Υπάρχουν αμέτρητες πηγές έμπνευσης για ταινίες τρόμου, συμπεριλαμβανομένης της μυθολογίας και των πραγματικών εγκλημάτων. Οι κινηματογραφιστές αναζητούν συνεχώς νέα θέματα για να εκμεταλλευτούν και να εξερευνήσουν τους χειρότερους φόβους των ανθρώπων.

Τα παιδικά παραμύθια και ιστορίες δεν έμειναν ανέγγιχτα. Υπάρχουν πολυάριθμες κινηματογραφικές προσαρμογές παιδικών βιβλίων για λάτρεις των θρίλερ ικανά να στοιχειώνουν τον ύπνο τους για καιρό, που παίζουν με τις παιδικές αναμνήσεις και αθωότητα μετατρέποντάς τη σει τρόμο.

Στο πιο βασικό τους επίπεδο, οι ιστορίες τρόμου έχουν μια απλή υπόθεση – πάρτε κάτι οικείο που σε κάνει να νιώθεις ζεστασιά και ασφάλεια και μετατρέψτε το σε κάτι απόκοσμο και φρικιαστικό.

Ήταν αναπόφευκτο ορισμένοι κινηματογραφιστές να υιοθετήσουν αυτήν την ίδια αρχή της διεφθαρμένης αθωότητας και να την εφαρμόσουν σε ήρωες και χαρακτήρες των παιδικών παραμυθιών που στόχο έχουν να ηρεμήσουν και να διασκεδάζουν τα παιδιά για δεκαετίες.

Χαρακτήρες όπως ο Winnie the Pooh και η Κοκκινοσκουφίτσα είναι βαθιά οικείοι στο κοινό, γι’ αυτό φαίνεται ακόμη πιο τρομακτικό όταν στα θρίλερ μεταμορφώνονται σε διαταραγμένα πλάσματα που διψούν για το αίμα μας.

Gretel & Hansel, 2020

Ο Hansel and Gretel είναι ένα γερμανικό παραμύθι που συντάχθηκε από τους Γερμανούς αδερφούς Grimm και δημοσιεύτηκε το 1812 στο Grimm’s Fairy Tales. Η αφήγηση επικεντρώνεται στον αδερφό και την αδελφή Hansel and Gretel, που μένουν στο δάσος μόνοι και καταλήγουν στη φροντίδα μιας μάγισσας που κατοικεί σε ένα σπίτι χτισμένο από ζαχαρωτά, κέικ και καραμέλα.

Ο τίτλος της κινηματογραφικής μεταφοράς του παραμυθιού του 2020 άλλαξε σε Gretel & Hansel επειδή η ταινία εστιάζει περισσότερο στην Gretel, την οποία υποδύεται η Sophia Lillis. Όσο και αν είναι μια ιστορία τρόμου, αυτή η πιο φεμινιστική οπτική επιτρέπει στην ταινία να λειτουργήσει και ως μια στοχαστική ιστορία ενηλικίωσης μιας νεαρής γυναίκας που σταδιακά συνειδητοποιεί ότι τελικά έχει δύναμη και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να σχεδιάσει μόνη της τη ζωή της.

Η ταινία έλαβε επαίνους για την τρομακτική της κινηματογράφηση και ένα ταλαντούχο σύνολο, το οποίο περιλάμβανε την Alice Krige και την Jessica De Gouw.

Red Riding Hood, 2011 (Κοκκινοσκουφίτσα)

Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι ένα από τα πιο γνωστά παγκισμίως παραμύθια για ένα κοριτσάκι και έναν πανούργο λύκο. Οι ρίζες του βρίσκονται σε πολλές ευρωπαϊκές λαϊκές ιστορίες πριν από τον 17ο αιώνα, με τις δύο πιο γνωστές εκδοχές να είναι αυτές του Charles Perrault και των Brothers Grimm.

Αργότερα, το 2011, η κινηματογραφική μεταφορά του παραμυθιού εύστοχα μετονομάστηκε σε Κοκκινοσκουφίτσα και πήρε μια πιο απροκάλυπτη στροφή προς τον τρόμο. Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί η Amanda Seyfried, ξεκινά ως ένα τυπικό ρομαντικό δράμα αλλά γρήγορα μετατρέπεται σε ταινία τρόμου όταν ένας λυκάνθρωπος απειλεί τη ζωή τους. Παρά τις αρνητικές κριτικές, η ταινία είναι παρόλα αυτά απολαυστική και έχει μερικές αρκετά αξιοπρεπείς τρομακτικές σκηνές.

Snow White: A Tale of Terror, 1997 (Χιονάτη: Μία Ιστορία τρόμου)

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι είναι μία δημοφιλής ιστορία της γερμανικής λαογραφίας του 19ου αιώνα και μπορεί να βρεθεί στα Παραμύθια των αδελφών Grimm. Η πριγκίπισσα του παραμυθιού, της οποίας το όνομα είναι Χιονάτη, πρέπει να ξεφύγει από την οργή της θετής μητέρας της, της βασίλισσας και να αναζητήσει καταφύγιο στο σπίτι των επτά νάνων.

