Πόσες φορές έχετε ακούσει, εντός του εργασιακού σας περιβάλλοντος, διάφορες συμβουλές από ανωτέρους σας, προϊσταμένους σας ή ακόμη και συναδέλφους σας ως προς το πώς να βλετιώσετε την εργασιακή σας απόδοση; Πώς να γίνετε «καλύτεροι επαγγελματίες» ή να «μάθετε να αποδίδετε το 100% των δυνατοτήτων σας»;

Ας το πούμε λοιπόν ξεκάθαρα, ότι οι μισές νουθεσίες που ακούτε είναι φληναφήματα. Αηδίες. Κενά λόγια δίχως νόημα και ουσία.

Λόγου χάρη, η συμβουλή «να ξεκινάς την εργασία του στις 7 το πρωί» είναι μια από αυτές. Είναι γνωστό ότι ο οργανισμός του καθενός είναι προορισμένος να ξεκινάει την δουλειά του μια διαφορετική ώρα -και, όχι, αυτή για κάποιους μπορεί να μην είναι τα χαράματα στις 6μιση το πρωί, όπως και αντίστοιχα δεν ενδείκνυται να ξεκινάς την δουλειά σου στη μία το μεσημέρι.

«Αν μπορείς και ξυπνάς στις 4 το πρωί, είναι υπέροχο. Αλλά τι κάνεις τότε πραγματικά; Πας για δουλειά; Το να ξυπνάς στις 4 τα ξημερώματα χωρίς σκοπό είναι εξίσου άχρηστο με το να ξυπνάς το μεσημέρι», λέει ο David Findel, ιδρυτής της Strategic Performance Group, μιας εταιρείας που εξειδικεύεται στην καθοδήγηση υπαλλήλων εντός εντός εργασιακού περιβάλλοντος.

«Οι συμβουλές που ευαγγελίζονται μια απολυτότητα ή μια καθολική αλήθεια είναι συνήθως κακές συμβουλές», προσθέτει ο Findel. Ακολουθούν τέσσερα ψέματα σχετικά με τη βελτίωση της απόδοσης και της παραγωγικότητάς σας που (συνήθως) πρέπει να αγνοείτε.

1. «Αν είναι να κάνετε κάτι, κάν’τε το σώστά και μέχρι τέλους»

«Όταν κάποιος εκτός από τον γιατρό σας σάς συνταγογραφεί μια συγκεκριμένη συνταγή, πάντα να είστε δύσπιστοι», λέει η life coach και επιχειρηματίας Kate Swoboda, συγγραφέας του «The Courage Habit: How to Accept Your Fears, Release the Past and Live Your Courageous Life». Είτε πρόκειται για σωματική άσκηση, είτε για άλλες ρουτίνες, μην αφήσετε την σκέψη του «όλα ή τίποτα» να σας στερήσει τα οφέλη του να κάνετε κάτι, έστω και για λίγο. «Πέντε λεπτά διαλογισμού θα επιβραδύνουν διάφορες διαδικασίες στο σώμα που μειώνουν το άγχος. Αυτό θα έχει κάποια επίδραση στα επίπεδα κορτιζόλης και σίγουρα θα έχει επίδραση στον καρδιακό σας ρυθμό», λέει. Συνοπτικά: ακόμη και αν δεν κάνετε κάτι ολοκληρωμένα και στο 100%, σίγουρα θα έχετε κάποιο όφελος από αυτό.

2. «Να έχετε γύρω σας θετικούς ανθρώπους»

Επιφανειακά και σε καθαρά πρώτο επίπεδο, αυτό ακούγεται σαν μια καλή συμβουλή. Εξάλλου, κανείς δεν θέλει να περιβάλλεται από αρνητικούς ανθρώπους όλη την ώρα. Αλλά αν αναζητάτε συνεχώς ανθρώπους που πρεσβεύουν την «κλισεδιά» του «να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο», μπορεί να χάσετε τα δώρα της αρνητικότητας, λέει η Swoboda. Από τη μια πλευρά, άτομα με ένα πιο ράθυμο και απαισιόδοξο στυλ μπορεί να σας διδάξουν μαθήματα για το πώς θέλετε να δείτε τον κόσμο. Αλλά, το πιο σημαντικό, τα άτομα αυτά ενδεχεται να μπορούν να διακρίνουν, για λογαριασμό σας, παγίδες  που δεν βλέπουν εύκολα όσοι έχουν φοράνε… ροζ και αισιόδοξα γυαλιά.

3. «Μπορείς να κάνεις ένα κόλπο σχετικά με αυτό»

Όταν ο Jerry Colonna, Διευθύνων Σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας εργαζομένων Reboot στο Boulder του Κολοράντο και συγγραφέας του «Reboot: Leadership and the Art of Growing Up», ακούει όλες αυτές τις δήθεν συμβουλές σχετικά με «κόλπα» ή, κατά το αμερικανικότερο, hacks που υποτίθεται ότι βελτιώνουν την παραγωγικότητα ή την εργασιακή απόδοση, πραγματικά δυσανασχετεί. «Δεν υπάρχουν συντομεύσεις ή κολπάκια σε μια εργασία», λέει, «δεν μπορείς να κάνεις ένα και μόνο απλό πράγμα και να βάλεις όλα τα κομμάτια ενός παζλ στην θέση τους». Ο Colonna υποστηρίζει ότι το να κάνουμε αλλαγές στη ζωή σας (ή στην εργασία μας) απαιτεί σκληρή δουλειά και όχι απλά και σύντομα «κολπάκια». «Το κλειδί της επιτυχίας είναι η κατανόηση του τι μας εμποδίζει και τι μας κρατάει πίσω. Και κατόπιν μεθοδικά βήματα προκειμένου να αλλάξουμε την υπάρχουσα κατάσταση», καταλήγει εμφατικά.

4. «Εμπιστευτείτε τη διαδικασία που ακολουθούμε εδώ»

«Ο σωστός διαχωρισμός του κάθε στόχου σας σε μια εργασία έχει όντως μια ελκυστική απλότητα, αλλά αν κάνετε απλώς τις κινήσεις που σας έχουν πει ή μάθει να εκτελείτε, είναι πιθανό να μην κατορθώσετε να φτάσετε στον επιθυμητό σας στόχο», λέει ο Findel, υποστηρίζοντας με γλαφυρότητα ότι αυτό που απαιτείται είναι «να τοποθετήσετε την βελόνα της παραγωγικότητάς σας πάνω στην προσωπική σας ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα». Δεν αρκεί λοιπόν απλώς να ακολουθήσετε μια διαδικασία, με τον τρόπο που την κάνουν όλοι οι άλλοι γύρω σας. Αντίθετα, η κατανόηση του γιατί θέλετε να πετύχετε κάτι, των εμποδίων που βρίσκονται στο δρόμο σας και τι πρόκειται να κάνετε για να ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια, όλα αυτά είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην απόδοσή σας. «Εάν δεν γνωρίζετε τον στόχο σας και τι θα χρειαστείτε για να φτάσετε εκεί, δεν θα είναι αρκετή η εστίαση και το focus που θα κάνετε στην όλη διαδικασία», προσθέτει η Swoboda, καταλήγοντας με νόημα ότι μερικές φορές πρέπει να μάθουμε να αμφισβητούμε τα πάντα και όλους γύρω μας προκειμένου να φτάσουμε στην επιτυχία.