«Πώς θα πάει το παιδί μου μόνο του, αλομόναχο, στο φροντιστήριο;» «Αν πάθει κάτι στο δρόμο; Κι αν συμβεί κάτι κάτα τη βραδινή του έξοδο το Σάββατο στο κέντρο, εγώ πώς θα το μάθω;» Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συχνά ερωτήματα/ άγχη των γονιών, όταν αρχίζουν να αφήνουν το παιδί τους να κάνει τα πρώτα βήματα μόνο του στον κόσμο, προκειμένου να εκπαιδευτεί για τον πραγματικό κόσμο. Πρώτα βήματα αυτονομίας. Πρώτα βήματα ανεξαρτητοποίησης. Ο χρόνος που το έπαιρναν από το χέρι και λειτουργούσαν ως ασπίδα προστασίας, παρέρχεται σιγά σιγά. Ωστόσο, μέχρι την ενηλικίωσή του, το αίσθημα του φόβου θα παραμένει. Μπορεί να μειώνεται, αλλά είναι εκεί. Και πώς να μην είναι άλλωστε; Η βία έχει αναχθεί σε καθημερινό φαινόμενο και, με μία ματιά στις ειδήσεις της ημέρας, μπορείτε να το επιβεβαιώσετε.

Όταν έκανα εγώ τα πρώτα μου βήματα χωρίς επίβλεψη, με είχαν εφοδιάσει με ένα κινητό μικρής χρηματικής αξίας για να έχουν γνώση της τοποθεσίας μου και σε περίπτωση ανάγκης να μπορώ να ζητήσω άμεσα τη βοήθεια τους. Αυτό άλλαξε με την εφεύρεση και τη κυκλοφορία του AirΤag της Apple. Πρόκειται για μία μικρή, στρογγυλή συσκευή εντοπισμού που μπορεί κάποιος να τοποθετήσει -με ποικίλους τρόπους- σε διάφορα αντικείμενά, όπως σε κάποια αποσκευή ή στο πορτοφόλι, ακόμη και σε κάποιο όχημά. Στη συνέχεια, συνδέοντάς το με το κινητό σας, θα μπορείτε να εντοπίσετε τη θέση του σε πραγματικό χρόνο μέσω της εφαρμογής “Εύρεση” (στα αγγλικά: “Find My”). Το AirTag χρησιμοποιεί την τεχνολογία Bluetooth για να συνδεθεί με κοντινές συσκευές Apple, οι οποίες στη συνέχεια στέλνουν τα δεδομένα θέσης στη προαναφερθείσα εφαρμογή.

AirTag
Φωτ.: Đức Trịnh / Unsplash

Αν και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τη συσκευή για να εντοπίζουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, αρκετοί γονείς την έχουν “εγκαταστήσει” στα παιδιά τους με ποικίλους τρόπους -στα μαλλιά, στα παπούτσια, στην τσάντα, αλλά και ως βραχιόλι- σε περίπτωση που χαθούν ή ακόμα και για να παρακολουθούν τις κινήσεις τους. Σε μια viral ανάρτηση στο TikTok, μια μαμά εξηγεί πώς “εκπαιδεύει” τα δύο μικρά παιδιά της με βραχιόλια AirTag.

@stevensfam Today we are dog training 🐶 Outfits: @Kailani Kids Mom genius: @Lacey Johnson ♬ Funny Music Background – original_soundtrack

«Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να έρχονται (σε εσάς) όταν ακούνε τον ήχο μπιπ», αναφέρει η δημιουργός στο βίντεο. Η περιγραφή της μητέρας θα μπορούσε άνετα να αναφέρεται και σε εκπαίδευση σκύλου. Ποιος ξέρει; Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης, μπορεί να τα επιβραβεύει με λιχουδιές επιβράβευσης. Οι ειδικοί στην ανάπτυξη των παιδιών υποστηρίζουν ότι οι γονείς που βασίζονται υπερβολικά στην τεχνολογία παρακολούθησης μπορεί να παρεμβαίνουν εν αγνοία τους στην ανάπτυξη των παιδιών τους και να στέκεται ως εμπόδιο στη σχέση τους μαζί τους.

