«Άγριο να μη θυμάσαι. 

Άγριο να θυμάσαι τα μισά. 

Άγριο να τα θυμάσαι όλα. 

Ή λυτρωτικό; 

Αδύνατον;» 

Στο βιβλίο της Τζούλιας Γκανάσου, Γόνιμες Μέρες, διαβάζουμε μια ιστορία που μπλέκει-χωρίς να σε μπερδεύει-αφήγηση σε τρεις χρόνους, ταυτοχρόνως. 

Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ένας φύλακας αρχαιοτήτων, συμμετέχει σε παράνομες δραστηριότητες. Παρουσία του γίνεται ένας φόνος, ενώ ο ίδιος, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία, πέφτει σε κώμα. 

Η αστυνομία σε συνεργασία με τους γιατρούς, του χορηγούν δόσεις ενός φαρμάκου (τέχνασμα της συγγραφέα), οι οποίες μπορούν σταδιακά να τον ξυπνήσουν απ’ τη λήθη, ώστε να ρίξει φως στην υπόθεση και να καταθέσει όσα μόνο εκείνος ξέρει.  

Όσο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, μπορεί και καταλαβαίνει τα πάντα, χωρίς να είναι ικανός να το δείξει. Ό,τι αντιλαμβάνεται, νιώθει, ακούει, το μεταφέρει στον αναγνώστη με περιγραφές και αφηγήσεις υπό το πρίσμα των αισθήσεων και με διερμηνέα το σώμα του. 

Ενώ διαβάζουμε τις παροντικές του σκέψεις σχετικά με όσα συμβαίνουν γύρω του, στο δωμάτιο του νοσοκομείου, ξαφνικά μεταφερόμαστε σε εκείνη τη νύχτα, στο έγκλημα και στα θολά του σημεία. Γυρίζουμε πάλι στο δωμάτιο του νοσοκομείου, όπου μια μυρωδιά τον μεταφέρει σε ένα πιο μακρινό παρελθόν με τον ίδιο να ανασύρει ξεχασμένες μνήμες απ’ τα πρώτα του χρόνια, και να σκαλίζει οικογενειακά μυστικά που ούτε ο ίδιος δεν ήξερε ότι γνώριζε. Λίγες αράδες αργότερα, είμαστε και πάλι στο τώρα. 

Τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους ενώ ταξιδεύουμε στο παρόν, το παρελθόν και το ακόμη “πιο” παρελθόν. Κινούμαστε στον χρόνο σαν επιβάτες σε τρενάκι του λούνα παρκ, ενώ η περιγραφική γραφή και λυρική γλώσσα της συγγραφέα που πολλές φορές κάνει ακόμη και ομοιοκαταληξία προσδίδοντας μια ονειρική αύρα στην αφήγηση της ζωής του κοιμώμενου πρωταγωνιστή, απαιτεί συγκέντρωση, καθώς έχει διαρκώς στροφές και σκαμπανεβάσματα. Η άφιξη, όμως, στον προορισμό-ή μάλλον στη νέα αφετηρία, που δίνει εκ νέου ζωή στη ζωή του ήρωα-αξίζει τη διαδρομή. 

Το βιβλίο «Γόνιμες Μέρες» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη