Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί και στη χώρα μας μια έντονη τάση αναβίωσης της electrosynth σκηνής από μουσικούς που επιμένουν στο dark wave και τη ζοφερή ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα synths με εμμονή στον ήχο των ’80s.

Με κάποιες από τις γνωστές μπάντες και μουσικούς των 80ς να έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, αλλά και τα μικρότερα πρότζεκτ να βρίσκουν τη δική τους θέση στο χάρτη της σκοτεινής μουσικής. Το dark wave το obscure goth και το punk των ’80s εμφανίστηκαν ξανά, με πολιτικό στίχο, αντιδραστικό χαρακτήρα και DIY αισθητική. Διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό βέβαια από τα αντίστοιχα είδη που ευδοκίμησαν στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, καθώς εκφράζουν την αγωνία για τις μέρες της κρίσης, τα προσωπικά τους αδιέξοδα, και γενικότερα την αδυναμία κοινωνικής πραγμάτωσης. Με τους Human puppets, Εμφιαλωμένους Εραστές, Σελοφάν, Kalte Nacht, Regressverbot, Tango Mangalore, Strawberry Pills και τους Οδός 55 να έχουν δώσει πολύ ενδιαφέροντα δείγματα τα χρόνια που πέρασαν, αλλά και νεοσύστατα πρότζεκτ όπως οι Hecate, Γεμάτος Αράχνες Ρε Φίλε, Asylum Promises, Ηλεκτρωγλη, Night in Athens και Eddie Dark.

Τα δύο τελευταία προτζεκτ θα έχουμε και τη χαρά να παρακολουθήσουμε ζωντανά (λέμε τώρα), στο Teddy Boy Bar την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, όπου θα ακολουθήσει after party με την Valisia Odell στα decks.

 

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

Για πάμε όμως να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα μέσα από τα δικά τους λόγια:

H Night in Athens που είχαμε φιλοξενήσει και στις σελίδες του olafaq πριν από κάποιους μήνες, δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 2020 αναζητώντας διαφυγή από την αποπνικτική ρουτίνα του καθημερινού κόσμου και τις δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες, δημιουργώντας το δικό της σκοτεινό αστικό μυστικιστικό σύμπαν για να εκφραστεί.

Σε αυτό το λάιβ θα μας παρουσιάσει τραγούδια από την δισκογραφία της που απαρτίζονται από μελαγχολικές αστικές αφηγήσεις, σκοτεινές electrosynth μελωδιες, κοσμημένα με ψυχρούς ψιθύρους και κραυγές ξορκίζοντας τους προσωπικούς της δαίμονες.

O Eddie Dark βγήκε από τον τάφο για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021 και από τότε συνθέτει μελωδίες χαρμολύπης σε γκροτέσκο τόνο και ύφος. Επηρεασμένος από την minimal synth σκήνη του παρελθόντος αλλά και την freak wave / pop μας υπόσχεται πως θα μας παρουσιάσει ακυκλοφόρητα τραγούδια από την ερχόμενη κυκλοφορία με πλαστικά φωνητικά, έντονη μυρωδιά απορρυπαντικού και ασυγχρόνιστες επιληπτικές χορευτικές κινήσεις, όπως ισχυρίζεται εξάλλου αυτό δεν θα είναι απλά ένα Λάιβ, αλλά μια μεταθανάτια γιορτινή εμπειρία.

Περισσότερα για το event εδώ.