Εν μέσω της κλιματικής κρίσης, των συνεχιζόμενων πολέμων, της απειλής μελλοντικών πανδημιών και ενός πλήθους άλλων πιθανών καταστροφών στον ορίζοντα, πολλοί άνθρωποι ήδη σκέπτονται σοβαρά τη ζωή πέρα ​​από τη Γη. Ο Elon Musk συντάσσει το σχέδιο εξόδου του: 1 εκατομμύριο άνθρωποι στον Άρη (χάρη στους πυραύλους SpaceX) έως το 2050. Ο Werner Herzog και ο γιος του Rudolph διερευνούν τη σκοπιμότητα του διαστημικού αποικισμού από ανθρώπους στη νέα τους εκπομπή, Last Exit: Space. Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν πώς να συλλέγουν νερό στο φεγγάρι όχι μόνο για να το πιουν αλλά και για να το χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο πυραύλων, να καλλιεργήσουν φυτά στον Άρη και να κατασκευάσουν βιώσιμα σπίτια που μπορούν να μας κρατήσουν ζεστούς και άνετους.

Υπάρχει όμως ένα κρίσιμο πεδίο που ως μελλοντικοί άνθρωποι του διαστήματος δεν έχουμε βγάλει ακόμη άκρη.Πώς θα κάνουμε σεξ σε άλλους πλανήτες; . Από την αυγή του πολιτισμού οι άνθρωποι έχουν βρει λύσεις για να είναι σεξουαλικά ενεργοί ακόμη και στα πιο παράξενα και πιο ακραία περιβάλλοντα. Το κενό του διαστήματος και το εξωγήινο έδαφος άλλων πλανητών και φεγγαριών δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση. Άλλωστε το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με την απόλαυση που προσφέρει το σεξ αλλά και με την επιβίωση. Οι άνθρωποι και όταν πια δεν θα μένουν στην Γη πάλι θα πρέπει να ζευγαρώνουν για να αναπαράγονται και να διαιωνίσουν το είδος μας.

Το σεξ στο διάστημα δεν είναι το αγαπημένο θέμα της NASA και οι περισσότεροι αστροφυσικοί αποφεύγουν να μιλήσουν με ειλικρίνεια για το θέμα, όμωςη διαστημική σεξολογία είναι πια πραγματικότητα. Η προσπάθεια να φανταστούμε το μέλλον της ανθρωπότητας στο διάστημα απαιτεί να κατανοήσουμε σοβαρά και να διερευνήσουμε πώς υποτίθεται ότι λειτουργεί το σεξ εκτός Γης.

Το κακό είναι ότι το διάστημα μοιάζει σχεδόν σαν να σχεδιάστηκε σκόπιμα ως ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο δεν μπορείς να κάνεις σεξ. Η χαμηλή βαρύτητα ή ακόμα και η παντελής έλλειψή της θα εμποδίζει την εγγύτητα των σωμάτων. Θα χρειάζεται κάθε φορά να δίνουμε μια μικρή μάχη ώστε να κρατηθούμε γραπωμένοι ο ένας από τον άλλον; Και μόνο η προοπτική ρίχνει τη λίμπιντο στα τάρταρα. Άσε που ακόμη κι αν εμείς καταφέρουμε να γλιτώσουμε από τους άπειρους θανάσιμους κινδύνους που εγκυμονεί το διάστημα η διάθεσή μας θα είναι σίγουρα το πρώτο θύμα.

Είναι λοιπόν δυνατό το σεξ στο διάστημα; Θα μπορεί να γίνει πρακτικά; Θα είναι το ίδιο απολαυστικό; Πώς θα εγκαταλείψουμε τις όποιες ανέσεις κατακτήσαμε στην ερωτική μας ζωή στη Γη και πόσο εύκολα θα προσαρμοστούμε σεξουαλικά σε τόσο ένα αφιλόξενο για την πράξη περιβάλλον;

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, το σεξ θα είναι μια περιπέτεια τελείως διαφορετική απ’ αυτή που γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Πάνω από 600 άνδρες και γυναίκες έχουν πάει στο διάστημα. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κανένας από αυτούς δεν αποφάσισε ποτέ να χαρεί μια βραδιά ηδονής -έστω και από περιέργεια- κατά τη διάρκεια όλων αυτών των σκοτεινών και μοναχικών περιόδων μακριά από το σπίτι. Άλλωστε είναι γνωστό ότι υπήρξαν φήμες για αστροναύτες που ερωτοτρόπησαν ανάμεσα στα αστέρια. Αλλά αν κάποιοι έκαναν πραγματικά σεξ στο διάστημα, κανένας δεν θα τους μαρτυρήσει.

