Με το που μαθαίνω, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ότι η κωμωδία «Triangle of Sadness» του Σουηδού σκηνοθέτη Ρούμπεν Έστλουντ κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, σχεδόν παυλοφικά στέλνω μήνυμα στο messenger του Facebook στον Γιώργο Καρναβά, έναν άνθρωπο που γνωρίζω για πάνω από μια δεκαπενταετία και που εκτιμώ απεριόριστα, τόσο για τον ρόλο του στην ανάπτυξη της μουσικής στην χώρα μας (με την διοργάνωση των εξαιρετικών εκείνων συναυλιακών φεστιβάλ Synch σε Λαύριο και Τεχνόπολη), όσο και για τον ρόλο του στην ανάπτυξη του κινηματογράφου, διαμέσου της εταιρείας παραγωγής Heretic που έχει ιδρύσει από κοινού με τον Κωνσταντίνο Κοντοβράκη -και η οποία βρίσκεται πίσω από την παραγωγή του «Triangle of Sadness».

«Γιώργο, πολλά συγχαρητήρια για την σπουδαία επιτυχία», του γράφω, γνωρίζοντας ότι τον πετυχαίνω κάπου μεταξύ ακριβού τύρου και… επινίκιας σαμπάνιας, αλλά ο ίδιος είναι τόσο ευγενικός που δεν διστάζει να μοιραστεί μαζί μου μερικές από τις πρώτες του σκέψεις.

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πρωτοπώ για όλο αυτό που ζούμε: προφανώς είναι από τα πράγματα που ελπίζεις να σου συμβούν στην ζωή σου αλλά δεν περιμένεις ότι θα σου συμβεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι κάναμε αυτή την ταινία με φίλους, περάσαμε απίστευτες δυσκολίες λόγω της πανδημίας αλλά στο τέλος τα καταφέραμε», μου λέει.

Το «Triangle of Sadness» είναι μια τοξική σάτιρα των υπερπλούσιων και των ταξικών σχέσεων στις δυτικές κοινωνίες. Τα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας έγιναν μάλιστα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χιλιαδού, στην Εύβοια, ενώ για τον σουηδό σκηνοθέτη της είναι ο δεύτερος Χρυσός Φοίνικας, αφού και το 2017 είχε βραβευτεί για την εξίσου εξαιρετική ταινία «Το Τετράγωνο».

Και, όπως μου λέει ο ίδιος εμφατικά, στην Χιλιαδού σκοπεύουν να επιστρέψουν για να γιορτάσουν (και) εκεί την μεγάλη αυτή κινηματογραφική διάκριση.

«Το μόνο σχέδιο που έχω αυτή τη στιγμή είναι η προβολή που έχουμε υποσχεθεί να κάνουμε στην παραλία της Χιλιαδούς τον Σεπτέμβρη που μας έρχεται. Θέλουμε να επιστρέψουμε εκεί και να δείξουμε την ταινία στο συνεργείο μας και σε όλους αυτούς που στάθηκαν δίπλα μας», καταλήγει με νόημα ο Γιώργος Καρναβάς, πλέον περήφανος κάτοχος ενός Χρυσού Φοίνικα.