Το περσινό καλοκαίρι κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις το πρώτο μέρος της άτυπης τριλογίας του Μάιλο. Ένας μάχιμος πράκτορας της CIA έχει πάρει απόσταση από την πρώτη γραμμή δράσης. Έχει μεταφερθεί στα κεντρικά, σε θέση γραφείου στη Νέα Υόρκη και έχει κάνει οικογένεια με μία κόρη. Το παρελθόν του όμως δεν τον αφήνει ησυχία και σύντομα βρίσκεται σε νέες περιπέτειες. Η συναρπαστική γεμάτη εκπλήξεις κι ανατροπές αφήγηση, θυμίζει σενάριο ταινίας. Ένας κύκλος χωρίς διαφυγή για τον πρωταγωνιστή μας. Η συνέχεια ήρθε πριν λίγες ημέρες.

Στην «Έξοδο Κινδύνου» προκύπτει μία νέα αποστολή στην Ευρώπη. Ο Μάιλο Γουίβερ δεν είναι πλέον μόνος στη ζωή. Η ηθική και το ένστικτο της επιβίωσης συγκρούονται με τα “πρέπει” της υπηρεσίας. Κάθε αποστολή ισοδυναμεί με εντολή και εκτέλεση χωρίς περιστροφές. Τώρα όμως μοιάζει αδύναμος να υλοποιήσει το πλάνο. Δεν μπορεί να είναι κυνικός όπως στο παρελθόν. Θέτει έμμεσα τον εαυτό του στην αντίπερα όχθη και βιώνει έναν εσωτερικό εφιάλτη. Ένα δίλημμα και μία απόφαση που θα τον στοιχειώνει για πάντα ό,τι κι αν πράξει.

Aνάγεται σε υπέρτατο αγαθό η ανθρώπινη ζωή. Δημιουργείται ένα ψυχογράφημα του «Τουρίστα» που έρχεται αντιμέτωπος με ένα υπαρξιακό αδιέξοδο ικανό να τον διαλύσει. Δεν υπάρχουν περιθώρια για γιατί και διευκρινήσεις. Η ευελιξία είναι άγνωστη έννοια. Πρέπει να δράσει βάσει των κατευθύνσεων που έχει λάβει στους απαιτούμενους χρόνους. Η κλεψύδρα αδειάζει, ο αναγνώστης πλέκει σενάρια για το φινάλε. Η βία σε όλα τα επίπεδα γεννά βία. Μπορείς όμως να κατηγορήσεις αυτόν που έχει χάσει ό,τι πολυτιμότερο είχε;

Ένα πολύπλευρο, πολυεπίπεδο, πολυσύνθετο δράμα δομείται υποδειγματικά από έναν “αρχιτέκτονα” του είδους που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του. Η εμβάθυνση στο ψυχολογικό υπόβαθρο δημιουργεί τα προφίλ των άμεσα εμπλεκομένων. Η λογική συγκρούεται με το συναίσθημα. Ο εντολέας έχει πάντα τον έλεγχο και ορίζει την μοίρα. Οι υπόλοιποι μοιάζουν και πιθανώς είναι αναλώσιμα πιόνια σε μία εκ προοιμίου χαμένη παρτίδα. Αγωνία, σασπένς, ένταση ικανή να σε συνεπάρει. Η κατασκοπική λογοτεχνία στα καλύτερά της.

Ο συγγραφέας ζει μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ουγγαρίας. Γνωρίζει πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες των δύο ηπείρων και τις μεταφέρει άρτια στο έργο του. Η Άλκηστις Τριμπέρη έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην μετάφραση αποδίδοντας άψογα το περιεχόμενο με έμφαση στη λεπτομέρεια. Τα βιβλία μεταφράστηκαν σε πάνω από 25 γλώσσες, γνωρίζοντας τεράστια αποδοχή, ενώ αναμένεται κι η κινηματογραφική μεταφορά με πρωταγωνιστή τον Τζωρτζ Κλούνεϊ. Σύντομα στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει και το τρίτο μέρος με τίτλο “Αn American Spy”.