Θυμάστε την είδηση πως η Σαουδική Αραβία θα έχτιζε έναν οριζόντιο ουρανοξύστη μήκους 170 χλμ. με την ονομασία “The Line”; Αν όχι, διαβάστε εδώ το άρθρο που είχαμε γράψει εκείνες τις ημέρες για την ταξικότητα στην αρχιτεκτονική και συνεχίζουμε στο δεύτερο κύμα των εξελίξεων που αφορούν την έναρξη της κατασκευή του.

Τα έργα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, και νέες δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν πόση έκταση έχει καλύψει η κατασκευή, την κλίμακα του μήκους της πόλης και τη διάταξη του εργοταξίου.

Το Technology Review του MIT εξέτασε δορυφορικές εικόνες του εργοταξίου του “The Line” από μια αυστραλιανή εταιρεία που ονομάζεται Soar Urban, με μια φωτογραφία του κύριου χώρων εργασιών να έχει ληφθεί από δορυφόρο της Chang Guang Satellite Technology Corporation στις 22 Οκτωβρίου 2022. Αυτό, βρίσκεται στις 28,10 μοίρες γεωγραφικού πλάτους και στις 35,30 μοίρες γεωγραφικού μήκους στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου της Σαουδικής Αραβίας, αλλά ο χρήστης Urban της Soar ανέβασε αρκετές εικόνες από την κατασκευή που λαμβάνει χώρα σε όλο το μήκος του “The Line”.

Πηγή: Soar

Η χρωματικά κωδικοποιημένη εκδοχή της Βάσης, δείχνει το αποτύπωμα της κατασκευής που έχει σκαφτεί στην άμμο της ερήμου, πλάτους περίπου 60 μέτρων, σύμφωνα με τη γραμμή κλίμακας της Soar. Οι κόκκινες κουκκίδες υποδεικνύουν τουλάχιστον 425 εκσκαφικά οχήματα που εργάζονται για τη χάραξη του αποτυπώματος της μελλοντικής πόλης, ενώ εκτιμάται ότι μόνο σε αυτό το σημείο θα ανασκαφούν 1,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχου και άμμου. Η εικόνα της Soar απεικονίζει επίσης διάφορα μέρη του εργοταξίου, όπως τον χώρο στέγασης των εργαζομένων με ροζ χρώμα και συστοιχίες ηλιακών συλλεκτών με πράσινο χρώμα.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν τον εξοπλισμό εκσκαφής (κόκκινες κουκίδες), αναχώματα χώματος (μοβ), το αποτύπωμα του “The Line” (κίτρινο) και τον κύριο καταυλισμό κατασκευών (μπλε κουκίδες, ροζ και πράσινο) / Πηγή: Soar

Μια άλλη εικόνα δείχνει την κατασκευή στη δυτική περιοχή της πόλης. Η εικόνα λήφθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 με τη χρήση δορυφόρου της εταιρείας Twenty First Century Aerospace Technology Company της Σιγκαπούρης και δείχνει 103 οχήματα εκσκαφής με εκτιμώμενα 0,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος να έχουν εκσκαφεί από το συγκεκριμένο τμήμα του “The Line”. Η Soar ανέβασε επίσης μια εικόνα που τραβήχτηκε στις 18 Νοεμβρίου και συγκρίνει την περιοχή που έχει εκσκαφεί μέχρι στιγμής με την προηγούμενη κατάστασή της.

Τα θεμέλια του “The Line” λέγεται πως έπεσαν τον Οκτώβριο, αν και οι εικόνες του χρήστη Urban δείχνουν σαφώς ότι η κατασκευή ξεκίνησε τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα. Η «μεγαλούπολη» θα διαθέτει μία κατοπτρική εξωτερική επιφάνεια που θα περιέχει μια εντελώς αυτόνομη πόλη με ύψος 546 μέτρα, πλάτος 218 μέτρα και μήκος 170 χιλιόμετρα. Με την κατασκευή να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπαινίχθηκε μια πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσης του “The Line” γύρω στο 2030 σε δελτίο τύπου της Neom.