Οι χαμαιλέοντες του post-rock, City of the Sun, το 2011 ξεκίνησαν παίζοντας στους δρόμους και στις βρώμικες σήραγγες του μετρό της Νέας Υόρκης, φτάνοντας να κάνουν sold out συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Το ντούο, αποτελούμενο από τον John Pita στις κιθάρες και τον Zach Para στα κρουστά, επιστρέφει στην Ελλάδα για ένα mini tour, όπου μετά την τελευταία τους επίσκεψή που μετά το πανδημικό shutdown που είχε πάρει τον χαρακτήρα μιας ξέφρενης γιορτής, έχουν αποκτήσει ένα πιστό fanbase.

O ήχος τους έχει επηρεαστεί από διάφορα μουσική είδη όπως indie rock, American folk, flamenco και blues ενώ έχει χαρακτηριστεί ως world, κινηματογραφικός, μια μίξη μεταξύ των Explosions in The Sky και Rodrigo Y Gabriella. Με τη δυναμική τους παρουσία επί σκηνής και όχι μόνο έχουν καταφέρει να ανατρέψουν την αντίληψη για την ορχηστρική μουσική, αλλά και να προσελκύσουν μια νέα γενιά σε αυτό το είδος.

Οι City of the Sun ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν δύο EP πριν ηχογραφήσουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους το 2016, To the Sun and All the Cities in Between, σε μια εκκλησία του Μπρούκλιν μέσα σε εννέα ώρες. Το single “Everything” θα φτάσει στη θέση 2 στο US Viral 50 chart του Spotify και στη θέση 5 στο Global Viral chart. Το 2020, κυκλοφόρησαν το ομώνυμο άλμπουμ τους, το οποίο έχει κερδίσει πάνω από 16 εκατομμύρια streams μέχρι σήμερα. Αφού κυκλοφόρησαν το EP – “Máscaras en el Viento” ένα σύντομο EP για τις εμπειρίες του γκρουπ κατά τη διάρκεια του lockdown. To φθινόπωρο του 2022 κυκλοφόρησαν το “Segunda Alma“, ένα πολυσχιδές άλμπουμ με επιρροές από τη λάτιν και την οργανική house μουσική.  Παρά τις παράδοξες επιρροές του άλμπουμ, μοιάζει εξαιρετικά συμπαγές, μια απόδειξη για το πόσο καλά η τριάδα μπορεί να χτίσει μια ιστορία χωρίς να πει λέξη.

Άλλοτε μελαγχολικοί με κιθάρες που παραπέμπουν σε παλιό φλαμένκο που κορυφώνεται σε ένα θριαμβευτικό τέλος, κι άλλοτε με έναν κινηματογραφικό τρόπο σε ταξιδεύουν στην μυστικιστική ατμόσφαιρα της ερήμου. Με μια τάση για εσωστρέφεια και άλλες φορές «έξω καρδιά», αγγίζουν κάθε πτυχή του συναισθηματικού φάσματος με τσαχπίνικες κιθαριστικές μελωδίες, διαστημικά handclaps και παραμορφωμένα ντέφια που απλώνονται μέσα από ευφορικές υψηλές νότες. Όπως ακριβώς το σπουδαίο τους κομμάτι τους “La Luz“, που στα ισπανικά πάει σημαίνει το φως, σου αφήνουν μια αισιόδοξη επίγευση ότι όσο ζοφερά κι αν φαντάζουν όλα γύρω μας, την αυγή ο ήλιος και πάλι θα ανατείλει. Οι λυρικές εκτελέσεις των City of the Sun αφηγείται μια ιστορία που στέκεται μόνη της, χωρίς στίχους και λέξεις -κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, εκτός αν είναι ηλεκτρονικό. Νομίζω ότι αυτό είναι που το τρίο από τη Νέα Υόρκη καταφέρνει να φέρει με αριστοτεχνικό τρόπο στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη.

Εν όψει της επίσκεψής τους στην Ελλάδα, το τρίο μιλά στο Olafaq για τους δρόμους της Νέας Υόρκης και την μουσική τους φιλοσοφία.