«Επίσημα, δεν έχει συμβεί σεξ στο διάστημα», δηλώνει ο Simon Dubé, ερευνητής σεξ στο Ινστιτούτο Kinsey που πρόσφατα δημοσίευσε μια εργασία με τίτλο «The Case for Space Sexology». «Αυτό είναι πιθανό να αλλάξει – και για πολλούς λόγους, πρέπει να αλλάξει – καθώς επεκτείνουμε την παρουσία μας στο διάστημα για όλο και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους».

Ο Δρ Haig Aintablian, γιατρός επείγουσας ιατρικής και συνεργάτης στο τμήμα Διαστημικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο η NASA και άλλοι θα ήθελαν να αποτρέψουν το σεξ στο διάστημα.

Βασικά, η NASA θέλει να αποτρέψει κάθε πιθανότητα εγκυμοσύνης στο διάστημα. Αν και μπορεί να ακούγεται ωραίο και διασκεδαστικό να φανταστούμε το πρώτο διαστημικό μωρό στον κόσμο, δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο ασφαλές μπορεί να είναι για μια έγκυο γυναίκα να ζει και να εργάζεται στο διάστημα, ούτε έχουμε τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό και πόρους που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί ένας ασφαλής τοκετός για την μητέρα και το μωρό. Η Δρ Jennifer Fogarty, επίκουρη καθηγήτρια στο Baylor College of Medicine Center for Space Medicine, έχει εξηγήσει ότι τόσο η ΗΠΑ όσο και η Ρωσία είχαν «περιορισμένη επιτυχία» σε διαστημικά πειράματα όπου ασπόνδυλα και έντομα έχουν συλλάβει απογόνους αλλά δεν έχουν δει ακόμη θηλαστικά να συλλαμβάνουν στο διάστημα  έμβρυα που θα μπορούσαν να παραμείνουν υγιή και να επιβιώσουν μετά την επιστροφή τους στη Γη.

«Ανατομικά και βιολογικά, δεν υπάρχουν γνωστά εμπόδια για την ανθρώπινη γονιμοποίηση στο διάστημα», εξηγεί η Fogarty. «Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες» ότι η ακτινοβολία και η μικροβαρύτητα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις για ένα έμβρυο, γενετικές ανωμαλίες ή απώλεια ζωής.

Ο Aintablian προειδοποίησε επιπλέον ότι πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το πώς το ανθρώπινο σώμα επηρεάζεται από το διάστημα σε κάθε του δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της σεξουαλικής. «Όλοι εμείς σε αυτόν τον τομέα γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε σχεδιαστεί για το εχθρικό και ασταθές περιβάλλον που είναι το διάστημα», είπε. Παράλληλα όμως αναγνώρισε ότι το σεξ στο διάστημα θα είναι αναπόφευκτο και θα πρέπει να μάθουμε πώς τελικά θα προσαρμοστούμε.

«Για να διασφαλίσουμε την επιβίωση του είδους μας επ’ αόριστον, πρέπει να εξελιχθούμε, να γίνουμε πολυπλανητικοί και μια μέρα να είμαστε πολυαστρικοί και πολυγαλαξιακοί», παραδέχεται ο Aintablian και προσθέτει «άλλωστε έτσι ακριβώς εξαπλώθηκε η ανθρωπότητα από τη μια ήπειρο στην άλλη».

Τι πρέπει να γίνει όμως πρώτα; Από πού ξεκινάμε;

Ο Dubé προτείνει ότι, εφόσον γνωρίζουμε ελάχιστα για το σεξ στο διάστημα, θα πρέπει να το πάμε όλο από την αρχή. Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να γίνουν επιστημονικές μελέτες για την οικειότητα και τη σεξουαλικότητα στο διάστημα με βάση τις εμπειρίες των αστροναυτών και των διαστημικών τουριστών. Αυτό θα απαιτούσε σχεδόν σίγουρα από τη NASA και άλλους φορείς να εγκρίνουν επιτέλους το σεξ στο διάστημα – κάτι που πιθανότατα θα δημιουργούσε αρκετούς εθελοντές. Αυτές οι αρχικές μελέτες θα μπορούσαν να συμβάλλουν ώστε οι ερευνητές να συντάξουν ή ακόμη και να απορρίψουν έναν οδηγό αναφοράς που θα βοηθούσε περισσότερους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς να περιηγηθούν στον έρωτα, το σεξ και τις σχέσεις που αναπτύσσονται εκτός της Γης.

