Ο Alijah Johnson ήταν 24 ετών όταν έκανε την πρώτη του ένεση botox, σε μια κλινική αισθητικής στη Virginia Beach. «Μια κοπέλα με την οποία έβγαινα ραντεβού μου είπε ότι μάλλον πρέπει να κάνω μπότοξ για να απαλλαγώ από τις λεπτές γραμμές στο μέτωπό μου», λέει. «Δεν το θεώρησα ποτέ σπουδαίο, αλλά όταν μου το επισήμανε σκέφτηκα ότι ίσως αυτό μειώνει την ελκυστικότητά μου».

Από τότε, ο Τζόνσον κάνει μπότοξ κάθε τρεις με τέσσερις μήνες, με κόστος 330 δολάρια τη φορά. Γιατί ο Τζόνσον, ένας τραυματιοφορέας, πυροσβέστης, μοντέλο και Youtuber, είναι πρόθυμος να πληρώσει για μια τόσο επεμβατική διαδικασία πριν από τα 25α γενέθλιά του; «Απλά θέλεις να δείχνεις νεανικός. Το δέρμα μας είναι ένας καμβάς και θέλουμε όλοι να είναι καθαρός», λέει. «Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στο κέντρο των πραγμάτων εξαιτίας της εμφάνισής τους στις μέρες μας. Γι’ αυτό άρχισα να επενδύω σε διαδικασίες αντιγήρανσης».

Ο Johnson θα συνεχίσει να κάνει τακτικά Botox για να αποτρέψει τις περαιτέρω ρυτίδες: ένα συνηθισμένο φαινόμενο από τότε που οι κλινικές αισθητικής άρχισαν να προωθούν το botox ως «προληπτικό». Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι παράνομη η διαφήμιση συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως το Botox, αλλά μια ματιά στο TikTok μας δείχνει πόσο αναποτελεσματική είναι αυτή η απαγόρευση. Οι κλινικές αισθητικής προωθούν το Botox χρησιμοποιώντας trending ήχους και ισχυρίζονται ότι όσο πιο νέος ξεκινήσετε, τόσο το καλύτερο, ενώ οι νεαροί influencers επαναλαμβάνουν αυτή τη ρητορική όταν βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους να κάνουν τις δικές τους «προληπτικές» θεραπείες.

Το πρόβλημα; Το Botox δεν προλαμβάνει τις ρυτίδες. «Δεν λειτουργεί έτσι», λέει η Dr Amina Ahmed, αισθητικός δερματολόγος και αισθητικός, η οποία κάποτε απέρριψε μια 19χρονη που της ζητούσε Botox. «Το μόνο που κάνει η βοτουλινική τοξίνη είναι να παραλύει τον μυ. Έτσι, επειδή δεν κινείται ο μυς, το δέρμα δεν τσαλακώνεται και δεν εμφανίζονται γραμμές». Καθώς το μπότοξ αρχίζει να εξασθενεί, αυτές οι ρυτίδες θα εμφανιστούν.

Παρ’ όλα αυτά, το κυνήγι της αιώνιας νεότητας οδηγεί τους νέους μαζικά στο Botox. Το Υπουργείο Υγείας υπολόγισε ότι το 2020 πραγματοποιήθηκαν έως και 41.000 επεμβάσεις μπότοξ σε άτομα κάτω των 18 ετών (έκτοτε το Ηνωμένο Βασίλειο έχει απαγορεύσει τις επεμβάσεις για ανηλίκους). Και όσοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την επαγγελματική θεραπεία στρέφονται σε μεθόδους DIY. Μαθαίνοντας από το YouTube, όπου οι beauty influencers διδάσκουν στους followers τους πώς να κάνουν ένεση μπότοξ σε ολόκληρο το πρόσωπο με 45 δολάρια, οι άνθρωποι αγοράζουν botox online, παράνομα, και το κάνουν ένεση στο πρόσωπό τους στο σπίτι.

@mapchl

#devinelapersonne #pourtoi #fyp #fy #botox

♬ som original – saulin_in

Είναι παράνομο να αγοράζετε Botox χωρίς κλινική άδεια σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς – απαιτείται συνταγή από γιατρό ή νοσηλευτή – αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να το αγοράζουν στο διαδίκτυο, συχνά από ιστότοπους με έδρα την Κορέα. Λόγω των κινδύνων της αυτοενέσεως, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να πατάξει τις ανεξέλεγκτες καλλυντικές διαδικασίες – αλλά είναι απίθανο αυτό να είναι αρκετό για να αποτρέψει τους ανθρώπους.

Η 33χρονη σύμβουλος Eryshka και ο φίλος της, ο 25χρονος σύμβουλος εξαρτήσεων Tyler, κάνουν ενέσεις Botox στο σπίτι από τον Ιανουάριο του 2020. Αρχικά, πήγαιναν σε γιατρούς για τις θεραπείες τους (ο μόνος τρόπος για να γίνουν νόμιμα οι επεμβάσεις στην καναδική τους προέλευση), αλλά διαπίστωσαν ότι οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες «απλώς έβαζαν και έβγαζαν τα ενέσιμα όσο πιο γρήγορα μπορούσαν» και υποστηρίζουν ότι κάποιοι «ανέβαζαν τις τιμές», λέγοντας στους πελάτες ότι χρειάζονται περισσότερο μπότοξ από ό,τι χρειάζονταν.

