας για την αλλαγή του χρόνου; Ή να έκαναν πρωτοχρονιάτικο reunion στον Λυκαβηττό οι Vince Vance & the Valiants και εμείς να σηκώναμε πανό αλληλεγγύης;