Πέντε πρόσφατες ταινίες από το Ισραήλ φέρνουν εφέτος οι Ημέρες Ισραηλινού Κινηματογράφου στην Αθήνα, στον κινηματογράφο Τριανόν, από τις 20 έως τις 23/10, παρουσία των σκηνοθετών τους, αλλά και μια μοναδική συναυλία πιάνου με προβολή κόμικς.

Η ποικιλία των ταινιών του φεστιβάλ αντικατοπτρίζει την ισραηλινή κοινωνία σήμερα, την πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική ποικιλομορφία της. Ο Μοσέ Ρόζενταλ με την ταινία Καραόκε (2022) και η Χαντάς Μπεν Αρόγια με τις ταινίες «Αυτοί που δεν είμαι εγώ» (2016) και «Όλα τα βλέμματα πάνω μου» ασχολούνται με την εσωτερική αμφισβήτηση, τις σχέσεις και τα αδιέξοδα δύο διαφορετικών γενεών. Στις ταινίες «Το Τέταρτο Παράθυρο» (2021) και «Το τελευταίο κεφάλαιο του Α.Β. Γεοσούα» (2021), ο βραβευμένος σκηνοθέτης Γιαΐρ Κεντάρ εξερευνά τη σύγχρονη κοινωνία μέσα από την αντίληψη και την ευαισθησία δύο κορυφαίων συγγραφέων που πέθαναν πρόσφατα, του ‘Αμος Οζ και του A.B. Γεοσούα.

Τέλος, στη συναυλία Comic Concert, 22/10, o συνθέτης και πιανίστας Ιτάι Ντβόρι μελοποιεί σκηνές από το ελληνικό κόμικ «Γρα-Γρου» των Αθανασίου Πέτρου, Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, καθώς και κόμικς καλλιτεχνών από το Ισραήλ, όπως οι Ασάφ Χανούκα και Χιλά Νόαμ.

Οι Ημέρες Ισραηλινού Κινηματογράφου συνδιοργανώνονται από την πρεσβεία του Ισραήλ και τον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ.

Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