Ξεράτε ότι υπάρχει ειδικός όρος αν σας ελκύει κυρίως η ευφυΐα ενός άλλου ατόμου και θεωρείτε ότι είναι το πιο δυνατό του προσόν; Κι όμως, υπάρχει! Αν αναγνωρίζετε κάποια τέτοια τάση του εαυτού σας στην προηγούμενη πρόταση, τότε μπορεί να είστε sapiosexual και να μην το ξέρετε.

Ο όρος sapiosexuality αναφέρεται σε εκείνους που έλκονται από την ευφυΐα ενός άλλου ατόμου, αλλά δεν έλκονται μόνο. Διεγείρονται σεξουαλικά από τον τρόπο σκέψης του ατόμου που τους ενδιαφέρει, ενώ είναι το μοναδικό κριτήριο, για την επιλογή του ερωτικού συντρόφου. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι θεωρούν ότι η sapiosexuality είναι ένας σεξουαλικός προσανατολισμός. Η εμφάνιση, ο σωματότυπος, το ύψος, τα μαλλιά ή άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν κάποιον ελκυστικό για τους περισσότερους, δεν έχουν σημασία για όσους είναι sapiosexual.

Οι sapiosexual μπορούν να ταυτιστούν με οποιοδήποτε φύλο ή σεξουαλικότητα. Οποιοσδήποτε μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί ως sapiosexual, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ετεροφυλόφιλων όσο και των LGBTQIA+ ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως σαπιοσεξουαλικοί μπορεί να είναι straight, gay, ασεξουαλικοί ή και με άλλη ταυτότητα.

Ο όρος sapiosexuality προέκυψε από το λατινικό ρήμα “sapere” σημαίνει “είμαι σοφός” ή “έχω λογική”, ενώ το δεύετερο συνθετικό από το “sexualis” που σημαίνει σεξουαλικό. Το Merriam-Webster πρόσθεσε τον όρο “sapiosexual” στο λεξικό του τον Σεπτέμβριο του 2020.

Αν και ο καθένας μπορεί να είναι sapiosexual, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον όρο που για κάποιους είναι σεξουαλική κατηγοριοποίηση, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ακροβατεί ανάμεσα σε προσανατολισμό και σε φετίχ. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε, ότι δεν είναι νόμιμος σεξουαλικός προσανατολισμός, αλλά ένα είδος έλξης. Αν και δεν υπάρχει σαφής τρόπος για να ξέρετε αν είστε sapiosexual, υπάρχουν, όμως, κάποια σημάδια που αν τα εντοπίσετε, θα μπορέσετε να καταλάβετε αν είστε και εσείς sapiosexual.

Ο όρος έχει επικριθεί από πολλούς για σεξουαλική περιθωριοποίηση άλλων ανθρώπων. Η εστίαση στη νοημοσύνη υπονοεί ότι οι άνθρωποι βασίζουν την έλξη τους στις γνωστικές ικανότητες και υποτιμά όσους μπορεί να είναι νοητικά ανάπηροι, νευροδιαφοροποιημένοι ή έχουν λιγότερη πρόσβαση στην επίσημη εκπαίδευση. Επικεντρώνεται επίσης σε δυτικοκεντρικά μέτρα νοημοσύνης χωρίς να αναγνωρίζει άλλες μορφές νοημοσύνης και πνευματικής περιέργειας.

Sapiosexuality
Φωτ.: Rey Seven / Unsplash

Μήπως είστε sapiosexual;

1. “Διψάτε” για βαθιές συζητήσεις

Αν σας αρέσουν οι βαθιές συζητήσεις, μπορεί να είστε sapiosexual. Δεν σας αρκεί ο ερωτικός σύντροφός, να αναλώνετε σε επιφανειακά θέματα που μπορεί να ενταχθούν στα πλαίσια μία “ψιλοκουβέντας”. Το να συζητάτε βαθιές σκέψεις με κάποιον μοιάζει με προκαταρκτικά, ενώ αν ο ερωτικός σύντροφος, αναλύει ένα θέμα με ενδιαφέροντα επιχειρήματα, ειδικά αν βασίζονται σε έρευνες και μελέτες, μπορεί να σας διεγείρουν. Το έξυπνο και γρήγορο χιούμορ είναι ένδειξη ευφυΐας, που, επίσης, θεωρείται από πολλούς ένα ακαταμάχητο προσόν.