Μπορεί οι γονείς να αναπτύσσουν με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα της ασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα τα παιδιά θα μάθουν να συμπεριφέρονται έτσι όπως εκπαιδεύτηκαν. Σίγουρα θα θυμάστε τους γονείς σας, να σας φωνάζουν μόλις αρχίζατε να απομακρύνεστε από το πλάι τους. Ίσως βαρεθήκατε, ίσως είδατε ένα παιχνίδι που σας άρεσε ή ένα περιστέρι, και με το που κάνατε λίγο πιο πέρα, θα ακούγατε «έλα εδώ ΤΩΡΑ». Ναι μεν ήταν ενοχλητικό, αν όχι ταπεινωτικό όταν γινόταν μπροστά στους φίλους σας, αλλά τουλάχιστον σας έδιναν σημασία και προσοχή. Προσπαθήστε να φανταστείτε τον μικρό εαυτό σας με AirTag και τους γονείς σας να αλωνίζουν οπουδήποτε χωρίς να σας ρίχνουν ούτε μισό βλέφαρο, εφησυχασμένοι λόγω της συσκευής. Αντί να σας μεγάλωναν αυτοί, θα το έκανε η συσκευή κατά κάποιον τρόπο. Πιστεύετε ότι αυτό δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στη σχέση σας; Πιθανολογώ ότι ίσως θα αισθανόσασταν παραμέληση λόγω αυτού και δεν θα ήταν παράλογο.

Αν περιμένατε, λοιπόν, να ακούσετε το “μπιπ” για να επιστρέψετε στους γονείς σας, δεν θα είχατε μάθει να αντιλαμβάνεστε από μόνοι σας πότε θα είχατε απομακρυνθεί αρκετά, αφού η συσκευή θα σας οριοθετούσε σε σχέση με τους γονείς σας. Παρ’ όλα αυτά, ίσως σκεφτήκατε ότι το AirTag θα αποτελούσε πολύτιμο εργαλείο όταν το παιδί θα κυκλοφορούσε μόνο του για πρώτη φορά, ή ακόμα και στη ακραία περίπτωση της απαγωγής, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

@thecontemporaryhomestead Keep your kids safe this summer #safety #parenting #apple #airtag #viral #love #explore #follow ♬ Roxanne – Instrumental – Califa Azul

Το AirTag, όπως είπαμε ήδη, εντοπίζεται μόνο όταν υπάρχουν άλλες συσκευές Apple κοντά του. Αν οι απαγωγείς δεν έχουν κινητά ή αν αυτά δεν είναι iPhone, τότε ο γονιός δε θα καταφέρει να το εντοπίσει. Σε μία πολυσύχναστη περιοχή ή μέρος, σίγουρα οι πιθανότητες εντοπισμού είναι περισσότερες, αλλά αν το παιδί βρίσκεται σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος, τότε είναι πιθανό να αποδειχθεί άχρηστο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το AirTag παράγει ήχους, όταν βρίσκεται μακριά από τη συνδεδεμένη συσκευή. Αυτές οι ηχητικές ειδοποιήσεις θα βοηθούσαν τους απαγωγείς να εντοπίσουν και να απενεργοποιήσουν το AirTag και, προφανώς να μην έχετε καμία πρόσβαση στην τοποθεσία του. Επίσης, αν αυτό δε λειτουργήσει όταν είναι “εγκατεστημένο” στο παιδί σας, μη σπεύσετε να κατηγορήσετε την Apple, γιατί ουδεμία ευθύνη φέρει σε περιπτώσεις που αφορούν ανθρώπους.

@carolina.mccauley These inner soles are super discrete and give an extra piece of mind in large crowded areas 😍☺️ #momhack #homehacks #parentinghacks ♬ original sound – Carolina Mccauley – Home Hacks

