Ξεχάστε τα βογγητά και τις υπερβολικές, ενίοτε, κραυγές που συνοδεύουν τον γυναικείο οργασμό. Πλέον, υπάρχουν άλλες, ασφαλέστερες, ενδείξεις ότι μια γυναίκα φτάνει στην επιθυμητή, για την ίδια, κορύφωση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οτάβα που μελετούν τον γυναικείο οργασμό κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βογγητό θα πρέπει πλέον να αφαιρεθεί τόσο από την Κλίμακα Αξιολόγησης του Οργασμού (ORS) όσο και για την Κλίμακα Σωματικών Αισθήσεων του Οργασμού (BSOS) που αμφότερες χρησιμοποιούνται σε επιστημονικές έρευνες σχετικά με την αίσθηση της απόλαυσης.

Η αναλυτική μελέτη διεξήχθη ως εξής: Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 637 γυναίκες ηλικίας 18 έως 82 ετών σε στάδια πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις εμπειρίες οργασμού τους τόσο σε μοναχικό όσο και σε συντροφικό σεξουαλικό πλαίσιο, αναφέρει το ρεπορτάζ της Guardian.

Οι ερεύνητες μελέτησαν τις απαντήσεις τους και κατέληξαν σε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα: π.χ. στην κλίμακα ORS περιλαμβάνονται στοιχεία όπως το σωματικό τρέμουλο και η αίσθηση σταδιακής κορύφωσης, ενώ τα επίθετα που συνοδεύουν την όλη αίσθηση είναι τα «παθιασμένο» και «τρυφερό».

Η κλίμακα BSOS περιλαμβάνει αντιδράσεις όπως η ταχύτερη αναπνοή, οι σπασμοί των κάτω άκρων, η εφίδρωση και οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί.

Εντέλει, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και στις δύο κλίμακες η σωματική αίσθηση της γυναικείας κορύφωσης περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η ασταθής αναπνοή, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και μια αίσθηση έξαψης.

«Τα επίθετα που σχετίζονται με τη συναισθηματική οικειότητα «μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικά μέσα στο μοναχικό πλαίσιο», σημείωσαν οι ερευνητές. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες από τις συμμετέχουσες «ανέφεραν ότι βιώνουν κάποιου είδους συναισθηματική οικειότητα κατά τη διάρκεια μοναχικού οργασμού». Το αποδίδουν στην «πρόσβαση σε μια πιο βαθιά εμπειρία του ίδιου του σώματός τους», ή στην αίσθηση μιας «μεταμορφωτικής ενσάρκωσης (….) καθώς αισθάνονται απολύτως παρούσες στο σώμα τους»», αναφέρει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

Η μελέτη δημοσιεύεται τις επόμενες ημέρες στο The Journal of Sexual Medicine.