Από τα παιδικά τους χρόνια μέχρι το τέλος, διέγραψαν πορείες παράλληλες. Ο πατέρας τους, Τζακ Μπουβιέ, γνωστός με το ψευδώνυμο Μπλακ Τζακ, έπαιξε την ευτυχία της οικογένειάς του στα χαρτιά -στην κυριολεξία- και έχασε. Μεγάλωσαν με χωρισμένους γονείς, με μια μητέρα που έτρεφε τις μεταξύ τους συγκρίσεις, και έναν αγαπημένο πατέρα του Σαββατοκύριακου, βουτηγμένο στις καταχρήσεις. Οι αδερφές, μοιράστηκαν πολλά, όπως μια τοξική αδελφική αγάπη, έναν διαρκή ανταγωνισμό, αλλά και συζύγους και εραστές. Η μία γίνεται πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, ενώ η άλλη, παντρεύεται έναν πρίγκιπα. Ζωή σαν παραμύθι, σωστά; Όμως, και πάλι, τίποτα δεν είναι αρκετό για εκείνες.

Η Τζάκι, χαρισματική και σαγηνευτική, είναι πάντα πέντε χρόνια μεγαλύτερη και τρία βήματα μπροστά από την ντελικάτη και αέρινη, Λι. Η δεύτερη, δεν ξεχνά ποτέ ότι ζει στη σκιά της αδερφής της, ενώ εκείνη με τη σειρά της τής το υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία.

Διαβάζοντας, καταδυόμαστε σε έναν κόσμο που λαμπυρίζει. Έχει κάτι από την αίγλη των εξωφρενικών πάρτι της έπαυλης του Γκάτσμπυ, όμως, η μεν φανταστική ιστορία με τη δε αληθινή, μοιράζονται ένα μεγαλύτερο κοινό. Αυτό της επίπλαστης ευτυχίας και της ντεμέκ τελειότητας. Οι δύο αδελφές, στροβιλίζονται σαν κάλπικες δεκάρες σε ένα απύθμενο πηγάδι που αναβλύζει ανομολόγητα μυστικά, απληστία, απιστία, σκάνδαλα, γκρεμισμένα όνειρα, οικογενειακά τραύματα και τοξικότητα σε όλες της τις μορφές.

Η κλειδαρότρυπα, ειδικά όταν οδηγεί στον οίκο (Λευκό ή μη) τέτοιων προσωπικοτήτων, έχει την αμέριστη προσοχή μας. Και δικαίως, αφού η συγγραφέας, διηγείται την ιστορία σαν άλλο Gossip Girl. Και στην αμεσότητα, και στο περιεχόμενο. Δηλαδή, αν ψάχνετε την απομυθοποίηση, αν απολαμβάνετε να ανακαλύπτετε τη σκληρή αλήθεια πίσω από την μύθο, όλα αυτά, θα τα βρείτε σε αυτές τις 276 σελίδες. Ποιος δεν θέλει να μάθει τα πάντα για τις αδυσώπητες, επιφανειακές, υλίστριες πριγκίπισσες, που οι συμφορές επισκέπτονται συχνά τα παλάτια τους, και ακόμη πιο συχνά, μέσα στο χρυσό κλουβί τους που με ευκολία τους παραδόθηκε, είναι ολότελα δυστυχισμένες;

Αν και το βιβλίο μάς βομβαρδίζει με ένα ανεξέλεγκτο name dropping, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί περιττή πληροφορία, το στοιχείο του εντυπωσιασμού λειτουργεί. Οικογένεια Κένεντι, Αριστοτέλης Ωνάσης, Πόλοκ, Γουόρχολ, Σινάτρα, Καπότε, Μικ Τζάγκερ και η λίστα goes on to eternity. Το σκηνικό, επίσης, δεν υστερεί. Κρουαζιέρες με τη Χριστίνα, διακοπές στην Ακτή Αμάλφι, αναδιακόσμηση του Οβάλ γραφείου, σπίτια-παλάτια ευγενών και κληρονόμων σε Αμερική και Ευρώπη. Ο πλούτος κυριαρχεί, αλλά το βιβλίο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τη ρήση, «Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία». Ο άντρας της αδελφής μου, όμως, μπορεί.

Διαβάζεται εύκολα και ξεκούραστα, καθώς ο λόγος είναι απλός και παραστατικός (γραμμένος σε Ενεστώτα), οι προτάσεις μικρές και κοφτές. Σίγουρα θα πέσετε πάνω σε εκφράσεις αναχρονιστικές, αλλά μην ξεχνάτε, μιλάμε για γεγονότα και πεποιθήσεις άλλων δεκαετιών. Το βιβλίο, θυμίζει κατά πολύ κίτρινη φυλλάδα, στήλη σε σκανδαλοθηρικό μέσο. Όμως, η λαίδη Γουίσλνταουν, αυτή τη στιγμή χαρίζει στο Μπρίτζερτον του Netflix μεγάλη πρωτιά. Οπότε, το μοντέλο αυτό, ναι, λειτουργεί, και σου αρέσει και να το διαβάζεις και να το κάνεις binge.

Το βιβλίο «Τζάκι και Λι» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα