Είναι φυσιολογικό να είμαστε ευερέθιστοι μερικές φορές μέσα στην ημέρα μας, λόχου χάρη όταν είμαστε υπερβολικά κουρασμένοι από την εργασία μας ή όταν το περιβάλλον γύρω μας έχει πολλή φασαρία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ένα μποτιλιάρισμα στο δρόμο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε τις συνθήκες και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ρυθμίσουμε συνειδητά τις αντιδράσεις μας.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά που επηρεάζουν τη διάθεσή μας και τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε – μιλάμε για συνήθειες που έχουν παγιωθεί τόσο πολύ που μπορεί να μην τις γνωρίζουμε καν. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί άθελά σας να κάνετε τον εαυτό σας πιο ευερέθιστο κάθε μέρα.
Αν δεν βγαίνουμε από το σπίτι όλη μέρα
Το να μένεις μέσα στο σπίτι όλη μέρα έχει αρνητική επίδραση στη διάθεσή σου. «Η απουσία φυσικού φωτός αναστατώνει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς του βιολογικού μας ρολογιού», εξήγησε πρόσφατα στο περιοδικό Time ο Kenneth Wright, διευθυντής του Εργαστηρίου Ύπνου και Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Πρέπει και σχεδόν επιβάλλεται να βγαίνουμε έξω κάθε μέρα, αν ο καιρός το επιτρέπει, ιδανικά για 45 λεπτά το πρωί.
Αν παραλείπουμε το μεσημεριανό μας γεύμα
Οι εργασιακοί μας ρυθμοί συχνά καταδικάζουν το μεσημεριανό γεύμα ως αυτό που ξεχνάμε συνήθως να φάμε, λόγω φόρτου εργασίας. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο για την Ψυχική Ευεξία, «είναι γνωστό ότι τα ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα μπορούν να προκαλέσουν εναλλαγές της διάθεσης. Γι’ αυτό ευθύνονται αποκλειστικά οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα και οι διατροφικές ανισορροπίες». Σύμφωνα με το WebMD, «Όταν το σάκχαρό σας πέφτει, το σώμα σας προσπαθεί να το σηκώσει ξανά από μόνο του. Έτσι, εκτοξεύει την αδρεναλίνη, μια ορμόνη που κάνει την καρδιά σας να χτυπά και τις παλάμες σας να ιδρώνουν. Και αυτό ακριβώς μπορεί να σας κάνει να νιώθετε εκνευρισμένοι και ανήσυχοι». Εάν μείνει εκεί, το σώμα σας θα παράγει την κορτιζόλη, γνωστή και ως η «ορμόνης του στρες». «Βάλτε αδρεναλίνη και κορτιζόλη μαζί και έχετε μια τέλεια συνταγή για το άγχος». Αν παρατηρήσετε ότι συχνά αναβάλλετε το φαγητό κατά τη διάρκεια της εργάσιμης σας ημέρας, βάζετε υπενθυμίσεις στο ημερολόγιό σας για να τρώτε προτού εμφανιστεί εκνευρισμός.
Αν είμαστε συνεχώς πάνω από το κινητό μας
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη το 2015 από την Deloitte, οι Αμερικανοί όλων των ηλικιακών ομάδων έλεγχαν τα τηλέφωνά τους κατά μέσο όρο 46 φορές την ημέρα -άλλες πηγές πάλι, θεωρούν ότι αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο, στις 344 φορές την ημέρα, με το 70% των Αμερικανών να ελέγχουν τα τηλέφωνά τους μέσα σε πέντε λεπτά από τη λήψη μιας ειδοποίησης. Αλλά όλοι αυτοί οι περισπασμοί αποσπούν την προσοχή, τη συγκέντρωση και την εστίαση, οδηγώντας μας τελικά σε συναισθήματα υπερέντασης. Όπως είπε ο ψυχίατρος Δρ. Timothy Jeider στην Huffington Post, «Κατηγορούμε τον εαυτό μας επειδή αποσπάται η προσοχή μας και χάνουμε χρόνο, κάτι που μας απογοητεύει, υπονομεύει την εστίαση και την παραγωγικότητά μας, επομένως αναζητούμε μια απόσπαση της προσοχής από την ίδια την απογοήτευση! Και ο φαύλος κύκλος των μίνι απογοητεύσεων επαναλαμβάνεται». Η συμβουλή που δίνουν οι περισσότεροι είναι η εξής: αφήστε το τηλέφωνό σας σε άλλο δωμάτιο από εκείνο που βρίσκεστε κάθε στιγμή.
Αν κάνουμε διαρκώς doomscrolling
Eίναι αυτή η τελευταία τάση όλων μας να… νταουνιαζόμαστε εκουσίως διαβάζοντας κακά νέα: λέγεται «doomscrolling», δηλαδή «η αδιάκοπη ανάγνωση δυσάρεστων ειδήσεων». Η λέξη προήλθε από τις λέξεις «doom» που σημαίνει «δυσάρεστος» και «scrolling», ήτοι «η αδιάκοπη αναζήτηση» και έγινε τόσο δημοφιλής ως έννοια το καλοκαίρι του ’20ώστε το Oxford English Dictionary την ονόμασε «Λέξη της Χρονιάς» για το 2020 και την πρόσθεσε στο λεξικό. Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2020 στις ΗΠΑ και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 6.000 Αμερικανοί, έδειξε πως οι συμμετέχοντες όσο περισσότερο μάθαιναν δυσάρεστες ειδήσεις, τόσο πιο λυπημένοι ένιωθαν. «Προσπαθήστε να περιορίσετε την ανάγνωση ειδήσεων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε δύο ή τρεις συγκεκριμένες ώρες την ημέρα ή να ορίσετε μια χρονική ζώνη της ημέρας «χωρίς ειδήσεις» προκειμένου να αφήσετε τον εγκέφαλό σας να ηρεμήσει πριν κοιμηθείτε», αναφέρει το άρθρο.
Αν πίνουμε αλκοόλ πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μας
Όχι, το αλκοόλ δεν σε κάνει να κοιμάσαι καλύτερα. Ενώ μπορεί αρχικά να προκαλέσει ένα αίσθημα χαλάρωσης και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, μειώνει τον ύπνο ταχείας στιγμής των ματιών (REM), που είναι ο πιο ενδεδειγμένος. «Ο άμεσος και βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος του αλκοόλ είναι να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθεί κανείς, και αυτή η επίδραση στο πρώτο μισό του ύπνου μπορεί να είναι εν μέρει ο λόγος που μερικοί άνθρωποι με αϋπνία χρησιμοποιούν το αλκοόλ ως βοήθημα ύπνου», λέει ο Irshaad Ebrahim, ο ιατρικός διευθυντής στο London Sleep Centre. «Ωστόσο, αυτό αντισταθμίζεται από την ύπαρξη, στην συνέχεια, πολύ πιο διαταραγμένου ύπνου μέσα στο οκτάωρο που οοργανισμός ξεκουράζεται». Οπότε οι ειδικοί συμβουλεύουν να πιούμε ένα κοκτέιλ μετά την δουλειά και όχι αμέσως πριν πάμε για ύπνο.