Ο Βρετανός ιδρυτής του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web/WWW), Tim Berners-Lee, μοιράστηκε το όραμά του για το μέλλον του ίντερνετ και ελπίζει ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερο από αυτό που προμοτάρεται ως το «νέο διαδίκτυο» και έχει τίτλο “Web3”.

«Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα προκειμένου να συζητήσουμε τις επιπτώσεις της νέας τεχνολογίας», δήλωσε ο Berners-Lee στην κεντρική σκηνή του Web Summit στη Λισαβόνα. «Είναι πραγματικά κρίμα, που το όνομα “Web3” χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους του Ethereum που ασχολούνται με το blockchain. Στην πραγματικότητα, το Web3 δεν έχει σχέση με τον παγκόσμιο ιστό», συμπλήρωσε.

Αρχικά, το WWW δημιουργήθηκε ως εργαλείο διαδικτυακής συνεργασίας, επικοινωνίας και πλατφόρμας ανταλλαγής δεδομένων για επιστήμονες. To πρώτο site δημιουργήθηκε για τους ερευνητές του CERN και καθιέρωσε τα πρότυπα που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα, όπως οι διευθύνσεις URL, το HTTP και η HTML.

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για την ταχύτητα στην ψηφιακή ζωή]

Το ίντερνετ κυριάρχησε και διαδόθηκε ευρέως σε κάθε σημείο του πλανήτη με την εξέλιξή του, τo “Web2”, το οποίο άνοιξε τον δρόμο για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε σε smart συσκευές – και όχι μόνο. Επίσης, εμφανίστηκε και το “cloud”, το οποίο πλέον είναι απαραίτητο για κάθε εταιρεία, οργανισμό, κράτος και πολίτη. Όλοι είμαστε χρήστες του ίντερνετ, όλων τα δεδομένα βρίσκονται σε κάποιο cloud.

Μία από τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ του Web2 και του αρχικού Παγκόσμιου Ιστού, είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών και η παροχή περιεχομένου από όλους. Στην πρώτη φάση του ίντερνετ, τα δικαιώματα των χρηστών ήταν “view – download”, δηλαδή ή απλώς έβλεπαν ή κατέβαζαν περιεχόμενο. Στο Web2 αυτό άλλαξε και το εύρος του περιεχόμενου άνοιξε σε τεράστιο βαθμό.

Το “Web3” χρησιμοποιείται ως όρος για να περιγράψει την επόμενη φάση του διαδικτύου, μια μελλοντική εκδοχή του, η οποία θα είναι πιο «αποκεντρωμένη» και δεν θα εξουσιάζεται από τις Big Tech εταιρείες [σ.σ. Google, Amazon, Meta κτλ]. Επίσης, περιλαμβάνει blockchain τεχνολογία, άρα και κρυπτονομίσματα. Εταιρείες όπως η Ethereum, ενίσχυσαν σημαντικά το Web3 με συνεχείς αναφορές σε αυτό, αφού εκεί οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω bitcoin και NFTs.

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για την μάχη της Ε.Ε. με τις Η.Π.Α. για την επόμενη μέρα του ίντερνετ]

Όμως, ενώ η απελευθέρωσή μας από τις Big Tech είναι μία αρκετά φιλόδοξη σκέψη, ο Berners-Lee, δεν είναι πεπεισμένος ότι το blockchain και τα bitcoin είναι η λύση. «Καθυστερούν, είναι ακριβά και δεν παρέχουν ασφάλεια. Οι βάσεις δεδομένων πρέπει να είναι γρήγορες, φθηνές και ιδιωτικές», είπε στο Summit της Λισαβόνας.

Ο κόσμος της τεχνολογίας, συγχέει πολύ συχνά το Web3 με το “Web 3.0”, τη δική του πρόταση για την αναδιαμόρφωση του ίντερνετ. Η startup εταιρεία του, η Inrupt, στοχεύει να δώσει στους χρήστες τον έλεγχο των δικών τους δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου πρόσβασης και αποθήκευσης. Σύμφωνα με το TechCrunch, η Inrupt συγκέντρωσε 30 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης των περασμένο Δεκέμβριο.

Τώρα, ο Berners-Lee, εργάζεται επάνω σε ένα νέο πρότυπο ανταλλαγής δεδομένων που ονομάζεται “Solid”. Αυτό πρόκειται να υποστηρίζει την δημιουργία μιας παγκόσμιας ενιαίας ταυτότητας/σύνδεσης (SSO) για τους χρήστες και ανθρωποκεντρικά καθολικά API [σ.σ. ο τρόπος με τον οποίο δύο πλευρές αποφασίζουν να επικοινωνήσουν].

Το Solid θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι τα έσοδα του διαδικτύου θα πρέπει να προέρχονται, κυρίως, από την διαφήμιση, θέλοντας να δώσει περισσότερη έμφαση στην προστασία της ιδιωτικότητας. Οι χρήστες θα μπορούν να μοιράζονται τα δεδομένα τους σε «αποκεντρωμένες» βάσεις δεδομένων [σ.σ. εκεί, τα δεδομένα αντιμετωπίζονται ως «προϊόντα» όπου ο καθένας έχει την κυριότητα των δεδομένων του, και αυτά κρυπτογραφούνται – αποθηκεύονται σε πολλαπλές τοποθεσίες/κόμβους] που θα ονομάζονται “Pods”.

Σύμφωνα με το VentureBeat, ο Berners-Lee έχει ήδη χρησιμοποιήσει το Solid για να αποθηκεύει τα δικά του δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών λογαριασμών, εγγράφων, φωτογραφιών, μουσικής κ.α. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτή η «νέα εποχή» του ίντερνετ είναι πιο σημαντική από την πρώτη της εξέλιξη, το Web2, και βλέπει τεράστια οφέλη για την ασφάλεια όλων, είτε πρόκειται για έναν «απλό χρήστη» είτε κάποιον κυβερνητικό φορέα.

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για το ίντερνετ που κατέστρεψε η CIA]