Αν σας αρέσουν οι ταινίες με ιστορικό background και ειδικά οι ταινίες που αφορούν στην ανακάλυψη του απέραντου διαστήματος, η επερχόμενη ταινία «Fly Me to the Moon» μάλλον είνα ιδανική για εσάς.

Όπως αποκαλύπτει το τρέιλερ και η σύνοψη των Columbia Pictures και Apple Original Films, το «Fly Me to the Moon» είναι ένα «δράμα κωμωδίας που διαδραματίζεται με φόντο την ιστορική προσγείωση του Apollo 11 στο φεγγάρι»

Η Scarlett Johansson υποδύεται την Kelly Jones, μια ειδήμων του μάρκετινγκ και των δημοσίων σχέσεων που φέρνει η NASA για να διορθώσει τη δημόσια εικόνα της πριν από την εκτόξευση. Μαζί με τον διευθυντή εκτόξευσης Cole Davis (Channing Tatum), η Kelly αναλαμβάνει ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο: να δημιουργήσει κρυφά μια ψεύτικη εκδοχή της προσγείωσης στη Σελήνη, σε περίπτωση που η αποστολή δεν πάει όπως έχουν υπολογίσει.

«Δουλεύω εδώ τώρα, για να πουλήσω το φεγγάρι», λέει η Jones , εξηγώντας γιατί είναι στη NASA στον Davis στο τρέιλερ.

Στο βίντεο των 2 λεπτών και 30 δευτερολέπτων, η Jones εμφανίζεται να οργανώνει εμπορικές τοποθετήσεις προϊόντων για να προωθήσουν οι αστροναύτες του Apollo και, όταν δεν μπορεί να πείσει την ομάδα μηχανικών της NASA να κάνει συνεντεύξεις, τους αντικαθιστά με ηθοποιούς. Όλα αυτά οδηγούν στην ουσία της ταινίας, το “Project Artemis” (δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόγραμμα Artemis της NASA, το οποίο επιδιώκει να επιστρέψει αστροναύτες στο φεγγάρι σήμερα, 50 χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος Apollo).

«Όλος ο κόσμος θα παρακολουθεί, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε από τους Ρώσους. Πρέπει να τραβήξουμε μια εφεδρική έκδοση», λέει ο Woody Harrelson, ως αξιωματούχος της NASA. Με άλλα λόγια, πρέπει να σκηνοθετήσουν την προσγείωση στο φεγγάρι. «Αν προσποιηθείς αυτή την αποστολή», προειδοποιεί ο Davis), «κάθε πράγμα που θυσιάσαμε δεν θα ήταν για τίποτα!»

Οι συνομωσιολόγοι σαφώς τρίβουν τα χέρια τους, καθώς εδώ και χρόνια η αποστολή στο φεγγάρι αποτελεί «πηγή» πολλών θεωριών συνωμοσίας που αμφισβήτησαν το κορυφαίο επίτευγμα. Η ύπαρξη σκιών σε φωτογραφίες του Neil Armstrong, η απουσία αστεριών σε φωτογραφίες που δείχνουν τον ορίζοντα από τη σελήνη, έχουν κάνει πολλούς εδώ και χρόνια να υποστηρίζουν ότι η αποστολή στο φεγγάρι ήταν ένα ψέμα και όλα ήταν σκηνοθετημένα μέχρι και από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Η αποστολή του Apollo 11 στο φεγγάρι σίγουρα έγινε, αλλά και η σκηνοθετημενη προσελήνωση της ταινίας έχει και αυτή μία βάση σε ιστορικά γεγονότα.

Όχι η NASA στην πραγματική ζωή δεν κινηματογράφησε ένα αντίγραφο ασφαλείας ή δεν πλαστογραφούσε τις προσγειώσεις στο φεγγάρι. Αλλά τα τηλεοπτικά δίκτυα όπως το CBS και το NBC το έκαναν, χρησιμοποιώντας props και stand-in (συμπεριλαμβανομένων δοκιμαστικών πιλότων από την Grumman [σήμερα, Northrop Grumman], την εταιρεία που κατασκεύασε το σεληνιακό προσεδάφιο) για να συμπληρώσουν οπτικά όταν δεν υπήρχε σε ζωντανό βίντεο.

Πολλοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις για να εμπλουτίσουν τα αφιερώματα τους για την προσεδάφιση στο φεγγάρι. Πλήρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για μοντέλα κλίμακας κέντρων ελέγχου του Apollo και πυραύλων. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, χρησιμοποιήθηκαν για να παρουσιάσουν το πώς εξελίχθηκε η αποστολή, οι οποίες στη συνέχεια διακόπηκαν με πραγματικό υλικό.