Αν και η κινηματογραφική μεταφορά του 1997, Snow White: A Tale of Terror, ακολουθεί πιστά το αρχικό παραμύθι, περιλαμβάνει επίσης φρικτές δολοφονίες και προδοσίες που το καθιστούν ακατάλληλο για νεανικό κοινό. Η ταινία εγκαθιδρύει γρήγορα τη goth ατμόσφαιρα και τον τρομακτικό ρεαλισμό της.

Cinderella, 2006 (Σταχτοπούτα)

Η Σταχτοπούτα είναι μια λαογραφική ιστορία που έχει πολλές παραλλαγές σε όλο τον κόσμο.

Η πιο δημοφιλής εκδοχή της ιστορίας επικεντρώνεται σε μια άτυχη νεαρή γυναίκα που, μετά το θάνατο του πατέρα της, μένει με τη θετή μητέρα της και τις θετές αδελφές της. Τελικά, συναντά τον πρίγκιπα σε ένα βασιλικό πάρτι στο οποίο δεν της επιτρέπεται να συμμετάσχει, και ενώ τρέπεται σε φυγή, χάνει άθελά της το γοβάκι της που θα γίνει η αφορμή να γνωρίσει τον πρίγκιπα.

Η μεταφορά της Σταχτοπούτας του 2006 από τον Νότιοκορεάτικο κινηματογράφο δεν είναι μια άμεση προσαρμογή, αλλά έχει περισσότερες από αρκετές θεματικές και ιστορικές συνδέσεις με το παραμύθι. Η ταινία ακολουθεί μια νεαρή κοπέλα της οποίας η μητέρα είναι γνωστή πλαστική χειρουργός.

Στη συνέχεια, αποκαλύπτει τρομακτικές αλήθειες όταν οι φίλοι που έλαβαν θεραπεία από τη μητέρα της αρχίζουν να βλέπουν φαντάσματα και να αυτοκτονούν. Η ταινία δεν είναι μια τυπική ιστορία φαντασμάτων, αλλά μια αργή ιστορία με μια ενδιαφέρουσα πλοκή.

The Curse of Humpty Dumpty, 2021 (Η κατάρα του Humpty Dumpty)

Ο Humpty Dumpty είναι ένας από τους πιο γνωστούς παιδικούς χαρακτήρες στον αγγλόφωνο κόσμο. Απεικονίζεται ως ένα ανθρωπόμορφο αυγό που συχνά σπάει σε κομμάτια όταν κοπανάει σε έναν τοίχο.

Το 2021, μια ταινία τρόμου εμπνευσμένη από τον Humpty Dumpty κυκλοφόρησε με το όνομα The Curse of Humpty Dumpty. Η ταινία ακολουθεί μια γυναίκα με άνοια που επιστρέφει στο παιδικό της σπίτι με μια θολή ανάμνηση μιας κούκλας σε σχήμα αυγού που έχει στην κατοχή της, η οποία έχει πάρα πολλά δόντια. Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κούκλα είναι στοιχειωμένη και αρχίζει να κάνει τη γυναίκα να αμφιβάλλει για τον εαυτό της και την πραγματικότητά της.

Winnie-the-Pooh: Blood and Honey, 2022 (Winnie ο αρκούδος: Αίμα και Μέλι)

Το Winnie-the-Pooh είναι το φανταστικό ανθρωπόμορφο αρκουδάκι που δημιουργήθηκε από τους A. A. Milne και E. H. Shepard. Το πρώτο παιδικό βιβλίο της συλλογής κυκλοφόρησε το 1926 με το όνομα Winnie-the-Pooh και επικεντρώθηκε στον ομώνυμο χαρακτήρα και τις περιπέτειές του με τους φίλους του, συμπεριλαμβανομένων των Christopher Robin, Piglet, Eeyore, Owl, Rabbit, Kanga και Roo.

Εν τω μεταξύ, το Winnie-the-Pooh: Blood and Honey είναι ταινία τρόμου του 2022 για έναν θυμωμένο Winnie-the-Pooh που κατηγορεί με μίσος τον Christopher Robin επειδή τον εγκατέλειψε. Οι χαρακτήρες της ταινίας έχουν λιγότερα κοινά με το έργο του Milne και του Shepard και περισσότερα κοινά με κάτι από εφιάλτη.

Η καθαρή υπόθεση της ταινίας είναι αρκετή για να κάνει τους ανθρώπους να αναρωτιούνται ποια διεστραμμένα μυαλά έχουν σκεφτεί αυτήν την τροπή .

The Curse of Sleeping Beauty, 2016 (Η κατάρα της Ωραίας Κοιμωμένης)

Η Ωραία Κοιμωμένη ήείναι ένα άλλο πολύ γνωστό παραμύθι των αδελφών Grimm που αφηγείται την ιστορία μιας πριγκίπισσας που από την κατάρα μιας μάγισσας πέφτει σε μόνιμο βαθύ ύπνο. Μόνο από το φιλί μιας αληθινής αγάπης μπορέι να την ξυπνήσει.

