Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε στη Βόρεια Εύβοια και έδωσε πνοή σε έναν τόπο που γνώρισε την πύρινη λαίλαπα τον περασμένο Αύγουστο. Από την περασμένη Τετάρτη η Αιδηψός, η Λίμνη κι η Αγία Άννα φόρεσαν τα γιορτινά τους κι υποδέχθηκαν πλήθος κόσμου. Προβολές ταινιών μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, masterclasses, το αναπτυξιακό τμήμα AGORA, ξεναγήσεις, συζητήσεις κι ανταλλαγή απόψεων μέσα σε ένα ζεστό κλίμα συνεργασίας κι αλληλεγγύης.

Σήμερα αυτό το όμορφο πολιτιστικό event φτάνει στο τέλος του με την προβολή του νέου φιλμ του Φόλκερ Σλέντορφ, “Ο Δασοποιός”. Ο βραβευμένος με ΟSCAR και Χρυσό Φοίνικα Γερμανός σκηνοθέτης της εμβληματικής ταινίας “Το Ταμπούρλο”, που σημάδεψε γενιές σινεφίλ, θα είναι παρόντας στην τελετή λήξης του Evia Film Project και θα παρουσιάσει την ταινία του απόψε το βράδυ στις 21:30 στο σινέ Απόλλων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει συζήτηση με τους θεατές.

Λίγα λόγια για το έργο…

Ο Δασοποιός μάς μεταφέρει στο Σαχέλ, τη στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου Σαχάρα στην Αφρική και μάς συστήνει έναν αξιοσημείωτο άνθρωπο, του οποίου το έργο ζωής τιμήθηκε με το λεγόμενο εναλλακτικό Νόμπελ, το βραβείο Right Livelihood το 2018.

Ο Τόνι Ρινάουντο βρήκε τρόπο να καλλιεργεί δέντρα στις πιο άγονες περιοχές. Η μέθοδος Farmer Managed Natural Regeneration (FMNR) αποκαθιστά όχι μόνο το έδαφος, αλλά και το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο. Ο “Αρχηγός όλων των Αγροτών”, όπως τον λένε χαϊδευτικά σήμερα σε πολλά χωριά στην Αφρική, χρειάστηκε να δώσει μια δύσκολη μάχη για να γίνουν αποδεκτές οι ιδέες του. Έχοντας εργαστεί στην περιοχή του Σαχέλ για τριάντα χρόνια, είδε την απόγνωση και την πείνα, αλλά και την αποφασιστικότητα και την αλλαγή.

Το ντοκιμαντέρ μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα κοινότητας, αυτοενδυνάμωσης και πάνω από όλα ελπίδας κι αποτελεί τον ιδανικό επίλογο αυτής της δράσης, που στόχος είναι να γίνει δεσμός και να καθιερωθεί ως ένα τρίτο Φεστιβάλ (μετά του Νοεμβρίου και του Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη), αυτή την εποχή, κάθε χρόνο, στη συγκεκριμένη τοποθεσία με σαφή οικολογικό χαρακτήρα. Οι προσκεκλημένοι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, στήριξαν την τοπική οικονομία και δίνουν ραντεβού ξανά εδώ στην πανέμορφη Βόρεια Εύβοια με την πρώτη ευκαιρία.