Το CBS συνεργάστηκε με τον ειδικό στα ειδικά εφέ Douglas Trumbull για να δημιουργήσει ένα ολόκληρο αφιέρωμα στην πορεία του Apollo 11, στρώνοντας διαφάνειες γραφικών με εικόνες της Σελήνης κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης. Αυτή η τεχνική αργότερα ονομάστηκε «HAL 10.000»—ένας φόρος τιμής στο HAL 9000, στον εχθρό της ταινίας 2001: A Space Odyssey, στην οποία ο Trumbull είχε υπηρετήσει ως επόπτης των ειδικών φωτογραφικών εφέ.

Όσον αφορά τις τοποθετήσεις προϊόντων, ενώ η NASA δεν πλήρωσε εταιρείες για την προώθηση του προγράμματος Apollo. Όμως, οι κατασκευαστές των οποίων τα αντικείμενα χρησιμοποιήθηκαν από τους αστροναύτες έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν σαν διαφήμιση στο κοινό το γεγονός ότι οι πρώτοι άνθρωποι που πήγαν στο φεγγάρι έχουν τα προϊόντα τους.

Βασισμένο στο τρέιλερ, το “Fly Me to the Moon” περιλαμβάνει ένα μείγμα από πραγματική ζωή και κατασκευασμένες εγκρίσεις. Η Omega, μέχρι σήμερα, βασίζει μέρος του μάρκετινγκ της στο γεγονός ότι έφτιαξε το πρώτο ρολόι που φορέθηκε στο φεγγάρι.

Πηγή: collectspace

Και ο Snoopy, ο οποίος μπορεί να εντοπιστεί σε μια αφίσα σε μια από τις σκηνές του τρέιλερ, είχε εδώ και καιρό ρόλο ως μασκότ ασφαλείας της NASA μέσω μιας συμφωνίας με τον Charles M. Schulz και την Peanuts Worldwide.

(Charles M. Schulz Museum)

Με βάση το τρέιλερ, οι σκηνοθέτες προσπάθησαν σε κάποιο βαθμό να ταιριάξουν με την εμφάνιση της εποχής, προμηθεύοντας στηρίγματα και κοστούμια που ταιριάζουν με το πραγματικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τις αποστολές Apollo (οι διαστημικές στολές, για παράδειγμα, κατασκευάστηκαν από τον έμπειρο καλλιτέχνη Ryan Nagata , ο οποίος στο παρελθόν παρείχε ρούχα για τη βιογραφική φωτογραφία του Neil Armstrong “First Man”).

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες αποκλίσεις από την πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένης μιας σκηνής που δείχνει την οριζόντια ενσωμάτωση ενός πυραύλου Saturn V και ενός Saturn IB που στέκεται στην κορυφή μιας κινητής πλατφόρμας εκτόξευσης με έναν ομφάλιο πύργο (μια τέτοια διαμόρφωση δεν χρησιμοποιήθηκε μέχρι το πρόγραμμα Skylab).

Μερικές από τις σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην τοποθεσία, με τη NASA να χορηγεί άδεια για την παραγωγή να κινηματογραφηθεί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα τον Μάρτιο του 2023. Και, ενώ η ταινία χρησιμοποιεί φανταστικά ονόματα για τους πρωταγωνιστές της, υπάρχουν ηθοποιοί που απεικονίζουν πραγματικούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του άτυχου πληρώματος του Apollo 1 και των αστροναυτών του Apollo 11.

«Ξέρεις ότι δεν θα μπορούσες να φτάσεις μέχρι σήμερα χωρίς εμένα», λέει η Jones στο τρέιλερ, τονίζοντας τον ρόλο που έπαιξε το μάρκετινγκ στην πραγματοποίηση των προσγειώσεων στο φεγγάρι. Και εν μέρει βασίζεται στην πραματικότητα.

Γιατί η θέση της Jones στη NASA δεν είναι επίσης εντελώς φανταστική. Ο οργανισμός έκανε μια συντονισμένη προσπάθεια στην προώθηση της αποστολής στο φεγγάρι μέσω της εργασίας μιας ομάδας ειδικών δημοσίων σχέσεων. Περισσότερο από το να παρέχουν απλώς σχολιασμό αποστολής, τα μέλη των γραφείων δημοσίων υποθέσεων της NASA έβγαλαν φυλλάδια, press kit, δελτία τύπου και έτοιμα σποτάκια ραδιοφώνου και τηλεόρασης.

Το «Fly Me to the Moon», που κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 12 Ιουλίου, σκηνοθετήθηκε από τον Greg Berlanti, και είναι βασισμένο σε σενάριο της Rose Gilroy και μια ιστορία των Bill Kirstein και Keenan Flynn. Εκτός από τους Johansson, Tatum, Harrelson and Rash στο καστ συμμετέχουν οι Nick Dillenburg, Anna Garcia, Noah Robbins, Colin Woodell, Christian Zuber, Donald Elise Watkins and Ray Romano.