Η κινηματογραφική μεταφορά του παραμυθιού, The Curse of Sleeping Beauty, παίρνει μια τρομακτική τροπή εκμεταλλευόμενη τα τρομακτικά στοιχεία του αρχικού παραμυθιού, όπως η ιδέα του ατελείωτου ύπνου και του φιλιού από ξένους. Αν και η ταινία δεν απέσπασε μεγάλη αναγνώριση, είναι ωστόσο μια εφευρετική και ευχάριστη αφήγηση ενός παραμυθιού με κάποια στοιχεία τρόμου.

Fiona, 2022

Ποιος δεν αγαπάει τον Shrek; Είναι από αυτές τις ταινίες κινουμένων σχεδίων που μπορούμε να παρακολουθήσουμε ξανά και ξανά χωρίς να βαριόμαστε γιατί συνδέεται πολύ καλά με τους θεατές, όχι μόνο επειδή είναι διασκεδαστική και τρυφερή αλλά και επειδή είναι η πρώτη ταινία που παρουσιάζει αναφορές σε παιδικές ιστορίες ως σάτιρα. Και ένας από τους αγαπημένους χαρακτήρες είναι εκτός από τον πρωταγωνιστής, και η αγαπημένη του Fiona, η οποία πλέον έκανε στροφή 180º χάρη στην απόκοσμη φαντασία του ανεξάρτητου σκηνοθέτη Andy Chen.

Ο σκηνοθέτης φαντάστηκε έναν σκοτεινό κόσμο εμπνευσμένο από την πριγκίπισσα του Shrek, Fiona και δημιούργησε μια ταινία μικρού μήκους τρόμου που ίσως δεν θα έπρεπε να παρακολουθήσετε αν ο σκληροπυρηνικός τρόμος δεν σας αρέσει.

Στη μικρού μήκους ταινία που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του YouTube, ο τρόμος ξεκινά από τη στιγμή που η Fiona μεταμορφώνεται σε ανατριχιαστικό δράκο το βράδυ λόγω της κατάρας.

Καθώς η πριγκίπισσα είναι κλειδωμένη στο κάστρο, πολλοί ιππότες προσπαθούν να τη σώσουν χωρίς να γνωρίζουν για την κατάρα. Στην ιστορία του Andy Chen, βλέπουμε έναν από αυτούς να καταφέρνει να μπει όταν ξαφνικά συναντά την όμορφη πριγκίπισσα και της λέει ότι είναι εκεί για να τη σώσει. Εκείνη τον ευχαριστεί και τον φιλά αμέσως αφού, σύμφωνα με την ιστορία, το ξόρκι θα τελειώσει όταν φιλήσει τον έρωτα της ζωής της. Ωστόσο, τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά και μετατρέπεται σε ένα φρικτό τέρας.

Μόλις συμβεί αυτό, η «νέα Φιόνα» αρχίζει να κυνηγά τον ιππότη, ο οποίος αφού τρέξει λίγα λεπτά στο διάδρομο του κάστρου, συνειδητοποιεί ότι δεν πρόκειται για παραμύθι, και οι ιππότες που είχαν προσπαθήσει να τη σώσουν πριν, είχαν τραγική κατάληξη.

November, 2017

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Εσθονού συγγραφέα Andrus Kivirähk του 2000 Rehepapp ehk November (Old Barny, γνωστός και ως Νοέμβριος), η ταινία αυτή είναι μια προσαρμογή στοιχέιων της εσθονική λαογραφίας που επικεντρώνεται σε σε πολλά πλάσματα που στοιχειώνουν τους κατοίκους ενός μεσαιωνικού χωριού.

Γυρισμένο σε ασπρόμαυρο για να αναβαθμίσει την σκοτεινή ατμόσφαιρα, ο Νοέμβριος κέρδισε μεγάλη αναγνώριση από τους κριτικούς για τον συνδυασμό τρόμου και σκοτεινού χιούμορ. Είναι μια από τις πιο πρωτότυπες ταινίες τρόμου φαντασίας των τελευταίων ετών.

The Lure, 2017 (Το δόλωμα)

Το δόλωμα είναι ένα πολωνικό μουσικό φιλμ τρόμου που ακολουθεί δύο γοργόνες που, αφού βγαίνουν από το νερό, δίνουν παράσταση σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Μία από αυτές ερωτεύεται έναν άντρα και χάνει και τη φωνή της στην πορεία ενώ η άλλη λιμοκτονεί και θέλει να γλεντήσει με τους κατοίκους της πόλης.

Με μια σκοτεινή ανατροπή, η ταινία βασίζεται στο παραμύθι του Hans Christian Andersen Η μικρή γοργόνα που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1837. Η ιστορία χρησίμευσε επίσης ως βάση για την κυκλοφορία του 1989 της ομώνυμης μουσικής ταινίας κινουμένων σχεδίων από τον Walt Disney.