Βάζει τη θρυλική κορδέλα γύρω από τα μαλλιά του για να μην τον ενοχλούν την ώρα που εξολοθρεύει τους αντιπάλους του, παιρνει το ρουκετοβόλο του και σπεύδει να σώσει την Τουρκία και τον κόσμο ολάκερο από πάσης φύσεως «κακούς».

Είναι ο Τούρκος «Ράμπο» ή «Korkusuz» (στα τουρκικά… «Ατρόμητος»), ο Σερντάρ Κεμπαπτσιλάρ, ο κινηματογραφικός «κλώνος» του πρώτου διδάξαντα, Σιλβέστερ Σταλόνε.

Η ταινία είναι παραγωγής 1986 και πλέον ανήκει στην κατηγορία των «καλτ» ταινιών που η γειτονική μας χώρα κατασκεύασε, διαμέσου clopyrights, ελλείψει κινηματογραφικών εισαγωγών από τη Δύση.

Επειδή, λόγω ιδιόμορφων πολιτικών συνθηκών, πολλές από τις αμερικάνικες ταινίες της εποχής δεν μπορούσαν να προβληθούν στη Τουρκία, η κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας έφτιαξε τις δικές τους εκδόσεις των ταινιών αυτών, με προϋπολογισμό που συμβάδιζε με την χαμηλότατη αισθητική τους.

Έτσι, μέσα σε περίπου μια δεκαετία, γυρίστηκαν πολλά φθηνά ριμέικ χωρίς καμία άδεια και κινηματογραφικά δικαιώματα από τους αμερικανούς παραγωγούς, οι οποιοι φυσικά ζούσαν τον… ύπνο του δικαίου.

Ο Σερντάρ δεν ήταν ο μόνος που τη δεκαετία του ’70 και του ’80 αντέγραψε μεγάλα Χολιγουντιανά «μπλοκμπάστερ» προς το… τουρκικότερο.

Υπάρχει ακόμη ο Τούρκος Σούπερμαν, ο… Ταϊφούν (Τυφώνας) που πρωταγωνίστησε το 1979 στην ταινία «Süpermen Dönüyor» (O Σούπερμαν επιστρέφει), ο Τούρκος «Ε.Τ. ο Εξωγήινος» ονόματι Μπάντι (Badi, δηλαδή «φίλος»).

Ακόμη και μια τουρκική βερσιόν του «Εξορκιστή» με τίτλο «Σεϊτάν» (Seytan) δηλαδή «Σατανάς», που είναι πιστή στο αυθεντικό φιλμ του Γουίλιαμ Φρίντκιν σχεδόν σκηνή προς σκηνή!

Ωστόσο, η ταινία που πραγματικά κλέβει τη παράσταση είναι η τούρκικη εκδοχή του «Πολέμου των Άστρων» ονόματι «Dünyayı Kurtaran Adam» η οποία έχει κατακλέψει ακόμη και ολόκληρες σκηνές από την αρχική ταινία του Τζορτζ Λούκας.

Aκόμη και η μουσική είναι «δανεισμένη» (εν αγνοία φυσικά των συνθετών της) από σειρές επιστημονικής φαντασίας όπως ο «Flash Gordon» καθώς και από το soundtrack της ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού» (1981)!

«Η υπόθεση είναι προσαρμοσμένη στην τουρκική κουλτούρα, αφού οι δυο κεντρικοί ήρωες, δυο Τούρκοι που μάχονται εναντίον του κακού στο κόσμο, περπατάνε στις αχανείς εκτάσεις της Καππαδοκίας αναζητώντας αφορμές προκειμένου να αποδώσουν δικαιοσύνη», επισημαίνει ο Ουτκού Ουλουέρ, διευθυντής της τουρκικής ιστοσελίδας για το σινεμά Sinematik Yesilcam.

Όλες αυτές οι ταινίες περασμένων δεκαετιών επιστρέφουν τώρα με μια ολόκληρη γενιά από σινεφίλ και μη να τις εχουν αγκαλιάσει, ενστερνιζόμενοι το γνωστό ρητό που ισχύει πολλάκις στις τέχνες πως «είναι τοσο κακές που καταντάνε… καλές».

Μια αμερικανική εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών, η Dark Maze, μάλιστα έσπευσε να πληρώσει το τούρκικο Χόλιγουντ με το… ίδιο νόμισμα και να κυκλοφορήσει τις περιπέτειες του «Σερντάρ» σε αγγλική βερσιόν με τίτλο «Rampage».

