Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος των ερωτικών γνωριμιών έχει κατακλύσει το ενδιαφέρον μας, αποτελώντας ένα πολύ καλό, ένα ζωτικό (θα έλεγαν κάποιοι), ένα κύριο, τέλος πάντων, θέμα συζήτησης. Αν και δεν μου αρέσουν οι απόλυτες δηλώσεις, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι μια γρήγορη ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο TikTok, θα σας αποκαλύψει ότι ένα σημαντικό κομμάτι του περιεχομένου επικεντρώνεται, που αλλού, στις σχέσεις! Κι εμείς εδώ έχουμε συζητήσει πολλές φορές για τα “σημάδια κινδύνου” που πρέπει να προσέχουμε. Τώρα, όμως, έρχεται η στιγμή να εστιάσουμε στην υπέρτατη “πράσινη σημαία”, που δεν είναι άλλο από την παντελή έλλειψη κοινωνικών δικτύων ή μέσων επικοινωνίας στη ζωή του ανθρώπου που μας ενδιαφέρει συναισθηματικά. Αν και μερικοί μπορεί να θεωρήσουν αυτό ως “σημαία κινδύνου”, εμείς παρουσιάζουμε μια νέα οπτική, η οποία τον τελευταίο καιρό αποκτά όλο και περισσότερη απήχηση.

Συνήθως, όταν γνωρίζουμε κάποιον το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να τον αναζητήσουμε στα social media. Στην περίπτωση που έχει πολλούς followers, κατευθείαν αντιλαμβανόμαστε ότι ασχολείται αρκετά με τα social media, εξαιρούμε αυτούς που είναι γνωστοί από τη δουλειά τους και προσελκύουν κόσμο από μόνοι τους, αν και μεταξύ μας είναι ελάχιστες αυτές οι περιπτώσεις. Ακόμα και διάσημος να είναι κάποιος, αν δεν βρίσκεται στην επικαιρότητα, οι followers δεν πρόκειται να τον θυμηθούν από μόνοι τους. Πρέπει να είσαι ενεργός (δημοσίευση φωτογραφίων, βίντεο, σκέψεων) για να αρχίσει να παίρνει μπρος το εκάστοτε προφίλ. Είναι κι αυτές μηχανές που θέλουν το “λαδάκι” τους για να λειτουργούν σωστά, πώς να το κάνουμε;

Δυστυχώς, ο άνθρωπος πίσω από ένα τόσο ενεργό προφίλ, δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύντροφος. Τα social media προσφέρουν πολλές ευκαιρίες και πειρασμούς, περισσότερους από όσους θα συναντήσουμε στον πραγματικό κόσμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα φαινόμενα “Micro-Cheating” να πληθαίνουν και να μετατρέπονται σε μάστιγα της εποχής. Επομένως, αν δεν υπάρχει προφίλ, δεν υπάρχουν και διαδικτυακοί πειρασμοί. Ναι, μπορεί να σας απατήσουν αν το θέλουν και χωρίς τη βοήθεια των social media, όμως με αυτά σίγουρα είναι πιο εύκολο. Το να βλέπετε τον σύντροφό σας συνεχώς online, είναι ενοχλητικό και είναι πιθανό να σας προκαλέσει ανησυχία. Διάφορα σενάρια θα αρχίσουν να πλάθονται στο μυαλό σας -ακόμα κι αν δεν έχουν καμία βάση- με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να έρθουν οι τσακωμοί και οι πρώτες τριβές στη σχέση.

Aν κάποιος είναι συνεχώς συνδεδεμένος στα social media, είναι πιθανό να μην έχει άλλα ενδιαφέροντα και να έχει σταματήσει να ζει στον πραγματικό κόσμο. Όπως και να το κάνουμε κάποιος άνθρωπος που μένει μακριά από αυτή τη διαδικτυακή συνθήκη, είναι πολύ πιθανό να είναι δραστήριος και να έχει μάθει να συνδέεται με τους ανθρώπους ουσιαστικά. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι τόσο σπάνιο πια, που το καθιστά αυτόματα γοητευτικό.

social media
Artwork: Olafaq Staff

Βέβαια, κάποιος ή κάποια χωρίς διαδικτυακή παρουσία πιθανόν να σας δημιουργήσει αρχικά κάποιες υποψίες. Τι κρύβει; Ποιον κρύβει; Συνήθως, όσοι βγαίνουν με κάποιον χωρίς “κοινωνική παρουσία” κάνουν πάντα την ερώτηση -που μάλλον είναι αναπόφευκτη- σε φίλους, συγγενείς ή αγνώστους στο διαδίκτυο: Είναι αυτό το άτομο με το οποίο βγαίνω παράξενο; Οι απόψεις σίγουρα διίστανται, πλέον όμως πιστεύω ότι θεωρείται περισσότερο ως μία υγιής απόφαση και λιγότερο ως “περίεργη”.