– Ποια είναι η ιστορία των Children of the Sun, πώς διαμορφώθηκε η μπάντα;
Όλα άρχισαν γύρω στο 2011 στην Νέα Υόρκη. Όταν ο John μετακόμισε στην πόλη ξεκίνησε να παίζει μουσική στο δρόμο, όπου γνώρισε τον Zach και σιγά σιγά άρχισαν να παίζουν σε διάφορα venues και να ηχογραφούν. Όλο αυτό άρχισε να παίρνει μορφή με έναν πολύ οργανικό τρόπο.

– Η μουσική σας περιγράφεται συχνά ως ένα κράμα διαφορετικών ειδών. Πώς θα ορίζατε τον ήχο σας και ποιες είναι μουσικές σας επιρροές;
Θα το περιγράφαμε κάπως έτσι, ναι γιατί και οι τρεις μας έχουμε εντελώς διαφορετικά ακούσματα και μουσική προέλευση. Όλοι φέραμε τις επιρροές και τα βιώματά μας στην μπάντα. Άλλωστε, όλοι μας προερχόμαστε από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Ο Avi είναι από το Ισραήλ, ο John από το Εκουαδόρ, κι εγώ από το Σιατλ, οπότε μεγαλώνοντας ακούγαμε πολύ διαφορετικά πράγματα, αλλά υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι ήχοι όπου συμβαδίζουμε και η τρεις μας. Έτσι το fusion ήταν ένα φυσικό αποτέλεσμα και δεν το είχαμε προγραμματίσει.

– Η Νέα Υόρκη είναι γνωστή για την ποικιλόμορφη μουσική της σκηνή. Πώς έχει επηρεάσει η πόλη τη μουσική σας και την ταυτότητά σας ως συγκρότημα;
Στα πρώτα μας βήματα η πόλη έπαιξε τεράστιο ρόλο. Ειδικά το γεγονός ότι ξεκινήσαμε παίζοντας στους δρόμους της πόλης Ήταν λες και κατά κάποιο τρόπο προβάραμε πολλές ιδέες στο δρόμο για ένα μεγάλο διάστημα, και κάπως έτσι ζυμωθήκαμε πολύ στις ζωντανές εμφανίσεις. Η πολυμορφία που επικρατεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης που λειτουργεί ως ένα μεγάλο χωνευτήρι ανθρώπων από διάφορες κουλτούρες και φυλές, επηρέασε τόσο τη μουσική, όσο και την αντίληψή μας για τη ζωή και την τέχνη γενικότερα. Επίσης ήταν ένας τρόπος να δοκιμάζουμε τα τραγούδια μας σε πραγματικό χρόνο, βλέποντας τι αρέσει στον κόσμο, τις αντιδράσεις τους, και γενικά βρισκόμασταν σε έναν ανοικτό ζωντανό μουσικό διάλογο. Βάσει των αντιδράσεων του κοινού αποφασίζαμε και ποια τραγούδια άξιζε να κρατήσουμε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πόλη η ίδια με έναν μαγικό τρόπο μας έφτιαχνε ένα setlist. Παρόλο που δεν λειτουργούμε πλέον με αυτόν τον τρόπο, η πόλη και ο δρόμος μας έδωσαν πολύ σημαντικά μαθήματα.  Έτσι γνωρίσαμε τους περισσότερους ανθρώπους και έτσι εκτεθήκαμε στο κοινό της Νέας Υόρκης. Ο κόσμος είναι δεκτικός απέναντί μας όταν παίζουμε. Αλλά όχι μόνο αυτό, πολλοί που γνωρίσαμε στον δρόμο φαίνεται ότι μας ακολουθούν. Βλέπουμε τους ίδιους ανθρώπους στις συναυλίες, βλέπουμε τους ίδιους ανθρώπους στα φεστιβάλ και πραγματικά ο τρόπος με τον οποίο εξελιχθήκαμε, οφείλεται στo δρόμο.

– Πώς ήταν η μετάβαση από το δρόμο σε κλειστά venues και ηχογραφήσεις σε στούντιο;
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία καθώς μας έδινε τη δυνατότητα να επιμεληθούμε το υλικό μας, κάτι που στο δρόμο δεν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε. Όπως και παίζοντας πλέον σε venues, μια συναυλία έχει καλύτερη ροή. Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία που μας έδωσε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τόσο τη μουσική όσο και τη σκηνική μας παρουσία. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τις ηχογραφήσεις στο στούντιο, όπου καλείσαι να αναπτύξεις καλύτερη αντίληψη του ήχου και της διαλογής των υλικών που χρησιμοποιείς ώστε να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με το δρόμο όπου λειτουργείς με έναν περισσότερο αυθόρμητο τρόπο, οι ηχογραφήσεις στο στούντιο σε μαθαίνουν να έχεις περισσότερη δομή.

– Μιλήστε μας για τις ζωντανές σας εμφανίσεις.
Χαρά και διασκέδαση. Ενώ τα άλμπουμ μας έχουν περισσότερο εσωστρεφές χαρακτήρα, όταν παίζουμε λάιβ η ενέργεια της μπάντας είναι εντελώς διαφορετική.

– Η μουσική σας μου δίνει την αίσθηση ότι συχνά αγγίζει θέματα ταυτότητας και αυτογνωσίας. Πώς αυτά τα θέματα παίζουν ρόλο στις προσωπικές σας ζωές και στο συνολικό μήνυμα που θέλει να περάσει το συγκρότημα;
John: Προσωπικά θα ήθελα να μεταφέρω συναισθήματα μέσω της μουσικής. Όταν παίζω νιώθω πολύ έντονα συναισθήματα, είτε αυτά είναι συναισθήματα θλίψης είτε χαράς. H μουσική άλλωστε είναι μια συναισθηματική γλώσσα. Αυτή θα ήθελα να είναι και η γλώσσα που μοιράζονται οι άνθρωποι σε μια συναυλία, κατά κάποιο τρόπο να συγχρωτίζονται συναισθηματικά μέσω της μουσικής.

Zach: Ιδανικά, θα ήθελα να δημιουργήσω μια μεταβατική εμπειρία μέσω της μουσικής. Έχουμε ακούσει τόσες πολλές ιστορίες για ανθρώπους που σε δύσκολες περιόδους της ζωής τους η μουσική τους κράτησε συντροφιά και τους βοήθησε να τις ξεπεράσουν. Καθώς η μουσική έχει τη δυνατότητα να σε μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο. Κάποια κομμάτια μας είναι πιο μελαγχολικά, άλλα πιο ανεβαστικά, αλλά για μένα το να είμαστε αυθεντικοί στον τρόπο που παίζουμε και ανοιχτοί σε όλα τα διαφορετικά συναισθήματα που βιώνουμε στη ζωή, μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούμε πράγματα με τα οποία ο κόσμος μπορεί να ταυτιστεί πιο εύκολα. Άλλα τραγούδια, αν και χωρίς λόγια, προκαλούν την αίσθηση του χρόνου και του τόπου, κάτι που οι τρεις μας προσπαθούμε να βρούμε. Να προκαλούν διαφορετικές εικόνες σε διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά η σύνδεση με το κοινό είναι αυτή που έχει μεγαλύτερη σημασία.

– Ποια είναι τα επόμενα μουσικά σας σχέδια;
Αυτόν τον καιρό πειραματιζόμαστε και δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα για το νέο μας project το οποίο δεν ξέρουμε ακριβώς πως θα εξελιχθεί, αν θα είναι άλμπουμ ή EP, δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα.

– Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους fans σας στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα είναι για μας ένας πολύ ιδιαίτερος τόπος, κάθε φορά που παίζουμε οι άνθρωποι μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ φιλόξενα. Η εντύπωση που μας αφήνουν οι Έλληνες είναι ότι είναι πολύ ευγενικοί κι ότι επίσης δεν φοβούνται να βιώσουν πιο βαθιά συναισθήματα όταν ακούνε την μουσική μας. Μας αρέσει πολύ εδώ, υπάρχει πολύ πάθος, μας αρέσουν οι άνθρωποι, η κουλτούρα και αισθανόμαστε πολλή ευγνωμοσύνη που θα παίξουμε ξανά.

*Οι City Of The Sun έρχονται ξανά στην Ελλάδα, για ένα mini tour που περιλαμβάνει την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Αθήνα, τα Ιωάννινα, τον Βόλο και την Ξάνθη.