Το The Wonder είναι το νέο χιτσκοκικό θρίλερ του Sebastián Lelio, με πρωταγωνίστρια την Florence Pugh στο ρόλο της Lib Wright. Η Λίμπ είναι μια Αγγλίδα νοσοκόμα η οποία φτάνει στην Ιρλανδία το 1862, όπου καλείται να δώσει απάντηση σε ένα μυστήριο φαινόμενο: ένα 11χρονο κορίτσι, η Άννα (Kíla Lord Cassidy), έχει καταφέρει να παραμείνει ζωντανή χωρίς να έχει φάει για τέσσερις μήνες.

Το απόκοσμο θρίλερ του Lelio τραβά την προσοχή του θεατή από την αρχή. Το πρώτο πλάνο δείχνει ένα κινηματογραφικό στούντιο, προτού η κάμερα βρει την Pugh μέσα σε ένα σετ – στα έγκατα ενός πλοίου, με προορισμό την Ιρλανδία. Ξαφνικά ακούγεται μια φωνή, η οποία καλωσορίζει τον θεατή στην ταινία. «Γεια σας, αυτή είναι η αρχή μιας ταινίας με τίτλο ‘The Wonder’. Χωρίς ιστορίες δεν είμαστε τίποτα. Σας καλούμε συνεπώς να πιστέψετε αυτήν εδώ». Είναι μια τολμηρή επιλογή, που υπενθυμίζει εξ αρχής στον θεατή ότι παρακολουθεί μια ταινία. Ή ίσως μια ταινία μέσα σε μια άλλη ταινία. «Το The Wonder έχει να κάνει με τη μυθοπλασία στη ζωή μας», εξηγεί ο 48χρονος Χιλιανός σκηνοθέτης. «Έχει να κάνει με τις ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας. Τα αφηγήματα που επιβάλλουμε στην κοινωνία όπως το χρήμα, η δημοκρατία και η θρησκεία». Σχολιάζοντας την ιδιαίτερη εισαγωγή της ταινίας, ο Lelio τονίζει: «Θέλω ο θεατής να είναι ενεργός και ξύπνιος. Η ταινία τον ρωτά: σε τι πιστεύεις; Μπορείς να αλλάξεις τις πεποιθήσεις σου αν το απαιτεί η πραγματικότητα;»

Έτσι και στην ταινία, οι αρχικές πεποιθήσεις της Λιμπ είναι βασισμένες στην επιστήμη της ιατρικής, αλλά σύντομα θα δοκιμαστούν από την πραγματικότητα που συναντά στην Ιρλανδία λίγο μετά τον μεγάλο λιμό. Το 11χρονο κορίτσι υποστηρίζει ότι μέσα από τη νηστεία του, έχει αποκτήσει υπερφυσικές ικανότητες. Από την άλλη η νοσοκόμα είναι αποφασισμένη να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του κοριτσιού αλλά και να αποδείξει ότι για την κατάσταση της υγείας του ευθύνεται ο θρησκευτικός φανατισμός. «Δεν ήξερα τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες του φανατισμού στην Ιρλανδία του 1860», λέει ο Lelio. «Αλλά γνωρίζω αυτή τη δυναμική γιατί μεγάλωσα στη Χιλή τη δεκαετία του ’80, κατά τη διάρκεια μιας δικτατορίας, σε μια πολύ καθολική χώρα».

Τα γοτθικά πλάνα της ταινίας «ντύνονται» από την απόκοσμη μουσική υπόκρουση του Matthew Herbert, ενώ διευθύντρια φωτογραφίας είναι η Ari Wegner (Η Εξουσία του Σκύλου). Η ιστορία του The Wonder είναι εμπνευσμένη από ένα μυθιστόρημα της Emma Donoghue. Το σενάριο συνέγραψε ο Lelio μαζί με την Alice Birch (Normal People) και την Donoghue. Μόλις ολοκληρώθηκε το σενάριο, ο Lelio επέλεξε την Pugh για το ρόλο της Λιμπ. «Η Florence σκέφτεται πολύ στην ταινία και προσπαθεί να καταλάβει αν συμβαίνει κάτι δυσοίωνο», λέει ο Lelio. «Είναι τόσο έξυπνη που οι σκέψεις της αποκτούν μορφή. Αλλά αυτό είναι ένα τέχνασμα. Δεν σκέφτεται πραγματικά εκείνη. Εσύ, ο θεατής, σκέφτεσαι. Η Pugh έχει την ικανότητα να μεταδίδει τηλεπαθητικά τις σκέψεις της στον θεατή».

Να σημειωθεί ότι η ταινία γυρίστηκε σε ψηφιακή μορφή, μεταφέρθηκε σε φιλμ και στη συνέχεια ψηφιοποιήθηκε και πάλι – κάτι που της δίνει μια late 90s αισθητική, όταν οι ταινίες μπορούσαν να γυριστούν ψηφιακά αλλά έπρεπε να προβληθούν στα 35 mm. «Το είχα κάνει και στην πρώτη μου ταινία. Αλλά τώρα είναι για αισθητικούς λόγους. Είναι μια όμορφη διαδικασία».

Μιλώντας για τον κοινωνικό ρόλο του κινηματογράφου, ο Lelio αναφέρεται στο γνωστό απόφθεγμα του Hitchcock, σύμφωνα με τον οποίο «μια ταινία δεν πρέπει να αφορά την πραγματικότητα, αλλά πρέπει να είναι ένα νόστιμο κομμάτι τούρτα». Εκκινούμενος από αυτό, ο Lelio σχολιάζει ότι «μία από τις κύριες προκλήσεις ήταν να βρω αυτή τη “νοστιμιά”, αυτή την κινηματογραφική απόλαυση παρά τη σοβαρότητας των θεμάτων που διερευνώνται. Συμβαίνουν βαριά πράγματα [στην πλοκή], αλλά πρέπει να βρεις έναν τρόπο ώστε η ταινία να είναι ανάλαφρη, αέρινη». Και πώς ορίζει εκείνος τι εστί κινηματογραφική απόλαυση; «Όταν χάνεσαι σε μια ταινία και ξυπνάς ξαφνικά για λίγο. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουν περάσει 15 λεπτά απόλυτης βύθισης – αυτή είναι η δόξα. Η ταινία πυροδοτεί τις φαντασιώσεις, τις επιθυμίες, τους φόβους και τη φαντασία του ίδιου του θεατή. Αυτό είναι που αγαπώ στον κινηματογράφο».

Το The Wonder είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Netflix.