«Όταν είδα για πρώτη φορά τον «κλώνο» του Σταλόνε να σκοτώνει τους αντιπάλους του με ένα… ξύλινο ρουκετοβόλο, έμεινα με το στόμα ανοιχτό», τονίζει ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας, Εντ Γκλέιζερ.

clopyrights

Τα πιο ανυπόφορα κιτς clopyrights

Star Trek (Turist Ömer)
Ο Ömer the Tourist, άγνωστο πως, μπλέκει συνεχώς σε περίεργες καταστάσεις. Η ταινία κοπιάρει ανερυθρίαστα το Star Trek: The Original Series ενώ διαθέτει σε τουρκικές βερσιόν και όλους τους γνωστούς ήρωες της σειράς όπως ο Captain Kirk και ο Mr. Spock (ή… Mr. Spack στα τουρκικά).

E.T. (Badi, δηλαδή «Φίλος»)
Ιδίο με απαράλλαχτο με την σπιλμπεργκική του εκδοχή: Ένας εξωγήινος αφήνεται από τους γονείς του στη Γη, πιάνει φιλίες με ένα αγοράκι, η κυβέρνηση τους κυνηγάει αμφότερους. Ο εξωγήινος είναι ένας νάνος με μια απόκοσμη λαστιχένια μάσκα, άρα τα οπτικά εφέ είναι μάλλον τα… χειρότερα όλων των εποχών.

Superman (Süpermen dönüyor)
Τον Τούρκο Σούπερμαν πρέπει πραγματικά να τον δείτε προκειμένου να πιστέψετε το θλιβερό θέαμα: Φοράει ένα μπλε ολόσωμο κολάν και απ’έξω από το κολάν ένα κόκκινο σώβρακο. The horror the horror.

Spiderman vs Captain America (3 Dev Adam)
Ο Τούρκος Spiderman έχει τη δική του εγκληματική οργάνωση, την “Spider’s Gang” και κινείται εναντίον των… ντεμέκ υπερηρώων Captain America και Santo (και την κοπέλα του Captain America, την Julia). Δίχως αρχή, μέση και τέλος η υπόθεση -και φυσικά τα κουστούμια των υπερηρώων είναι για τα απόλυτα γέλια.

Jaws (Çöl)
Η τούρκικη εκδοχή του Jaws εντυπωσιάζει με αρνητικό τρόπο και ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας… δεν υπάρχει κανένας καρχαρίας (ελλείψει χρημάτων και props, εμφανίζεται μόνο για λίγο και πάλι καλά να λέμε). Το καράβι καράβι πάντως, με ένα μεγάλο μέρος της ταινίας να εκτυλίσσεται πάνω εκεί.

Rocky (Kara Simsek)
Ο Ρόκι μεταφράζεται «Μαύρος Κεραυνός» στα τουρκικά και ο πρωταγωνιστής καλείται να παλέψει με τον ιταλό πρωταθλητή της πάλης, Maurizio Martino. Κάπου εκεί μπλέκεται η… Μαφία, ενώ οι πρωταγωνιστές γίνονται μάρτυρες μέχρι και καλλίπυγων δεσποινίδων που χορεύουν χορό της κοιλιάς.

Batman and Robin (Yarasa Adam)
Ο Τούρκος Batman με τον Τούρκο Robin προσπαθούν να σώσουν την αντίστοιχη Vicky Vale από τους κακούς υπό τη μουσική υπόκρουση… των ταινιών του James Bond. «Δυο σε ένα» σαν να λέμε.

Μερικά υπέροχα κιτς clopyrights προς αναζήτηση

  • James Bond – Altin Cocuk (Golden Boy), Memduh Un, 1966
  • Star Trek – Turist Omer Uzay Yolunda (Omer the Tourist on Star Trek), Hulki Saner, 1973
  • Batman – Yarasa Adam – Bedmen (Batmen – Bedmen), Gunay Kosova, 1973
  • Exorcist – Seytan (Satan), Metin Erksan, 1974
  • Superman – Supermen Donuyor (The Return of Superman), Kunt Tulgar, 1979
  • ET – Badi (Buddy), Zafer Par, 1983
  • Rambo – Korkusuz (Fearless), Cetin Inanc, 1986