Οι σύγχρονες ταινίες τρόμου, όσο ανατρεπτικές ή πρωτότυπες κι αν φαίνονται δεν μπορούν να αποφύγουν τα αφηγηματικά τεχνάσματα των προκατόχων τους. Ακόμα και ταινίες καινοτόμες, όπως το “Get Out”, το “Barbarian” και το “Midsommar”, οφείλουν πολλά σε κλασικές ταινίες τρόμου όπως το “The Texas Chainsaw Massacre”, το “Halloween” και το “Friday the 13th” (Παρασκευή και 13).

Η τελευταία, είναι και μία από τις πιο εμβληματικές του είδους και έχει επηρεάσει πολλές που ακολουθήσαν μετά την πρώτη ταινία του franchise το 1980. Η πρωτότυπη ταινία “Friday the 13th” δημιουργήθηκε, εν μέρει, ως απάντηση στην τεράστια επιτυχία του “Halloween” του John Carpenter και καθιέρωσε πολλά από τα στοιχεία που έχουν οι slasher ταινίες μέχρι σήμερα. Παρόλο που δεν έχει σημαντική καλλιτεχνική ματιά, το «Παρασκευή και 13» είναι αναμφισβήτητα αποτελεσματικό ως προς τον στόχο του – να σε φοβίσει – και συναρπαστικό ως προς την έκπληξη που προκαλεί.

[διαβάστε εδώ την λίστα μας με διαχρονικά ποιητικά εμβλήματα κινηματογραφικού τρόμου]

Η ταινία ακολουθεί μια παρέα/ομάδα ανθρώπων στην απομακρυσμένη κατασκήνωση “Camp Crystal Lake”, οι οποίοι γρήγορα συνειδητοποιούν πως δεν είναι μόνοι τους… Καθώς όλο και περισσότεροι σκοτώνονται (σφαγιάζονται για να είμαστε πιο λεπτομερής), οι επιζώντες αναγκάζονται όχι μόνο να παλέψουν για την ζωή τους, αλλά και να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι έχει συμβεί και ο Jason Voorhees έχει τέτοιο μένος μαζί τους.

Αν και αυτή η πλοκή, πλέον, μας ακούγεται απίστευτα οικεία, πριν 42 χρόνια δεν ίσχυε αυτό. Από τότε, το συγκεκριμένο μοτίβο έχει αντιγραφεί πάρα πολλές φορές και το “Friday the 13th” έχει διαμορφώσει πλήρως την κατηγορία των slasher ταινιών.

Όπως και το “Halloween” που είχε προηγηθεί, έτσι και το «Παρασκευή και 13», δημιουργήθηκε με πολύ μικρό προϋπολογισμό. Ωστόσο, τα εφέ της ταινίας από τον σκηνοθέτη Sean S. Cunningham και τον κινηματογραφιστή Barry Adams, λειτουργούν απρόσμενα ικανοποιητικά.

[διαβάστε εδώ την λίστα μας με τα καλύτερα soundtrack ταινιών τρόμου]

Εκτός από τις δολοφονίες και την low budget αισθητική της, το “Friday the 13th” έχει επίσης ως guest τον νεαρό τότε Kevin Bacon και διαθέτει δύο ανατροπές που είναι από τις πιο εμβληματικές στην ιστορία των ταινιών τρόμου. Η τελευταία, χωρίς πολλά spoiler, βοήθησε στην καθιέρωση της τάσης οι δολοφόνοι να μην πεθαίνουν ποτέ.

Πλέον, η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming στο Amazon Prime.

[διαβάστε εδώ την λίστα με τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες τρόμου]

Πηγή: Vintage Movie Posters