Μήπως νιώθεις πως στη σχέση που έχεις κάνεις περισσότερα από τον ή την σύντροφό σου; Αισθάνεσαι πως όλα γίνονται βάσει του προγράμματος του άλλου ατόμου; Συχνά καταλαβαίνεις πως δεν είσαι η πρώτη του επιλογή αλλά η τελευταία; Αν σε όλα αυτά απάντησες “ναι” τότε μάλλον βρίσκεσαι σε μια σχέση backburner και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για εσένα.

Στις backburner σχέσεις, επωφελείται μονάχα το ένα άτομο. Κοινώς,ο ένας κυρίως δίνει και ο άλλος κυρίως παίρνει. Είναι μονόπλευρες.

“Το βασικό χαρακτηριστικό των backburner σχέσεων, είναι ότι αν και είσαι ζευγάρι με κάποιον, νιώθεις απέραντη μοναξιά” εξηγεί η σύμβουλος σχέσεων Rabiia Ali. Ουσιαστικά δεν θέλουν και οι δυο να είναι μαζί, γι αυτό και προσπαθεί να κρατήσει τη σχέση ζωντανή μονάχα ο ένας. Ο άλλος βρίσκεται εκεί παθητικά και χρησιμοποιεί το άτομο με τον ενεργητικό ρόλο ως μια σταθερά την οποία δεν υπολογίζει ιδιαίτερα, απλώς ξέρει ότι βρίσκεται πάντα alert και κάνει ότι χρειάζεται για να διατηρείται αυτός ο δεσμός. Αυτό το είδος σχέσης, δίνει τη δύναμη στο ένα πρόσωπο και αποδυναμώνει το άλλο. Είναι άρα σφοδρά καταχρηστική. 

“Αξίζεις να είσαι το επίκεντρο της προσοχής του εραστή σου” λέει η Sangeeta Pillai, ιδρύτρια του Soul Sutras και συνεχίζει: ” Aν δεν λαμβάνεις την προτεραιότητα που αξίζεις τότε δεν πρέπει να μείνεις.”

Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία ουσιαστικά ενδιαφέρεται και αγαπάει μονάχα ο ένας. Ο άλλος είναι εκεί για άλλους λόγους. Ίσως μέχρι να βρει κάτι άλλο, ή επειδή νιώθει απλά ανασφάλεια να είναι μόνος. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά, μπορεί να μένει αποκλειστικά και μόνο για αυτά. Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν προσπαθεί καθόλου για να την κρατήσει ζωντανή. Όλη αυτή η ευθύνη επιρρίπτεται στον άλλον. Όταν λοιπόν διαπιστώσεις ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση που όλη τη δύναμη την έχει ο άλλος, βλέπεις ότι δέχεσαι πράγματα τα οποία δεν θα δεχόσουν σε διαφορετική περίπτωση.

Το να είσαι με κάποιον που σέβεται τις αξίες σου και σου συμπεριφέρεται σαν να είσαι μοναδικός είναι το πιο σημαντικό από όλα. Αναγνώρισε το πόσο σημαντικός είσαι και βρες κάποιος που να το βλεπει σε σένα.

Άν προσαρμόζεσαι μόνιμα στις επιθυμίες του, ακολουθείς πιστά το πρόγραμμά του, βλέπεις ότι πολλές φορές δεν θέλει να περνάει χρόνο μαζί σου, αλλά με φίλους ή δεν απαντά στα μηνύματά σου, τότε είσαι το άτομο που προσπαθεί να κρατήσει με το ζόρι μια τοξική σχέση και σίγουρα αυτό σε κάνει να νιώθεις σύγχιση, στεναχώρια και αίσθημα κατωτερότητας.  Αν πάλι είσαι μαζί με κάποιον για να μην δηλώνεις single, για να έχεις κάπου να γυρίζεις όταν δεν βρίσκεις που αλλού να πας ή επειδή καλύπτει κάποιες επιφανειακές σου ανάγκες και όχι κάτι βαθύτερο, τότε είσαι το άτομο που δεν θέλει να βρίσκεται σε αυτή τη σχέση και το κάνει χωρίς να καλύπτεται πραγματικά.

Είτε βρίσκεσαι στη μία, είτε στην άλλη πλευρά μιας backburner σχέσης, η καλύτερη συμβουλή είναι να έχεις την αυτογνωσία να φύγεις.

Αν είσαι αυτός που έχει το “πάνω χέρι” σε αυτή τη σχέση που όμως δεν τον γεμίζει, τότε κάνε στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις: “Γιατί μένω με κάποιον που δεν είμαι ερωτευμένος;”, και “Γιατί δεν αναζητώ έναν νέο έρωτα που θα με συνεπάρει και θα προσφέρω κι εγώ με την καρδιά μου τα πάντα για να περνάμε και οι δυο καλά;” Μόνο εσύ μπορείς να δώσεις τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και να καταλάβεις τι συμβαίνει. Αν είσαι αυτός που τρέχει μόνος και για τους δυο, τότε αναρωτήσου “Γιατί μένω με κάποιον που δεν με εκτιμάει και δεν αποτελώ προτεραιότητά του;” “Γιατί δεν αναζητώ κάποιον που θα με αγαπήσει ισότιμα και έχει πράγματα να δώσει σε μένα;” Μόνο εσύ επίσης μπορείς να δώσεις αυτές τις απαντήσεις και να συνειδητοποιήσεις τους λόγους για τους οποίους πρέπει να φύγεις από αυτή τη σχέση.