Παρακολουθώντας αυτούς τους γιατρούς, ο Eryshka σκέφτηκε «αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο». Μια φίλη της στη σκηνή της DIY ομορφιάς της έδωσε «πρόσβαση από την πίσω πόρτα σε πληροφορίες» και έμαθε πώς να χρησιμοποιεί το στυλό υαλουρονίου, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε μαζί με το υαλουρονικό οξύ, ένα νόμιμο υλικό πλήρωσης που χρησιμοποιείται για την εξομάλυνση των ρυτίδων, από πλατφόρμες όπως το eBay, το Amazon και το Aliexpress. Νιώθοντας αυτοπεποίθηση, στη συνέχεια προχώρησε στις βελόνες. Ο Τάιλερ «ίσως παρακολούθησε μερικά βίντεο στο YouTube και μερικά καρούλια στο TikTok», λέει, πριν κάνει την αυτοένεση στα χείλη του. Αφού είδε τα αποτελέσματα του DIY botox της Eryshka, ξεκίνησε και αυτό.

«Σε αυτό το σημείο της ζωής μου είμαι ενθουσιασμένη που επικεντρώνομαι στο να δείχνω νεανική αλλά είναι κάπως καταθλιπτικό το πόσο κολλημένη είμαι σε αυτή την κουλτούρα όπου η νεότητα είναι μια νέα μορφή νομίσματος» -Eryshka.

Κάνοντας ενέσεις στον εαυτό σας με καλλυντικές τοξίνες, κινδυνεύετε από αλλεργικές αντιδράσεις (η Eryshka το είχε πάθει την τελευταία φορά που έκανε αυτοένεση), φλεγμονές, λοιμώξεις, ακόμη και μόνιμο θάνατο ιστών, θρόμβους αίματος και τύφλωση, όταν χορηγούνται λανθασμένα. Το διαδίκτυο ξεχειλίζει από διαγράμματα που σας δείχνουν πού να κάνετε ένεση botox, αλλά η ανατομία του προσώπου είναι περίπλοκη και είναι εύκολο να κάνετε λάθος. Η Eryshka άφησε κάποτε τον φίλο της με «Spock brow», ένα συνηθισμένο αποτέλεσμα της ένεσης όπου το εξωτερικό φρύδι γέρνει απότομα προς τα πάνω.

Το μπότοξ που διατίθεται στο διαδίκτυο συχνά δεν είναι ρυθμισμένο – όπως η κορεατική μάρκα Nabota Botulinum, η οποία κατασχέθηκε από κλινικές με έδρα το Τορόντο από τον Καναδά Υγείας ως μη ασφαλής. Δεν υπάρχει επίσης καμία εγγύηση ότι θα πάρετε αυτό για το οποίο πληρώσατε. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί απατεώνες πωλητές εκεί έξω», λέει η Eryshka στο Dazed. «Παίρνουν τα χρήματά σου και δεν έχεις ποτέ νέα τους ή παίρνεις κάτι τυχαίο». Για να ελέγξει τους πωλητές της, η Eryshka ζητάει μια φωτογραφία αυτού που παραγγέλνει για να δει αν η χρονοσφραγίδα ευθυγραμμίζεται με την ώρα της παραγγελίας της. Αποφεύγει επίσης οτιδήποτε προωθούν οι influencers έναντι προμήθειας, μια συνήθης πρακτική στον χώρο τον πρώιμων μπότοξ, επειδή «δεν το κάνουν για τους σωστούς λόγους».

Η Rehema, μια 26χρονη υπεύθυνη ψηφιακού μάρκετινγκ, κάνει ενέσεις baby Botox. «Είμαι πολύ εκφραστική και ξέρω ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει γραμμές στο πρόσωπό σου, οπότε το Botox είναι ο τρόπος μου για να τις προλάβω», λέει. Αφού έκανε τη θεραπεία επαγγελματικά, θεώρησε ότι η τιμή των 400 δολαρίων ήταν πολύ ακριβή και αποφάσισε να αρχίσει να κάνει μόνη της ενέσεις. «Έδειχνα τόσο πολύ καλύτερα όταν το έκανα που δεν μπορούσα να με φανταστώ χωρίς αυτό και αυτός ήταν ένας τρόπος να εξοικονομήσω πολλά χρήματα».

Πρόσφατα, η Rehema δημοσίευσε ένα βίντεο στο Youtube με την έγχυση του κορεατικού Innotox, το οποίο βρήκε μέσω ενός Youtuber που επίσης έκανε αυτοένεση. Ήταν ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα, καθώς, όπως και η Eryshka, ένιωθε ότι οι επαγγελματίες γιατροί γέμιζαν υπερβολικά το πρόσωπό της. «Μερικές φορές, οι γιατροί κάνουν υπερβολικό Botox σε σημείο που δεν μοιάζω με τον εαυτό μου», εξηγεί. «Γνωρίζω καλύτερα το σώμα μου και μου αρέσει που όταν το κάνω να γνωρίζω πώς θα δείχνω μετά».

@cezza_t

My Botox journey, done with the best @sebastianroseaesthetics #botox #beforeandafter #aesthetic #babybotox #fillers #antiaging #prevention

♬ Beggin’ – Måneskin

*Με στοιχεία από dazeddigital.com