Παίρνοντας απουσία από το σχολείο για να καθίσει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο το 2018 με ένα πλακάτ που έγραφε «Σχολική απεργία για το κλίμα» σε ηλικία 15 ετών, η Greta Thunberg, υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να καλεί ηγέτες και κυβερνήσεις που αρνούνται να λάβουν αρκετά ισχυρά μέτρα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Πέντε χρόνια μετά και ενώ η Thunberg δεν είναι πλέον έφηβη, είναι “ωμή” όσο ποτέ. «Το να αφήσουμε τον καπιταλιστικό καταναλωτισμό και την οικονομία της αγοράς ως τους κυρίαρχους διαχειριστές του μοναδικού γνωστού πολιτισμού στο σύμπαν θα φαίνεται πιθανότατα, εκ των υστέρων, ότι ήταν μια τρομερά κακή ιδέα», γράφει στο “The Climate Book“.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε πέντε μέρη:

  • Πώς λειτουργεί το κλίμα
  • Πώς αλλάζει ο πλανήτης μας
  • Πώς μας επηρεάζει
  • Τι έχουμε κάνει γι’ αυτό μέχρι στιγμής
  • Τι πρέπει να κάνουμε τώρα

Επίσης, το βιβλίο περιλαμβάνει 105 φιλοξενούμενα δοκίμια που καλύπτουν τα πάντα, από «τις παγοκρηπίδες μέχρι την οικονομία, από τη γρήγορη μόδα μέχρι την απώλεια ειδών. Από την έλλειψη νερού μέχρι την κυριαρχία των ιθαγενών, από τη μελλοντική παραγωγή τροφίμων μέχρι τον αποτύπωμα άνθρακα». Στόχος της Thunberg είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό, μοιραζόμενη τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για να αποδείξει το τι έχουμε κάνει στη Γη και τι πρέπει να κάνουμε για να τη διατηρήσουμε κατοικήσιμη από την ανθρωπότητα.

Γεμάτο με διαγράμματα, γραφήματα και φωτογραφίες (όλα ασπρόμαυρα, μια περίεργη σχεδιαστική επιλογή), το βιβλίο είναι βέβαιο ότι θα εκπαιδεύσει με ειλικρίνεια όποιον το διαβάσει. Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποτινάξεις ένα αίσθημα ματαιοδοξίας καθώς γυρίζεις τις σελίδες. Ο σημερινός τρόπος ζωής στον «Παγκόσμιο Βορρά», όπως αποκαλεί η Thunberg τις ισχυρότερες δυτικές δημοκρατίες που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δεν είναι βιώσιμος. Αν συνεχίσουμε να επιμένουμε να χρησιμοποιούμε αεροπλάνα για να πετάμε σε όλο τον κόσμο, να τρώμε αυθεντικό ιαπωνικό σούσι στη Νέα Υόρκη, να οδηγούμε τα SUV μας κλπ, τελικά θα αλλάξουμε τα πλανητικά συστήματα της Γης σε τέτοιο βαθμό που η ζωή όπως την ξέρουμε δεν θα είναι πλέον δυνατή.

Ορισμένοι από τους συντελεστές του βιβλίου καταφέρνουν να εξισορροπήσουν το «σκοτάδι» με αχτίδες ελπίδας. Γράφοντας για τα αξιοσημείωτα γεγονότα των τελευταίων ετών, ο Καναδός ερευνητής δημόσιας πολιτικής Seth Klein βρίσκει κάποια θετικά στην παγκόσμια αντίδραση για την COVID-19: «Γίναμε μάρτυρες κυβερνήσεων που δημιούργησαν τολμηρά προγράμματα οικονομικής στήριξης με μια ταχύτητα που λίγοι θα είχαν προβλέψει». Αν οι κυβερνήσεις ακολουθούσαν παρόμοια προσέγγιση για την ηλεκτροδότηση των πάντων με πράσινη ενέργεια, υποστηρίζει, ο Homo sapiens ίσως επιβίωνε. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν άλλοι δοκιμιογράφοι, αυτό είναι αδύνατο μέχρι οι μεγαλύτερες κυβερνήσεις του κόσμου να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση ως πραγματική κρίση.

3.5%. Αυτός είναι ο μαγικός αριθμός που αναφέρει η καθηγήτρια πολιτικών επιστημών του Χάρβαρντ Erica Chenoweth στο δοκίμιό της “People Power” που πιστεύει ότι απαιτείται για να αλλάξει κάτι σχετικά με το κλίμα: «Μεταξύ των μη βίαιων κινημάτων που προσπάθησαν να ανατρέψουν τις κυβερνήσεις τους, κανένα δεν απέτυχε αφού κινητοποίησε το 3,5% του πληθυσμού του για να συμμετάσχει σε μαζικές διαδηλώσεις».

Και τελικά, αυτή είναι και η τελική συνταγή της Thunberg: «Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όσους από εμάς δεν έχουν ακόμη ξεφύγει από το πράσινο ξέπλυμα των αισθήσεών μας, να σταθούμε όρθιοι».

Πηγή: AP