Ο Dubé και η συνεργάτης του Maria Santaguida, υποψήφια διδάκτωρ ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Concordia στο Μόντρεαλ, φτάνουν στο σημείο να υποστηρίξουν τη συγκρότηση ενός «διατομεακού συμβουλευτικού συμβουλίου» στο οποίο μια σειρά ειδικών – σεξολόγοι, ειδικοί σεξουαλικής τεχνολογίας, σύμβουλοι δεοντολογίας- θα μπορούσαν να ενωθούν για να δημιουργήσουν έναν τέτοιο οδηγό για μελλοντικούς κατοίκους του διαστήματος.

Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό να δημιουργηθεί ένα συμβούλιο από “nerds” και μελετητές για να καταλάβουμε το σεξ στο διάστημα, αλλά είναι συνετό δεδομένων των υλικοτεχνικών εμποδίων. Η έλλειψη βαρύτητας αναγκάζει τα υγρά του σώματος να μετατοπίζονται και να επηρεάζουν πολλά συστήματα του κορμιού μας. Οι μύες και τα νεύρα μας —σε όλα τα σημαντικά σημεία— μπορεί να βιώσουν σωματική πίεση που δεν είχαν υποστεί ποτέ πριν. Ολόκληρο το περιβάλλον μπορεί να ανατρέψει όλους τους τρόπους με τους οποίους ξέρουμε ότι το σώμα μας λειτουργεί—και αυτό τελικά θα επηρεάσει το σεξ.

«Η μικροβαρύτητα και η έλλειψη βαρύτητας μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική υγεία των αστροναυτών», λέει ο Dubé. «Μπορεί να επηρεάσει τα σωματικά υγρά, όπως τη ροή του αίματος, και να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, μυϊκή ατροφία και μειωμένη οστική πυκνότητα. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί δυνητικά να επηρεάσει τη σεξουαλική υγεία και τη λειτουργία των κατοίκων του διαστήματος».

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα νέα είναι άσχημα. Η Santaguida επεσήμανε ότι ενώ οι αλλαγές στη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν τις σεξουαλικές αποκρίσεις, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε βελτιώσεις. «Ο πρώην αστροναύτης της NASA, Mike Mullane, έχει δηλώσει ότι, κατά τη διάρκεια των αποστολών, ξυπνούσε με στύσεις ικανές να τρυπήσουν ακόμη και κρυπτονίτη», είπε χαρακτηριστικά.

Χωρίς περισσότερη δημόσια έρευνα για το σεξ στο διάστημα και με μόνο μερικά επιλεγμένα ανεκδοτολογικά συμβάντα από αστροναύτες για να δουλέψουμε, αφηνόμαστε στις εικασίες και στα αναπάντητα ερωτηματικά. Παρόλα αυτά η Santaguida ερευνά σοβαρά πώς να κάνει το σεξ στο διάστημα εφικτό και επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετές τρέχουσες καινοτομίες στα σκαριά αυτή τη στιγμή.

H Santaguida  υπέδειξε το κοστούμι 2suit που δημιούργησε η Ιταλοαμερικανίδας ηθοποιός και συγγραφέας Vanna Bonta ως παράδειγμα ενδύματος που θα μπορούσε να φορεθεί για να διευκολύνει το σεξ σε περιβάλλοντα χαμηλής βαρύτητας. Το συγκεκριμένο ρούχο είναι λίγο-πολύ ένα σετ δύο διαστημικών στολών που μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους με ταινία βέλκρο προκειμένου να κρατήσουν κοντά τους δύο σεξουαλικούς παρτενέρ ενώ επιπλέουν μέεσα σε ένα αεροσκάφος.

Πέρα από το σχεδιασμό ρούχων που μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες των κολλητικών ταινιών βέλκρο, η Santaguida πιστεύει επίσης ότι τα βοηθήματα αυνανισμού θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Οι «έξυπνοι δονητές» και άλλα σεξουαλικά βοηθήματα τελευταίας τεχνολογίας θα μπορούσαν να σας συνδέσουν σεξουαλικά με δικούς σας ανθρώπους στη Γη, ακόμη και εάν είναι εφικτή η φυσική τους παρουσία.

Η Fogarty είναι ιδιαίτερα θετικά απέναντι στην εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα. Τέτοια βοηθήματα θα μπορούσαν να επιτρέψουν ένα ατομικό «σεξ» στο διάστημα προτού δοθεί στα ζευγάρια η ευκαιρία να ζευγαρώσουν. Οι πιο περίτεχνες προσομοιώσεις εικονικής πραγματικότητας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση των σεξουαλικών εμπειριών και να επιτρέψουν στους αστροναύτες να αναπτύξουν φαντασιώσεις με τους συντρόφους τους ώστε να ξεχάσουν για λίγες στιγμές ότι είναι περιορισμένοι σε ένα μικροσκοπικό διαστημόπλοιο που ταξιδεύει μέσα στο απειλητικό διάστημα.

