Τα αστικά τοπία μπορούν να γίνουν ασφυκτικά και μη βιώσιμα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Σε περιόδους που η θερμοκρασία ανεβαίνει, στις πόλεις, πιάνει τις υψηλότερες τιμές.

Όμως πόλεις όπως το Σίδνεϊ, το Παρίσι και το Λος Άντζελες αναπτύσσουν τρόπους για να δημιουργήσουν μία πιο βιώσιμη καθημερινότητα των ανθρώπων. Τα κύματα καύσωνα μπορεί να είναι πολύ ισχυρά τα καλοκαίρια, καθώς οι δρόμοι και τα κτίρια απορροφούν θερμότητα και στη συνέχεια την απελευθερώνουν πίσω στην πόλη, πράγμα που σημαίνει ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες σε ένα κύμα καύσωνα είναι συχνά στις αστικές περιοχές.

Από την Ευρώπη μέχρι την Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αφρική, σε πολλές πόλεις οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τη ζέστη λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, και πέρα από ριζικές αλλαγές προς μία πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη στροφή, πολλές πόλεις υιοθετούν έξυπνες λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υπερβολική ζέστη τα καλοκαίρια.

Η «πολιτική της σκιάς» της Σεβίλλης

Σε μια πόλη που αγγίζει τακτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Σεβίλλη ήταν η πρώτη πόλη στον κόσμο που ονομάτισε τους καύσωνες με τον ίδιο τρόπο που οι ΗΠΑ και οι ασιατικές χώρες ονομάζουν τους τυφώνες, αναφέρει το Bloomberg.

Πηγή: Ayuntamiento de Sevilla

Για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζέστης, οι αρχές αποφάσισαν να εγκαταστήσουν περισσότερες τέντες σε όλη την ισπανική πόλη. «Το αποκαλούμε πολιτική σκιάς», δήλωσε στο Bloomberg ο δήμαρχος της πόλης, Antonio Muñoz. «Είναι μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους δρόμους – από παιδιά που παίζουν μέχρι ανθρώπους που θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους ή απλώς να κάθονται έξω και να μιλάνε».

Η Σεβίλλη φυτεύει επίσης 5.000 δέντρα το χρόνο, στρέφεται σε δομικά υλικά που αντανακλούν τη θερμότητα και εγκαθιστά περισσότερα δημόσια σιντριβάνια, αναφέρει το Bloomberg.

Το πλάνο των δέντρων του Σίδνεϊ

Στο Greater Sydney , μια περιοχή που καλύπτει 1,3 εκατομμύρια εκτάρια γύρω από την πρωτεύουσα της Αυστραλίας, υπάρχουν σχέδια να αυξηθεί η φυσική σκιά, φυτεύοντας πέντε εκατομμύρια περισσότερα δέντρα μέχρι το 2030.

Τα δέντρα δημιουργώντας μικροκλίμα, βοηθούν στη διατήρηση της δροσιάς των πόλεων παρέχοντας σκιά και υγρασία. Επίσης απορροφούν και αποθηκεύουν φυσικά διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το πείραμα της άσπρης μπογιάς του LA ενάντια στους καύσωνες

Στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αρχές της πόλης άρχισαν να πειραματίζονται με το να βάφουν λευκούς δρόμους το 2019.

Ο στόχος είναι να ανακλώνται οι ακτίνες του ήλιου, δροσίζοντας τη γύρω περιοχή.

καλοκαίρια ανακλαστική μπογιά
Πηγή: Bureau of Street Services

Δέκα δρόμοι σε δέκα γειτονιές έχουν βαφτεί μέχρι στιγμής με την ανακλαστική επίστρωση. Τις ζεστές μέρες, η λευκή μπογιά δροσίζει την επιφάνεια του δρόμου και τη γύρω περιοχή, λέει ο υπεύθυνος βιωσιμότητας της πόλης.

Αυτοσκιαζόμενος πύργος του Αμπού Ντάμπι

Στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η κλιματική αλλαγή προβλέπεται να ωθήσει τις μέσες θερμοκρασίες πολύ πάνω από τους 50 βαθμούς Κελσίου στο δεύτερο μισό του αιώνα, φέρνοντας ακραίες συνθήκες καύσωνα που θα μπορούσαν να κάνουν την πόλη αβίωτη.

Αλλά ο καινοτόμος σχεδιασμός μπορεί να βοηθήσει τα κτίρια να εκτρέψουν τη θερμότητα. Ένα παράδειγμα είναι οι Πύργοι Αλ Μπαχάρ. Το κτήριο 26 ορόφων είναι εξοπλισμένο με πτυσσόμενες οθόνες ελεγχόμενες από υπολογιστή που ανοίγουν και κλείνουν για να παρέχουν σκιά ανάλογα με τη θέση του ήλιου.

 

Το Παρίσι δημιουργεί «δροσερά νησιά» για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Οι θερμοκρασίες σε όλη τη Γαλλία έσπασαν ρεκόρ το περασμένο καλοκαίρι –με την πρωτεύουσα, το Παρίσι, να φτάνει τους 36 βαθμούς Κελσίου τον Αύγουστο του 2022– ενώ μια μελέτη του Απριλίου 2023 διαπίστωσε ότι το Παρίσι είχε τον υψηλότερο σχετικό κίνδυνο θνησιμότητας λόγω ζέστης από 854 ευρωπαϊκές πόλεις.

Το Παρίσι ανταποκρίνεται στη θερμική επίδραση της κλιματικής κρίσης δημιουργώντας 800 χώρους «δροσερού νησιού» σε όλη την πόλη. Πρόκειται για ένα πλάνο που περιλαμβάνει πάρκα, σιντριβάνια και δημόσια κτίρια όπως πισίνες και μουσεία.

Οι χώροι μπορεί να είναι μεταξύ 2C και 4C πιο δροσεροί από τους γύρω δρόμους. Το Παρίσι σχεδιάζει επίσης να φυτέψει 170.000 δέντρα μέχρι το 2026.

Οι πράσινες στέγες του Ρότερνταμ

Η φύτευση πρασίνου στις στέγες μπορεί να βοηθήσει τις πόλεις να παραμείνουν δροσερές και το Ρότερνταμ στην Ολλανδία το απέδειξε πρόσφατα με την πρωτοβουλία Rooftop Walk του Ρότερνταμ.

Η πόλη ελπίζει να πρασινίσει πάνω από 900.000 τετραγωνικά μέτρα στέγης. Με την δυνατότητα που έχουν τα φυτά και τα δέντρα να απορροφούν νερό, οι στέγες με βλάστηση μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση των πλημμυρών.

Πηγή: atelier GROENBLAUW

Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να μειώσει τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος σε μια πόλη έως και 15 C, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Μεντεγίν δημιουργεί πράσινους διαδρόμους για τους πολίτες

Στην Κολομβία, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μεντεγίν, έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 30 σκιερών διαδρομών σε όλη την πόλη, γνωστές ως «πράσινοι διάδρομοι» για την καταπολέμηση του καύσωνα.

Σύμφωνα με το Reuters, χιλιάδες ιθαγενή δέντρα, φοίνικες, μπαμπού και τροπικά φυτά έχουν φυτευτεί γύρω από πεζοδρόμια, πάρκα και πολυσύχναστες διαδρομές κυκλοφορίας, παρέχοντας σκιασμένες θέσεις για τους ανθρώπους να περπατούν και να συγκεντρώνονται.