Αυτό το αίνιγμα βρίσκεται σε εξέλιξη, ιδίως σε πλατφόρμες όπως το Reddit, όπου οι χρήστες θέτουν ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα των ραντεβού εδώ και χρόνια. “Το βρίσκουν οι γυναίκες περίεργο/ανατριχιαστικό αν ένας άντρας δεν έχει καθόλου παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;” “Η πρώτη σας εντύπωση για έναν άντρα που δεν χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram κ.λπ.) είναι ότι είναι ανατριχιαστικός ή ότι έχει προβλήματα;” “Μήπως το να μην έχω καθόλου μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κάνει να μην μπορώ να βγω ραντεβού;”

Μία νέα τάση έρχεται να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα η οποία θεωρεί πιο ελκυστικούς τους ανθρώπους που δεν έχουν λογαριασμό στα social media. Το νέο trend του TikTok δείχνει συνήθως δύο άτομα να τρέχουν προς την ίδια κατεύθυνση. Το πρώτο τρέχει πιο αργά προς το άτομο που έχει λίγους ακολούθους, ενώ το δεύτερο σπριντ προς το άτομο που δεν είναι εγγεγραμμένο σε κάποια πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

@myhoangxx no preconceived notions of me pls #nosocialmediadating #mediumuglyguys #iwasmadeforlovinyoubaby ♬ i was made for lovin you – music:)

Η ίδια τάση υπάρχει στη πλατφόρμα X (πρώην Twitter), την οποία μπορείτε να εντοπίσετε και μόνοι σας αν αναζητήσετε “man with no social media” (άντρας χωρίς social media) και θα βρείτε εκατοντάδες tweets από χρήστες που φαντασιώνονται την ιδέα ενός συντρόφου που δεν είναι συνδεδεμένος στα social media.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι σύντροφοι που είναι “εκτός σύνδεσης” μπορούν να βοηθήσουν τους χρόνια συνδεδεμένους ανθρώπους να επιστρέψουν στην πραγματικότητα. Ένας σύνηθες φαινόμενο σε ένα ζευγάρι είναι ο ένας να υιοθετεί συνήθειες του άλλου. Αυτή μπορεί να είναι μία τέτοια περίπτωση υιοθέτησης συνήθειας. Ο συνδεδεμένος διαδικτυακά άνθρωπος είναι πολύ πιθανό να παρακινήθει από ένα υγιές πρότυπο και να αρχίσει να είναι παρών πραγματική ζωή και λιγότερο στην εικονική.

Όπως είπαμε και στην αρχή, ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι η ανυπαρξία λογαριασμού μπορεί να ερμηνευτεί ως “red flag”. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να σας αλλάξουμε γνώμη, ο καθένας αναζητά διαφορετικά πραγματά, αυτό συνέβαινε πάντα κι αυτό θα συνεχίζει να συμβαίνει. Δεν υπάρχει κανόνας που να ταιριάζει σε όλους – κάποιοι άνθρωποι θα θέλουν έναν σύντροφο “εκτός σύνδεσης”, κάποιοι άλλοι θα θέλουν έναν διαδικτυακό σύντροφο, και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό.

Όσοι αισθάνονται έλξη προς τους ανθρώπους που αποφεύγουν οποιαδήποτε σύνδεση στα social media, είναι σαν να εστιάζουν αυτήν την αληθινή έλξη σε αυτήν (και μόνο) ιδιαιτερότητα τους. Αυτό που εννοούμε είναι μια έλξη προς την ικανότητα να μην εξαρτάται κάποιος από την επιβεβαίωση άγνωστων στο διαδίκτυο. Να μπορεί να αποκτά την αυτοπεποίθηση από μόνος του. Αυτή η δυναμική της σιγουριάς είναι αναμφίβολα ελκυστική. Επίσης, η έλλειψη ματαιοδοξίας αποτελεί πολύ καυτό στοιχείο, το οποίο πολλοί αναζητούν σε έναν πιθανό ερωτικό σύντροφο. Ειδικά, όταν βλέπουν ένα χαρακτήρα ο οποίος δεν πασχίζει να προβάλλει υπερβολική αυτοπροβολή, αυτό μπορεί να προκαλέσει θετικά συναισθήματα. Πλέον, η απουσία ενός διαδικτυακού προφίλ θεωρείται εξαιρετικά ελκυστική, μια καλή κοινωνική αντίδραση στον ατέρμονο κυνισμό που μας ποτίζει καθημερινά το Instagram.