Πριν από τα νέα μοντέρνα πράγματα, όπως οι καταραμένοι τόποι και τα καταραμένα αντικείμενα, οι άνθρωποι έπρεπε να αρκεστούν στα παλιά καταραμένα βιβλία. Η επιρροή αυτών των βιβλίων, τα οποία θεωρούνταν καταραμένα, δεν περιορίστηκε μόνο σε μια περίοδο. Με την πάροδο του χρόνου, οι ιστορίες τους προστέθηκαν σε μυθιστορήματα, εγκυκλοπαίδειες, ιστορικά συγγράμματα, ακόμη και σε ποιητικές συλλογές και επιβίωσαν μέχρι σήμερα. Τα βιβλία αυτά, τα οποία πιστεύεται ότι φέρουν πολύπλοκα και βαθιά νοήματα, φέρονται να έχουν προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους την απώλεια της λογικής τους και σε άλλους τον θάνατο. Τι γίνεται όμως αν αυτά τα βιβλία έχουν πράγματι τη δύναμη να εκπληρώνουν αυτό που ισχυρίζονται; Στην πραγματικότητα, δεν θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα και αυτά τα βιβλία θα ξυπνήσουν ξανά τον παιδικό μας ενθουσιασμό.

Grand Grimoire (Red Dragon)

Πωλούνταν ευρέως στα βιβλιοπωλεία της Γαλλίας τον 19ο αιώνα και θεωρείται ένα από τα πιο σκοτεινά και μυστηριώδη βιβλία στον κόσμο. Στο σύγγραμμά του “The Book of Black Magic and Pacts” (Το βιβλίο της μαύρης μαγείας και των συμφώνων) του 1898, ο Βρετανός αποκρυφιστής και μελετητής Arthur Edward Waite περιγράφει το “Grand Grimoire” ως τέσσερα ειδικά και αφανή εγχειρίδια μαύρης μαγείας. Σύμφωνα με φήμες, το βιβλίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς να αναζητήσετε τον Εωσφόρο, τον βοηθό του διαβόλου, και πώς να κάνετε μια συμφωνία μαζί του. Περιέχει επίσης παράξενες συμβουλές για τα πάντα, από τελετουργίες που περιλαμβάνουν το βράσιμο του αίματος μέχρι τη χρήση δηλητηριωδών ουσιών.

Abramelin’in Gizli Maji Kitabi

Το βιβλίο, το οποίο χρονολογείται από τον 14ο ή 15ο αιώνα και πιστεύεται ότι γράφτηκε από κάποιον Αβραάμ, απέκτησε τη σημερινή του φήμη χάρη στους μάγους του 19ου και 20ού αιώνα. Αυτοί οι μάγοι αυτοαποκαλούνταν Ερμητική Εταιρεία της Χρυσής Αυγής. Ένας από τους ιδρυτές της, ο Samuel Liddell Mathers, μετέφρασε το βιβλίο από τα γαλλικά στα αγγλικά τη δεκαετία του 1890. Η μετάφραση του Mathers έτυχε ευρείας αποδοχής και το “Abramelin”, όπως είναι γνωστό στη “μαγική” κοινότητα, έγινε ένα σημαντικό κείμενο του σύγχρονου αποκρυφισμού. Το πιο αξιοσημείωτο σημείο του “Abramelin” θεωρείται το τμήμα στο οποίο είναι γραμμένες οι τελετουργίες που επιτρέπουν στους μάγους να επικοινωνούν με τον «Άγιο Φύλακα Άγγελό» τους. Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφονται τα γεγονότα που ακολουθούν ένα τριήμερο κατά το οποίο ο μάγος «είχε ευτυχή οικειότητα=σεξ με τον άγγελο». Σύμφωνα με το βιβλίο, στο τέλος αυτής της περιόδου, ο μάγος θα μπορέσει να κατακτήσει τις κολασμένες περιοχές με τη δύναμη που απέκτησε χάρη στον άγγελο.

Codex Gigas

Το βιβλίο, γνωστό ως “Βίβλος του Διαβόλου”, θεωρείται το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χειρόγραφο στον κόσμο, με βάρος 75 κιλά και ύψος περίπου ένα μέτρο. Το πώς γράφτηκε το 800 ετών βιβλίο εξηγείται από μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Σύμφωνα με αυτήν, ένας ιερέας σε μια μεσαιωνική εκκλησία διαπράττει ένα αδίκημα που τιμωρείται με θάνατο. Συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορεί να αποφύγει αυτή την τιμωρία, ο ιερέας ορκίζεται στους άλλους ιερείς ότι θα γράψει το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χειρόγραφο της εκκλησίας. Μετά από αυτόν τον όρκο, γίνεται μια συμφωνία με τον ιερέα. Μετά τη συμφωνία, του δίνονται διάφορα μελάνια και δέρματα. Για μια μέρα, ο ιερέας κλειδώνεται σε ένα δωμάτιο και του ζητείται να τελειώσει το χειρόγραφο μέχρι την επόμενη μέρα. Ωστόσο, ώρες πριν από την ανατολή του ήλιου, αρχίζουν να ακούγονται παράξενοι θόρυβοι από το εσωτερικό του. Όταν η ώρα περνάει, ο ιερέας ανοίγει έντρομος την πόρτα και σοκάρεται από αυτό που βλέπει. Γιατί ο τιμωρημένος ιερέας έχει γράψει ένα βιβλίο που είναι αδύνατο να γραφτεί σε 24 ώρες και υπάρχει ένα σχέδιο που απεικονίζει τον διάβολο. Εξαιτίας αυτού που βλέπουν, οι ιερείς πιστεύουν ότι ο καταδικασμένος ιερέας έχει πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι έχει γράψει τη Βίβλο του Διαβόλου. Το βιβλίο περιέχει επίσης μια εγκυκλοπαίδεια με πληροφορίες για γεωμετρία, νομικά θέματα και ψυχαγωγία, ιατρικές πραγματείες, εκατοντάδες νεκρολογίες, διάφορα ξόρκια και ένα ημερολόγιο. Το βιβλίο βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας από το 1768.

