Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό «Οθόνες των Κόσμων» (Ecrans des Mondes) στις 2,3 και 4 Δεκεμβρίου στο Παρίσι το ευρωπαϊκό φεστιβάλ ελληνικών ντοκιμαντέρ. Στην τελική φάση προκρίθηκαν και προβλήθηκαν σε κεντρικό κινηματογράφο του Παρισιού έξι ελληνικά ντοκιμαντέρ που σε γενικές γραμμές αναφέρονται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην Ελλάδα. Πρόκειται για ανεξάρτητες παραγωγές που επέλεξε επιτροπή αποτελούμενη από τον διοργανωτή του φεστιβάλ Μισέλ Νολ και έξι ανθρώπους της Τέχνης που δεν ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ ορισμένοι έχουν ελληνικές ρίζες.

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Μέσα από το Τζάμι, τρεις Πράξεις» του Χρήστου Μπάρμπα, το οποίο αφορά έναν αθηναϊκό οίκο ευγηρίας όπου κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού προσωπικό και φιλοξενούμενοι αποφάσισαν να απομονωθούν για δυο μήνες.

Τα άλλα πέντε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν είναι: «Η προκυμαία» του ‘Αγγελου Κοβότσου, «Στην ώρα του κινδύνου» των Θεοφίλου Καλαϊτζίδη, Ιάσωνα Μπάντιου και Σταυρούλας Πουλημένης, «Ο Δημήτρης, ο Νίκος… και η Αρχή της Απροσδιοριστίας» του Κώστα Αινιάν, «Χρήστος Μποκόρος» του Μιχάλη Λυκούδη, και «Αόρατοι» της Μαριάννας Κακαουνάκη.

Μιλώντας για το φετινό φεστιβάλ ο Μισέλ Νολ υπογράμμισε πως πολλές από τις ταινίες που επιλέχθηκαν δεν ασχολούνται μόνο με τις ελληνικές πραγματικότητες, αλλά θίγουν οικουμενικά ερωτήματα και υπερβαίνουν το πεδίο των εθνοκεντρικών εμπειριών. «Είμαστε και Έλληνες και οικουμενικοί. Με αυτό κατά νου, ουσιαστικά στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη αγορά για τα ελληνικά ντοκιμαντέρ στη Γαλλία» ανέφερε ο διοργανωτής του φεστιβάλ.

Κατά την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών καθηγητής Γιάννης Χρυσουλάκης, καθώς και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Δημήτρης Ζεβελάκης.

«Η Ελλάδα, γενέτειρα του αρχαίου δράματος, διαμόρφωσε αποφασιστικά, μέσα από τις ιδέες και τον πολιτισμό της, τις αντιλήψεις μας για τη θεατρική και κινηματογραφική δημιουργία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. ‘Αλλωστε, η άνοδος του ελληνικού δράματος και του θεάτρου έχει συνδεθεί άρρηκτα με την άνοδο βασικών ιδεών και αξιών στον ελληνικό πολιτισμό, όπως ο διάλογος, η κριτική σκέψη και η δημοκρατία» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Χρυσουλάκης.

«Το ευρωπαϊκό Φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ είναι μια προσπάθεια της οργάνωσης “Écrans des Mondes” να αναδείξει, μεταξύ άλλων, το ελληνικό ντοκιμαντέρ, όχι μόνο στη γαλλική πρωτεύουσα, που είναι αδιαμφισβήτητα μια πόλη σταθμός του παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και σε άλλες σημαντικές γαλλικές μεγαλουπόλεις, όπως είναι η Νίκαια, η Μασσαλία, η Λυών και η Ρεν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρέσβης Δημήτρης Ζεβελάκης, συγχαίροντας τον διοργανωτή Μισέλ Νολ «γι αυτήν την ενέργεια προώθησης και προβολής των έργων Ελλήνων δημιουργών» αλλά και για το γεγονός ότι «εργάζεται άοκνα και με δυναμισμό για να καταστήσει  ευρύτερα γνωστά στο γαλλικό κοινό τα έργα αυτά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