Την Πέμπτη, η Pantone ανακοίνωσε το χρώμα της χρονιάς για το 2023. Το Viva Magenta δεν θυμίζει σε τίποτα το επιθετικό συνθετικό της Barbie, τη λαμπερή πολυτέλεια της υψηλής ραπτικής του Valentino ή το άτολμο σομόν της χιλιετίας. Όπως το έθεσε ο σπουδαίος κριτικός των New York Times Jason Farago, πρόκειται για «μια γεμάτη απόχρωση που κορνάρει στο κατώφλι του φούξια, σίγουρα όχι οργανική αλλά ούτε και αρκετά ηλεκτρική».

Η απόχρωση επιλέχθηκε από ανθρώπινους που προβλέπουν τις επόμενες τάσεις, που μελετούν τη μόδα και το ντιζάιν, και στη συνέχεια ερμηνεύτηκε από το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Midjourney για να δημιουργήσει αυτό που η Pantone περιέγραψε ως «ένα ατελείωτο νέο οικοσύστημα προς εξερεύνηση, που ονομάζεται Magentaverse». Πολύ σωστά. Το χρώμα της χρονιάς της Pantone δημιουργήθηκε για το Metaverse. Σε δελτίο τύπου, η εταιρεία αποκάλεσε τη Viva Magenta, επίσης γνωστή ως Pantone 18-1750, «μια αντισυμβατική απόχρωση για μια αντισυμβατική εποχή».

Σε μια πολιτιστική στιγμή που διαμορφώνεται από αμέτρητες προκλήσεις, το χρώμα της χρονιάς της Pantone είναι μια τολμηρή απόχρωση που μιλάει για τη δύναμη και τη ζωτικότητα που απαιτούνται για τη σφυρηλάτηση ενός πιο θετικού μέλλοντος. Το PANTONE 18-1750 Viva Magenta είναι μια σπουδή στις ισορροπίες. Aντλώντας τόσο από θερμούς όσο και από ψυχρούς τόνους, οι ρίζες του χρώματος θεμελιώνονται στη φύση με μια φλεγόμενη απόχρωση που μπορεί να βρεθεί τόσο στην εικονική σφαίρα όσο και στη σφαίρα της φύσης, μιλώντας για την ποικιλομορφία του σύγχρονου κόσμου μας.

Φωτ.: Pantone

Διανύοντας τώρα την 23η χρονιά επιλογής του ετήσιου χρώματος, το Ινστιτούτο Pantone εξέτασε την επίθεση των προκλήσεων που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια, όπως η πανδημία COVID-19, και το πώς διαμόρφωσαν την προοπτική, τις αξίες και τις συμπεριφορές για την εύρεση του χρώματος για το 2023.

Το Viva Magenta, σημειώνει Leatrice Eiseman, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Pantone , επικοινωνεί δύναμη – αλλά με έναν διεκδικητικό, όχι επιθετικό τρόπο. «Είναι ένα χρώμα που δονείται πραγματικά με ζωντάνια και σθένος, που επιδεικνύει ένα νέο σήμα δύναμης, το οποίο είναι κάτι που χρειαζόμαστε όλοι για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον».

Φωτ.: Huge

«Ελπίζουμε ότι ο συμβολισμός αυτού του χρώματος θα δημιουργήσει έναν δυναμικό κόσμο που θα ενθαρρύνει τον πειραματισμό», λέει η Eiseman. «Έναν που αξιοποιεί το εικονικό μέσα στο φυσικό πεδίο και ενθαρρύνει το πνεύμα μας να εξερευνήσει πρωτοποριακές δυνατότητες».

Ενώ το χρώμα έχει βαθιές συνδέσεις τόσο με το παρελθόν όσο και με το παρόν, το ινστιτούτο θέλει να ξεκαθαρίσει ότι είναι επίσης ένα χρώμα που ταιριάζει αναμφισβήτητα στο παρόν, μια απόχρωση που ενθαρρύνει όλους τους ανθρώπους να ζουν τη ζωή με τόλμη στη στιγμή.

Φωτ.: Huge

«Το ίδιο το όνομα του χρώματος δείχνει ότι πρόκειται για ένα χρώμα γιορτής, ένα πληθωρικό χρώμα που προάγει την αισιοδοξία και τη χαρά», δήλωσε η Eiseman. «Είναι αυτό που αποκαλούμε μια απεριόριστη απόχρωση, μια πραγματικά ξεχωριστή δήλωση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπείτε σε ένα δωμάτιο αν φοράτε αυτό το χρώμα και να μην τραβήξετε την προσοχή πάνω σας. Είναι τολμηρό. Είναι πνευματώδες και περιεκτικό – καλωσορίζει όλους και όλες με το ίδιο επαναστατικό πνεύμα».

Φωτ.: Huge

 

Με στοιχεία από τους New York Times