Book of Soyga

Χρονολογείται από το 1500 και το βιβλίο αυτό, γνωστό και ως “Βιβλίο του Θανάτου”, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα αποκρυφισμού. Πιστεύεται ότι κάποτε ανήκε στον John Dee, έναν διάσημο σοφό του 16ου αιώνα, του οποίου οι ειδικότητες ήταν τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία και η αστρονομία. Το βιβλίο περιέχει κείμενα για διάφορα ξόρκια, δαιμονολογία και αστρολογία, καθώς και τα ονόματα και τις γενεαλογίες των αγγέλων. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Benjamin Woolley στη βιογραφία του για τον John Dee, το βιβλίο πίστευαν ότι ήταν ο αληθινός και ανέγγιχτος λόγος του Θεού. Ωστόσο, το βιβλίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς την ίδια ημερομηνία που πέθανε ο John Dee το 1608 και δεν βρέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με κάποιο τρόπο ξαφνικά επανεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα σε δύο μέρη ταυτόχρονα. Το ένα βρέθηκε στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και το δεύτερο στη Βιβλιοθήκη Bodleian της Οξφόρδης, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Written in Blood

Το έργο που έγραψαν ο Robert και η Nancy Heinl, οι οποίοι πέρασαν χρόνια στην πολιτική αναταραχή της Αϊτής, αναγνωρίζεται ως ένα ακόμη καταραμένο βιβλίο. Ο Robert και η σύζυγός του Nancy, δημοσιογράφος με καταγωγή από το Λονδίνο, ζούσαν στην Αϊτή για αρκετά χρόνια όταν απελάθηκαν από τη χώρα το 1963, όπως και άλλοι Αμερικανοί, λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησης του Φρανσουά “Papa Doc”. Σύμφωνα με την Washington Post, η Nancy Heinl επικεντρώθηκε τόσο πολύ στις πεποιθήσεις του βουντού κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αϊτή, ώστε ο τότε πρόεδρος της Αϊτής, Duvalier, πείστηκε ότι ήταν ιέρεια με μυστικιστικές δυνάμεις. Στη συνέχεια, η Heinl επηρεάστηκε από τον Duvalier και έγραψε αυτό το καταραμένο βιβλίο το 1978. Σύμφωνα με φήμες, η σύζυγος του Duvalier, Σιμόν, τοποθέτησε μια κατάρα βουντού στο βιβλίο και από εκείνη την ημέρα τους στοίχειωνε η κακοτυχία. Σύμφωνα με την Washington Post, το πρώτο χειρόγραφο του βιβλίου χάθηκε με κάποιο τρόπο στα τυπογραφεία και στη συνέχεια κλάπηκε ενώ το έστελναν πίσω στον εκδότη. Στη συνέχεια, όταν το βιβλίο στάλθηκε για βιβλιοδεσία, η μηχανή αναδίπλωσης παρουσίασε βλάβη. Η κατάρα προφανώς επεκτάθηκε και στη διαφημιστική καμπάνια του βιβλίου. Ο Robert τραυματίστηκε όταν μια σκηνή κατέρρευσε από κάτω του, ενώ έδινε μια ομιλία, και λίγες μέρες αργότερα δέχτηκε επίθεση από έναν σκύλο ενώ περπατούσε κοντά στο σπίτι του ζευγαριού. Τον Μάιο του 1979, ο Robert Heinl πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή, ενώ η οικογένεια Heinl βρισκόταν σε διακοπές στις γαλλικές Δυτικές Ινδίες.

El Azif Necronomicon

Πιστεύεται ότι γράφτηκε από τον Abdul al Hazred, έναν ιστορικό χαρακτήρα που πιστεύεται ότι έχασε το μυαλό του. Το βιβλίο “El Azif Necronomicon” θεωρείται ότι ασκούσε πίεση σε όσους προσπαθούσαν να το διαβάσουν και τελικά τους σκότωνε. Σύμφωνα με το βιβλίο αυτό, το οποίο συνδέεται με τη μυθολογία των Σουμερίων, ένας Ιταλός ιερέας τρελαίνεται ενώ προσπαθεί να μεταφράσει το βιβλίο και καταστρέφει όλα τα αντίγραφα του βιβλίου καίγοντάς τα. Μεταγενέστερες έρευνες αποκάλυψαν ότι το βιβλίο δεν κάηκε, αλλά χάθηκε. Σύμφωνα με τους θρύλους, αρκετοί πολιτικοί άνδρες προσπαθούν ακόμη και σήμερα να φτάσουν σε αυτό το βιβλίο.

➪ Με πληροφορίες από: Wikipedia, The Washington Post, Holy Books