Ο Martin Scorsese ως σκηνοθέτης και παραγωγός, έχει επτά παραγωγές σε αναμονή έως το 2023, οι οποίες είναι είτε στο στάδιο του post production είτε γυρίζονται ήδη. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει καθόλου να ασχολείται και με τον μη κερδοσκοπικό του οργανισμό The Film Foundation, που έχει ιδρύσει από το 1990 και έχει ως σκοπό να προστατεύσει όσο μπορεί, το τεράστιο κινηματογραφικό μας αρχείο.

Έχει καταφέρει να αποκαταστήσει συνολικά 925 κατεστραμμένες και φθαρμένες κόπιες κλασικών ταινιών του Χόλιγουντ και άλλες 47 ξενόγλωσσες από 27 διαφορετικές χώρες, σε συνεργασία με στούντιο παραγωγής και αρχεία και τις προβάλλουν στο κοινό σε φεστιβάλ και events που είναι αφιερωμένα σε δημιουργούς, σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν έχουν χωρέσει σε συλλετικές συλλογές της Criterion. Επιπλέον, περιλαμβάνει και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα The Story of Movies, στο πλαίσιο του οποίου διδάσκουν σε νέους μαθητές, που είναι 10 εκατομμύρια πια, τα πάντα για την ιστορία και τις βασικές τεχνικές του κινηματογράφου έχοντας τη στήριξη του Σωματείου των Σκηνοθετών της Αμερικής.

Τώρα, σε συνδυασμό με όλα αυτά, το The Film Foundation άνοιξε μία ψηφιακή αίθουσα, όπου κάθε δεύτερη Δευτέρα κάθε μήνα, θα μένει ανοιχτή για 24 ώρες και εκτός από την δωρεάν προβολή της εκάστοτε ταινίας και των ντοκιμαντέρ, θα έχει special features με τους συντελεστές, βίντεο με τη διαδικασία της αποκατάστασης, live chats για να ανταλλάζουν απόψεις οι θεατές ενώ στο site, θα υπάρχουν λίστες με πληροφορίες και άγνωστα στοιχεία.

Η αρχή έγινε με το I Know Where I’m Going! των Michael Powell και Emeric Pressburger με τον ίδιο τον Scorsese να κάνει την εισαγωγή και τη συνέντευξη της μοντέρ και συζύγου του Powell για 6 χρόνια, Thelma Schoonmaker. Επίσης, ο Kent Jones μίλησε με τον Kevin Macdonald και η Margaret Bodde, με την Tilda Swinton για την αισθητική, τη σκηνοθεσία και τα συνασθήματα που τους προκάλεσε.

Επόμενα στη σειρά είναι τα La Strada του Federico Fellini (13/6), Kummaty του Govindan Aravindan (11 Ιουλίου), The Chase και Detour των Arthur Ripley και Edgar G.Ulmer αντίστοιχα, σε μία μέρα (8 Αυγούστου), Sambizanga της Sarah Maldoror (12 Σεπτεμβρίου), One Eyed Jacks του Marlon Brando (10 Οκτωβρίου), Moulin Rouge του John Huston (14 Νοεμβρίου) και το Lost Lost Lost του Jonas Meka (12 Δεκεμβρίου).

Για φινάλε, σημείωσε πως στα σχέδια του Οργανισμού είναι να ενταχθούν τα έργα του, τα οποία είναι σε 4K ανάλυση και στο site της Criterion, για να μπορούμε να τα βλέπουμε κάνοντας μία συνδρομή.