Ας μην ξεχνάμε επίσης την πολύ σημαντική «συσκευή αναρρόφησης υγρών» για να διασφαλιστεί ότι η ατμόσφαιρα θα παραμείνει καθαρή και μετά τον οργασμό. Δεν νομίζω κανείς να βρίσκει πρακτικό αλλά ούτε ευχάριστο τα  σωματικά υγρά να επιπλέουν χωρίς βαρύτητα προς κάθε κατεύθυνση της καμπίνας.

Ενώ όλες αυτές οι καινοτομίες μπορεί να χλευάζονται από τους αστροφυσικούς που απλώς προσπαθούν να κρατήσουν τους ανθρώπους στο διάστημα ζωντανούς και προστατευμένους από την έκθεση στην ακτινοβολία, τη μυϊκή ατροφία και το έντονο σωματικό στρες, φαίνεται όμως να υπάρχει ένα ρεαλιστικό επιχείρημα που θέτει ως προτεραιότητα το σεξ στο διάστημα. Ποιο είναι αυτό; Ότι το σεξ μπορεί να αποτελέσει το βασικό μέσο βελτίωσης και σταθεροποίησης της ψυχικής υγείας των ανθρώπων στο διάστημα και όχι μόνο.

Τέτοια «απλά καθημερινά πράγματα», όπως η οικειότητα, η σεξουαλική έκφραση και η βασική σωματική επαφή είναι αυτά που θα λαχταρούν οι άνθρωποι όταν δεν θα βρίσκονται πια στο σπίτι τους, τη Γη. Έτσι, ενώ το σεξ στο διάστημα μπορεί να είναι χαμηλά στην κλίμακα της διαστημικής έρευνας, πιθανότατα όμως δεν είναι πολύ πίσω από άλλους τομείς της αστροφυσιολογίας που ερευνώνται εντονότερα τώρα – ειδικά από την στιγμή που ο αποικισμός, η διαβίωση και η σύλληψη παιδιών πέρα από τη Γη είναι μελλοντικοί στόχοι για τον άνθρωπο είδος.

Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να θυμόμαστε: το σεξ στο διάστημα ανοίγει την πιθανότητα μωρών στο διάστημα. «Έχουμε λίγα περισσότερα πράγματα να κάνουμε πριν να είμαστε έτοιμοι να το επιχειρήσουμε, νομίζω», λέει η Aintablian και προσθετει «Το πρώτο διαστημικό μωρό της ανθρωπότητας θα πρέπει να είναι μια επιτυχημένη και χαρούμενη στιγμή, ένας δείκτης του μεγαλύτερου επιτεύγματος της ανθρωπότητας. Δεν είναι κάτι που πρέπει να το πάρουμε ελαφρά, ειδικά αν δεν μπορούμε ακόμη να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την υγεία όλων των εμπλεκομένων».

Οι διαστημικοί σεξολόγοι Santaguida και Dubé ισχυρίζονται ότι οι επιστήμονες και οι καινοτόμοι θα πρέπει να ενεργήσουν τώρα, εάν θέλουμε να διαφυλάξουμε την επιβίωση του ανθρώπινου είδους πέρα από τη μικρή μας Γη. «Στο διάστημα, αντιμετωπίζουμε εμπόδια σχετικά σχεδόν με κάθε πτυχή του ανθρώπινου ερωτισμού», λέει η Santaguida, «από όλα τα στάδια της αναπαραγωγής, έως τις σεξουαλικές δραστηριότητες, τη δημιουργία σχέσεων και τους χωρισμούς, τη συναίνεση, τη δυναμική εξουσίας και τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη, την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη. Εν ολίγοις, τα ζητήματα της σεξουαλικότητας στο διάστημα είναι τα ίδια με αυτά στη Γη, αλλά πολλαπλασιάζονται με τους περιορισμούς της διαστημικής ζωής».

Και ο Dubé από την πλευρά του πιστεύει ότι η μελέτη του σεξ στο διάστημα είναι προτεραιότητας πρώτης γραμμής. «Το σεξ στο διάστημα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή μας. Οι υπηρεσίες και οι εταιρείες που αποδέχονται αυτό το απλό γεγονός θα αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στη νέα μας εποχή, αυτή της εξερεύνησης του διαστήματος».

*με πληροφορίες από το The Daily Beast