Οι New York Times, σε χθεσινό τους δημοσιεύμα, ανέφεραν ότι η Google αναπτύσσει μια τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να… γράφει ειδήσεις. Ναι, καλά διαβάσετε. Η Google θα παραδώσει στο κοινό -που “διψάει” για ανεξάρτητη και μαχόμενη δημοσιογραφία, ενώ, ταυτόχρονα, διαβάζει για γάμους και χωρισμούς διασήμων- την επόμενη γενιά δημοσιογράφων και όλοι,τώρα, μπορούμε να ξαμοληθούμε στις παραλίες χωρίς καμία τύψεις και ενοχές. Αν, όπως λένε, έχουμε την δημοσιογραφία που μας αξίζει, τότε καλώς έπραξε η Google.

Βέβαια, δεν είναι ακόμη σαφές πώς ακριβώς θα διαφέρει αυτή η τεχνολογία από τα ήδη υπάρχοντα συστήματα ΤΝ που χρησιμοποιούνται ήδη για τη δημιουργία άρθρων, ή από το AI chatbot της Google, το Bard. Ωστόσο, η Google φέρεται να έχει ήδη παρουσιάσει το νέο της εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς όπως η Washington Post, η News Corp και στους New York Times.

Και, ξέρετε τι θυμήθηκα; Εκείνο το άρθρο του Διεθυντή Σύνταξης του Olafaq (μας), Γιάννη Παπαϊωάννου. Πώς ήταν ο τίτλος του;

«Στην εποχή του ChatGPT η δημοσιογραφία υποφέρει!»

Επί του παρόντος, σύμφωνα με αναφορές του Mashable, ο “δημοσιογράφος” της Google αναπτύσσεται με τον τίτλο εργασίας “Genesis” και το δημοσιογραφικό ρομπότ της Google μπορεί υποτίθεται να παράγει ειδησεογραφικά κείμενα όταν του παρέχονται λεπτομέρειες για γεγονότα. Σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές των Times, το Genesis προορίζεται να λειτουργήσει ως προσωπικός βοηθός (personal assistant) των δημοσιογράφων.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε και με το Buzzfeed News, είναι πολύ πιθανό τα αφεντικά κάποιων Μέσων να αντιμετωπίζουν μια τετοια τεχνολογία λιγότερο ως εργαλείο για τους δημοσιογράφους τους και περισσότερο ως την ιδανική αφορμή για την αντικατάστασή τους. Φυσικά, η ανάπτυξη μιας τέτοιας τεχνολογίας -αν υποθέσουμε ότι μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι θα “αντιγράψουν” το Genesis στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα νέο δικό τους- δεν είναι μια οικονομική λύση: απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις σε επίπεδο server, backbone και σχεδιασμού υλοποίησης, με πρόσληψη αρκετών προγραμματιστών -που έχουν πλέον τα υψηλότερα συμβόλαια στην αγορά- και μια χρονική περίοδο αρκετά μεγαλή έτσι ώστε να δοκιμαστεί το όποιο εργαλείο ΤΝ αναπτύξουν. Αλλά, βλέπεις, στην ΤΝ δεν καταβάλλονται ένσημα και επιδόματα, δεν χρειάζεται να την ασφαλίσεις σε κάποιον φορέα για υγειονομική περίθαλψη, δεν θα ζητήσει άδεια για διακοπές ούτε θα “πιτσάρει” (από το αγγλικό “pitch”, που σημαίνει παρουσιάζω περιληπτικά μια ιδεά) στον αρχισυντάκτη ένα ρεπορτάζ που θα δημιουργήσει συγκρούσεις. Με την ΤΝ σε ρόλο δημοσιογράφου, όλα λύνονται…

Αυτό βέβαια που δημιουργεί έντονες ανησυχίες, είναι ότι με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την κάλυψη ειδήσεων ανοίγει διάπλατα η πόρτα για να εισβάλλει η παραπληροφόρηση, ακόμα περισσότερο, στη ζωή μας. Τα συστήματα ΤΝ και τα chatbots, όπως το Google Bard και το ChatGPT, έχουν αποδειχθεί πολύ λιγότερο ικανά στον έλεγχο των γεγονότων από ό,τι οι αληθινοί δημοσιογράφοι και είναι επιρρεπή στο να δηλώνουν λανθασμένες πληροφορίες με αίσθηση πεποίθησης και κύρους.

Αυτό έχει ήδη οδηγήσει ορισμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, σε νομικά προβλήματα. Ένας ραδιοφωνικός παρουσιαστής από τη Τζόρτζια των ΗΠΑ μήνυσε το ChatGPT για δυσφήμιση τον περασμένο μήνα, αφού παρείχε μια περίληψη μιας υπόθεσης ομοσπονδιακού δικαστηρίου που ανέφερε λανθασμένα ότι είχε εξαπατήσει τον εργοδότη του και είχε καταχραστεί χρήματα. Νωρίτερα τον Μάιο, ένας δικηγόρος που χρησιμοποιούσε το ChatGPT για την προετοιμασία νομικών εγγράφων πιάστηκε να επικαλείται υποθέσεις που δεν υπήρχαν – η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι τις είχε επινοήσει.

Η Google αναμφίβολα θα προσπαθήσει να αποφύγει παρόμοια ζητήματα στο Genesis, καθώς τα όποια λάθη του συστήματος θα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης σχεδιασμένο να δημοσιογραφεί.

Ανεξάρτητα από το πόσο εξελιγμένη θα είναι η τεχνολογία της Google, μια δημοσιογραφική τεχνητή νοημοσύνη δεν θα είναι σε θέση να πάρει συνέντευξη από τη Μαρία Ναυπλιώτου, να πάει στην Επίδαυρο να δει Κιτσοπούλου ή στο Release να δει Rosalia, να βιώσει τα γεγονότα και να καταγράψει άποψη ή να κάνει οποιοδήποτε ρεπορτάζ. Ωστόσο, ακόμη κι αν στερείται κάποιων δυνατοτήτων η ΤΝ, με τους συντάκτες ειδήσεων να είναι πλέον συνήθως δέσμιοι των πληκτρολογίων τους για να γράφουν πολλαπλά κείμενα ροής κάθε μέρα, τα εργαλεία ΤΝ μπορούν, ίσως, να προσφέρουν ταχύτητα και ευελιξία σε αυτόν τον τόμεα (των newsroom) και να μας απελευθερώσουν από το άγχος του χρόνου –«αρχισυντάκτης είναι ο χρόνος»– και της συμπερίληψης γεγονότων και πληροφοριών σε μερικές εκατοντάδες λέξεις. Αν, όμως, αυτό δεν έχει κάποια επιβλέψη από άνθρωπο της δουλείας, τότε όντως καλύτερα να πάμε σε κάποια παραλία, στον Πόρο ή στην Σίφνο, και να αράξουμε.

Με πληροφορίες από: New York Times, Mashable, CNET