Η τριλογία Sapiens, Ηomo Deus, 21 Μαθήματα για τον 21ο αιώνα καθιέρωσε τον Νώε Γιούβαλ Χαράρι ως έναν από τους κορυφαίους διανοητές της εποχής του. Συνέλαβε με τρόπο σύνθετο την πραγματικότητα που βιώνουμε, τη συνέδεσε υποδειγματικά με την ιστορική μας διαδρομή κι αφήνει ένα έργο ζωής ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Η παρατήρησή μου σχετικά με αυτά, αφορά τη σειρά με την οποία πρέπει να διαβαστούν, καθώς θεωρώ πως το 21 Μαθήματα για τον 21ο Αιώνα πρέπει να ακολουθήσει το Sapiens και ο αναγνώστης να ολοκληρώσει τον κύκλο του με το Homo Deus. Ο σπουδαίος σύγχρονος φιλόσοφος όμως δεν έμεινε εκεί.

Πρόσφατα διάβασα μία συνέντευξή του στον διεθνή τύπο με μεγάλο ενδιαφέρον. Συνεχώς μιλούσε για τη σημασία της σφαιρικής μόρφωσης από τη νεαρή ηλικία. Λίγες ημέρες μετά ανακάλυψαν τον πρώτο τόμο του Εμείς οι Ασταμάτητοι με τίτλο Πώς Κατακτήσαμε τον Κόσμο. Το εικονογραφημένο αυτό βιβλίο είναι ιδανικό για παιδιά από εννέα ετών. Ο Χαράρι εδώ κάνει μία στροφή και μετουσιώνει τη σκέψη του σε συνδυασμό με τη δύναμη της εικόνας. Ουσιαστικά ρίχνει ένα άλμα προς την επιδραστικότητα, δείγμα της οξυδέρκειάς του. Ξεπερνάει τα στενά όρια των γραμμών και δημιουργεί ένα νέο έργο για μικρούς και μεγάλους.

Στους νέους μας φίλους μπορεί να φανεί σαν ένα όμορφο παραμύθι. Η πληροφορία – ιστορική γνώση όμως καταγράφεται και εντυπώνεται στο μυαλό τους. Από την Αφρική μέχρι τη Γροιλανδία μαθαίνουμε πως ο άνθρωπος κυριάρχησε στο ζωικό βασίλειο και ουσιαστικά άλλαξε τα πάντα, παίρνοντας τη σημερινή του μορφή. Σε αυτόν τον κόσμο όμως δεν έχουμε μόνο δικαιώματα και απαιτήσεις. Σε ένα οριακό σημείο για την εξέλιξη των πραγμάτων οφείλουμε να αναλογιστούμε τις ευθύνες και να μετρήσουμε τις αποφάσεις που θα κρίνουν οριστικά το μέλλον μας.

Είναι χαρακτηριστική η έμφαση που δίνει ο Χαράρι στην ενεργοποίηση των νέων στη δεδομένη συγκυρία. Έχει κατανοήσει τη σημαντικότητα του εγχειρήματος. Γνωρίζει καλά πως δεν παίρνει άλλη αναβολή. Με τον δικό του μοναδικό τρόπο προσπαθεί να τους βάλει στο παιχνίδι και να τους εντάξει στην προσπάθεια δόμησης ενός καλύτερου κόσμου. Ανακαλύπτουμε καθώς ξεφυλλίζουμε το ιδιαίτερο δοκίμιό του αρκετά πράγματα που είτε ξεχάσαμε στην πορεία μας, είτε τα είχαμε αμελήσει τρέχοντας στον μαραθώνιο της καθημερινότητάς μας με σπασμένα φρένα.

To βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια και Μεταίχμιο κερδίζει σε αμεσότητα, δίνει ζωντάνια στην αφήγηση και μυεί τα παιδιά στον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Περνάει το μήνυμά του και τους μαθαίνει να αγαπούν τις σελίδες. Σε αντίθεση με το βαθμοθηρικό σύστημα που διώχνει τους μαθητές από τη μυρωδιά του τυπωμένου εγχειριδίου, ο διαπρεπής διανοούμενος καταθέτει ένα έργο, αλλά και μία μέθοδο που μόνο σε κέρδη μπορεί να προσδοκά όσον αφορά τις νέες γενιές. Μη το χάσετε …