Κιθαριστικό riff καλούμε μια επαναλαμβανόμενη νότα ή ακολουθία συγχορδιών που ξεχωρίζει από το υπόλοιπο τραγούδι. Τα riff παίζονται συνήθως σε ηλεκτρική κιθάρα, αλλά μπορούν να παιχτούν σε οποιοδήποτε όργανο.

Σε ψηφοφορία που έκανε προ μερικών ετών το BBC Radio 2 για την ανάδειξη των 10 καλύτερων κιθαριστικών ριφ όλων των εποχών, κερδισμένο βγήκε το “Whole Lotta Love” των Led Zeppelin παιγμένο φυσικά από τον Jimmy Page. Όλη η λίστα των δέκα πιο σημαντικών κιθαριστικών riffs είναι η εξής:

1. Led Zeppelin – Whole Lotta Love
2. Guns N’ Roses – Sweet Child O’ Mine
3. AC/DC – Back In Black
4. Deep Purple – Smoke On The Water
5. Derek And The Dominoes – Layla
6. The Smiths – How Soon Is Now?
7. Status Quo – Down Down
8. Dire Straits – Money For Nothing
9. The Kinks – You Really Got Me
10. Pink Floyd – Money

Εμείς επιλέξαμε τα 10 καλύτερα κιθαριστικά riffs της δεκαετίας του 1970

Van Halen – Ain’t Talkin’ ’bout Love
Το “Ain’t Talkin’ ‘Bout Love”, από το ομώνυμο ντεμπούτο τους το 1978 είναι από εκείνα τα τραγούδια που είναι ικανά να «θρέψουν» δυο γενιές ακροατών: και τους ροκάδες των ‘70s, αλλά και τους «καρεκλάδες» των ‘90s που το γνώρισαν από την μεταλλαγμένη εκτέλεση των Apollo 440.

Led Zeppelin – Black Dog
Το ριφάκι δεν είναι έμπνευσης του Jimmy Page, αλλά του μπασίστα, John Paul Jones, ο οποίος το έπαιξε τυχαία μια μέρα του 1970 στο μπάσο του, αφού άκουσε πρώτα το άλμπουμ του Muddy Waters «Electric Mud». Όπως δήλωσε κατόπιν, ήθελε να φτιάξει ένα “τραγούδι ηλεκτρικών μπλουζ με μια γαμάτη μπασογραμμή.”

Black Sabbath – Children Of The Grave
Πως να διαλέξεις τραγούδι από μια δισκογραφία που είναι η επιτομή των κιθαριστικων ριφ; Αν έπρεπε να διαλέξω, θα επέλεγα το Children Of The Grave, επειδή αποτέλεσε έμπνευση για τόσα επόμενα ριφ (π.χ. το Call Me των Blondie).

Derek & The Dominoes – Layla
Το “Layla” από το άλμπουμ των Derek and the Dominos με τίτλο «Layla and Other Assorted Love Songs», κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1970 κι έγινε αυτοστιγμεί κλασικό, κυρίως λόγω της κιθαριστικής μονομαχίας των δυο συνθετών του, του Eric Clapton και του Duane Allman.

David Bowie – Rebel Rebel
Το τραγούδι που σηματοδοτεί το τυπικό «αντίο» ενός σπουδαίου μουσικού στο glam-rock παρελθόν του και τον εγκαινιάζει στην «μαύρη» περίοδο του και την ενασχόληση του με την Philly soul της δεκαετίας του ’70. Το διασκεύασε και η Joan Jett το 1993 για το άλμπουμ της Flashback.

Rolling Stones – Brown Sugar
Από το άλμπουμ Sticky Fingers του 1971, είναι ένα κομμάτι την πατρότητα του οποίου διεκδίκησε κάποτε ο Mick Jaggar, αλλά αργότερα αποδείχτηκε πως γράφτηκε απο τον Keith Richards με την Fender Twin του. Παραλλαγμένο, αν αλλάξεις 1-2 νότες, είναι ολόιδιο το «Bohemian Like You» των Dandy Warhols.

Blue Oyster Cult – (Don’t Fear) The Reaper
Το τραγούδι που κοσμεί ένα, ούτως ή άλλως, σπουδαίο άλμπουμ, το Agents of Fortune του 1976, έχει αποκτήσει διαστάσεις μύθου, ειδικά στην αμερικανική ροκ σκηνή. Εξαιτίας του –και προς τιμήν του- γυρίστηκε, το 2000, μέχρι και μια παρωδία για την εκπομπή Saturday Night Live με πρωταγωνιστές τον Will Ferrell και τον Christopher Walken.

ZZ Top – La Grange
Βασισμένο σε ένα ριφάκι που «δανείστηκε» απο τον προπάτορα των αμερικανικών μπλουζ, του John Lee Hooker, ο κιθαρίστας Billy Gibbons το έγραψε πάνω στην Les Paul Standard του 1959, μια κιθάρα γνωστή κι ως «Pearly Gates».  Από το άλμπουμ Tres Hombres, 1973.

Deep Purple – Smoke on the Water
Ένα ριφ φτιαγμένο σε ξεκάθαρη μπλουζ κλίμακα, σύμφωνα με τις μουσικές προτιμήσεις του συνθέτη του, Ritchie Blackmore, ο οποίος το έγραψε πάνω στην Fender Stratocaster του μετά από μια νύχτα στο Μοντρέ της Ελβετίας, όπου η μπάντα έπαιζε μαζί με τους Mothers Of Invention του Frank Zappa.

Led Zeppelin – Whole Lotta Love
Ένα από τα καλύτερα κιθαριστικά ριφ όλων των εποχών. Ακόμη κι αν η riff μυθολογία περιείχε μόνο αυτό το κομμάτι, θα ήταν αρκετό για να δικαιολογήσει από μόνο του την ύπαρξη του όρου. Ευχαριστούμε τον Jimmy τον Page και το μαγικό του χέρι που εμπνεύστηκε αυτά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που δημιούργησαν ολόκληρη κιθαριστική σχολή.

10 ακόμη «τίμια» κιθαριστικά riffs

AC/DC – Back in black

Sex Pistols – No feelings

Clash – Should I stay or should I go

David Bowie – Ziggy Stardust

Neil Young – Hey hey my my (into the black)

Dead Kennedys – Too drunk to fuck

Yardbirds – Heart full of soul

Blondie – One way or another

JJ Cale – Cocaine

Guns N’ Roses – Sweet Child O’ Mine