2. Πιστεύετε ότι η ευφυΐα είναι πιο ελκυστική από ένα ωραίο σώμα 

Οι sapiosexual εκτιμούν το έξυπνο μυαλό παραπάνω από ένα ελκυστικό σώμα. Οι κοιλιακοί και η γράμμωση δεν μπαίνουν σε πρώτο επίπεδο στην ερωτική αναζήτηση. Η έλξη θα αναδυθεί στην επιφάνεια από την επικοινωνία, το πνευματικό επίπεδο και τις εσωτερικές αναζητήσεις του. Έτσι, αν σας ενδιαφέρουν οι πεποιθήσεις, οι αξίες και ο ηθικός προσανατολισμός ενός ατόμου, περισσότερο από την εξωτερική εμφάνιση, τότε ίσως είστε sapiosexual.

3. Facebook posts αντί για Instagram posts

Σας αρέσουν περισσότερο οι δημοσιεύσεις του Facebook παρά οι φωτογραφίες του Instagram που απεικονίζουν, κυρίως την ωραιοποίηση της εξωτερικής εμφάνισεις. Αν έχετε νιώσει έλξη, θαυμασμό ή ενδιαφέρον για κάποιον που έχει γράψει μία εμπεριστατωμένη άποψη στο Facebook, ενώ τις φωτογραφίες στο Instagram τις προσπερνάτε, χωρίς να δώσετε έμφαση, τότε μπορεί να είστε sapiosexual.

Τα χαρακτηριστικά του Sapiosexuality

Τα γραμματικά λάθη σας ξενερώνουν, τα βιβλία και τα επιστημονικά άρθρα έχουν περίοπτη θέση στη καθημερινότητά σας, ενώ η τηλεόραση ανοίγει μόνο για το Netflix και το Spotify. Τα nerd χαρακτηριστικά και οι ασυνήθιστες πνευματικές αναζητήσεις μπορούν να γίνουν πόλος βαθύτερης ερωτικής έλξης. Αν κατέχετε τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά, θα πρέπει να διερωτηθείτε, μήπως δεν κάνετε τις σωστές αναζητήσεις για τον ερωτικό σας σύντροφο.

Που μπορείτε να συνατήσετε έναν sapiosexual;

Το βιβλιοπωλείο, το θέατρο ή ένα μουσείο είναι οι χώροι που σίγουρα θα καταφέρετε να γνωρίσετε κάποιον sapiosexual. Ένα βιβλίο, μία θεατρική παράσταση, ή ένας πίνακας μπορεί να δώσει το έναυσμα για την αρχή μίας συζήτησης, η οποία μπορεί να συνεχίσει για ώρες, αφού έχετε βρεθεί και οι δύο σε έναν χώρο που είτε επισκέπτεστε συχνά ή έχετε γνώσεις για την εκάστοτε θεματική που παρουσιάζεται.

Στο αχανές διαδίκτυο πάντα μπορείτε να βρείτε αυτό που αναζητάτε, αρκεί να ψάξετε καλά και στο μέρος που πρέπει. Το Facebook είναι ο κατεξοχήν χώρος για εσάς. Οι δεκάδες ομάδες που έχουν δημιουργηθεί για χόμπι, πρόσωπα, μουσική και ταινίες θα σας βοηθήσουν στην ερωτική αναζήτησή σας. Να θυμάστε ότι μπορείτε να γραφτείτε σε online μαθήματα (δημιουργικής γραφής, φωτογραφίας, κινηματογράφου, θεάτρου κ.λπ.).

Η κοινή παρέα μπορεί να αποδειχθεί θησαυρός στην αναζήτησή σας. Κάποιοι από τους φίλους σας έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εσάς, όπως είναι επόμενο το ίδιο θα συμβαίνει και με τους φίλους των φίλων σας. Για κάποιους μπορεί να είναι παλαιάς σχολής αυτή η πτυχή, όμως, είναι πάντα αποδοτική!

Αν διαπιστώσατε ότι είστε sapiosexual, τότε είστε ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του εαυτού σας και στον εντοπισμό αυτού που αναζητάτε από έναν πιθανό σύντροφο. Όταν ξέρετε ποιος είστε και τι θέλετε από μια σχέση, πιθανότατα θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία στις γνωριμίες σας.