Για την  μεγαλύτερη σχεδιάστρια που γνώρισε η ιστορία της μόδας, την Gabrielle Chanel, έχουν γραφτεί, γράφονται και θα συνεχίσουν να γράφονται πολλά βιβλία. Οι ιστορίες που την συνοδεύουν είναι πολλές και το έργο της προσφέρεται για τεράστιες αναλύσεις. Η Coco ήταν οπωσδήποτε πάνω απ’ όλα μια προσωπικότητα που παρουσίαζε ενδιαφέρον και όλα όσα έκανε ήταν επαναστατικά, καινοτόμα και όπως αποδεικνύεται διαχρονικά. Στο νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και υπογράφει η συγγραφέας Έμα Μπάξτερ-Ράιτ, μπορεί κανείς να διαβάσει τις σημαντικότερες πληροφορίες για το έργο και τη ζωή της, αλλά και να δει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δημιουργίες της. O συνδυασμός των πληροφοριών, κάνουν αυτή την έκδοση πολύ ξεχωριστή ενώ ο σχεδιασμός του βιβλίου μοιάζει με τα ρούχα της: το διακρίνει μια μινιμαλιστική μεν, επιβλητική δε κομψότητα. Είναι λιτό σε σχεδιασμό, ουσιαστικό σε περιεχόμενο και φυσικά έχει ασπρόμαυρο εξώφυλλο: τα δυο χρώματα τα οποία λάτρευε η γαλλίδα σχεδιάστρια.

“Είθε ο θρύλος μου να κερδίζει έδαφος – Του εύχομαι μια μακροχρόνια και ευτυχισμένη ζωή” είναι η φράση που έχει πει η ίδια η Coco Chanel για τη φήμη της και με αυτή ξεκινά το βιβλίο.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, γίνεται αναφορά στις διάφορες περιόδους της ζωής της, ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια και τον τρόπο που η ταπεινής καταγωγής Coco κατάφερε να ανοίξει την πρώτη της επιχείρηση. Η ίδια βασίστηκε σε ολόκληρη τη ζωή της σε δυο πράγματα: Στο ταλέντο της και στις καλές γνωριμίες. Δίχως το ένα ή χωρίς το άλλο, δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό που έγινε. Οι εραστές της ήταν πολλοί – αν και αγάπησε πραγματικά μονάχα τον Άρθουρ Κάπελ- και από κάθε έναν απ΄αυτούς εμπνεόταν και για τη δουλειά της. Η ίδια ήξερε πολύ καλά πως η μόδα δεν είναι τέχνη, είναι δουλειά και δεν φοβόταν να εργάζεται σκληρά μέχρι μεγάλη ηλικία. Οι επιρροές της ήταν πολλές, αξιοποίησε τις προσωπικές της εμπειρίες, τα χόμπι της ακόμη και τους συγγενείς των εραστών της για να κάνει μόδα και τα κατάφερε θαυμάσια. Άλλαξε για πάντα την εικόνα της μόδας εισάγοντας την απλότητα σε ένα πλουμιστό κατεστημένο που ήθελε τις γυναίκες να κινούνται δύσκολα μέσα σε υπερφορτωμένα ρούχα.

Έκανε παρέα με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής της, σύναψε σχέσεις με ισχυρούς πολιτικούς, ενεπλάκη ακόμη και σε σκάνδαλο με τους Ναζί. Από όλα αυτά, κατάφερε να βγει σχεδόν αλώβητη και να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς στην παγκόσμια μόδα. Ταξίδεψε μέχρι το Hollywood για να ντύσει τις ντίβες του αμερικανικού κινηματογράφου, κάτι που δεν της ταίριαζε καθόλου.Έκλεισε τα καταστήματά της κατά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επέστρεψε θριαμβευτικά μετά από δεκατέσσερα χρόνια απουσίας.

Δημιούργησε το εμβληματικό κοστούμι Chanel το οποίο έγινε σύμβολο αριστοκρατικής φινέτσας.

Το φόρεσε η Jackie Kennedy σε ροζ χρώμα την ημέρα που δολοφόνησαν τον σύζυγό της JFK στο Ντάλλας και δεν το έβγαλε αν και ματωμένο για μια ολόκληρη μέρα ώσπου να επιστρέψει με το Air Force One στο Λευκό Οίκο. Η Chanel ήταν έξυπνη, εργατική, αδίστακτη και πεισματάρα. Για όλα αυτά ανταμοίφθηκε, ιδρύοντας το brand που μέχρι σήμερα είναι συνώνυμο της υπέρτατης κομψότητας. Το μικρό βιβλίο της μόδας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ένα ανάγνωσμα το οποίο οπωσδήποτε θα ενέκρινε και η ίδια. Και να σημειωθεί πως ήταν ιδιαιτέρως αυστηρή με τους πάντες, πάνω απ’όλα με τον ίδιο της τον εαυτό.