Ακόμη πιο αστείο μου φαίνεται, όταν το AirTag χρησιμοποιείται στους εφήβους κατά την έξοδό τους, την απόλυτη στιγμή ελευθερίας τους. Οι ώρες της ιδιωτικής τους ζωής θα παρακολουθούνται. Θα ξέρουν ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή ο γονιός τους θα μπορεί να τους ελέγξει. Πολλοί μπορεί να προφασίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο χτίζουν εμπιστοσύνη, αλλά τα παιδιά μπορεί να βιώσουν τη συγκεκριμένη πράξη ως μορφή καταπίεσης. Επίσης, ας το αποδεχθούμε, αν το έφηβο παιδί σας θέλει να σας ξεγελάσει, θα το κάνει. Για παράδειγμα, αν σας έχει πει ότι θα είναι στο σπίτι κάποιου φίλου και θέλει να πάει κάπου αλλού, τότε θα αφήσει το AirTag στο σπίτι του φίλου και θα το πάρει ξανά κατά την επιστροφή του. Μη νομίζετε ότι αν τα παρακολουθείτε, θα καταφέρετε να τα κρατήσετε ασφαλή. «Είναι μια ελαφρώς ψευδής αίσθηση ασφάλειας», λέει ο κλινικός ψυχολόγος, Δρ Avital Pearlman και συμπληρώνει ότι «δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει στα παιδιά μας, ακόμη και όταν γνωρίζουμε πού βρίσκονται, αλλά η γνώση ότι βρίσκονται εκεί που πρέπει να βρίσκονται προσφέρει ψυχική ηρεμία».

Ωστόσο, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να αποδεχθούν τα παιδιά τη συσκευή, αν αποδείξετε ότι πράγματι δεν προβαίνετε σε παρεμβατική χρήση της. Και ναι, εδώ μπορούμε να μιλήσουμε για εμπιστοσύνη. Το θέμα είναι τόσο η διαφάνεια και να γνωρίζουν τα παιδιά σας ότι τη χρησιμοποιείτε, αλλά και ταυτόχρονα να μην αισθάνονται ότι τα ενοχλείτε όσο γνωρίζουν μόνα τους τον κόσμο και ανεξαρτητοποιούνται. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρώ ότι είναι αναμενόμενο να αρχίσουν να σας αποκρύπτουν την αλήθεια και να θέσουν σε εφαρμογή τακτικές, όπως αυτή που αναφέραμε πιο πάνω. Λεπτή η γραμμή.

Φωτ.: Jonas Elia / Unsplash

Προσωπικά, θα ήθελα κατά την εφηβεία μου ή ακόμα και κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής μου να είχα πάνω μου ένα AirTag, ειδικά όταν επέστρεφα μετά από έξοδο τις νυχτερινές ώρες, που η στάθμη της μπαταρίας του κινητού μου ήταν συνήθως χαμηλή. Για την ακρίβεια, ήταν στα πρόθυρα να κλείσει. Γιατί, αν θέλουν να σας εντοπίσουν, αυτό είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί και μέσω iPhone. Τα κινητά της Apple διαθέτουν υπηρεσία εντοπισμού άλλων συσκευών της ίδιας εταιρίας, αρκεί να τις έχετε καταχωρήσει. Αν λοιπόν, η μπαταρία “πέθαινε” και μου συνέβαινε κάτι, το AirTag θα μπορούσε να μου σώσει τη ζωή και ναι, θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σε ανθρώπους αλλά μόνο σε περιπτώσεις όπως οι προηγούμενες.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετά άρθρα με περιγραφές γονέων για τη συσκευή. Από το πρώτο solo ταξίδι ένος 11χρονου με τρένο μέχρι τη καθημερινή μετακίνηση ενός παιδιού με λεωφορείο, φαίνεται ότι οι εντυπώσεις τους είναι θετικές. Ωστόσο, υπήρχαν και κάποιες αναφορές που ο εντοπισμός της συσκευής δεν ήταν εφικτός, είτε επειδή το παιδί την είχε χάσει, είτε επειδή δεν υπήρχε σήμα.

Σε ένα κόσμο γεμάτο φόβο και βία, οι συσκευές που προάγουν την ασφάλεια βρίσκονται σε ακμή. Ωστόσο, κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε στην παρακμή, αν χρησιμοποιούνται για συνεχή έλεγχο και αναπτύσσεται παρεμβατική συμπεριφορά. Η ανασφάλεια δεν καλλιεργεί την ασφάλεια, αλλά η εμπιστοσύνη το κάνει. Η τεχνολογία κάνει όλους στην οικογένεια ακόμη πιο εξαρτημένους από την τεχνολογία, και αυτός είναι ένας από τους σκοπούς όλων αυτών των συσκευών. Να κάνουν τα παιδιά να εξαρτώνται περισσότερο από αυτές, να κάνουν τους γονείς να εξαρτώνται περισσότερο από αυτές, ώστε να αρχίσετε να πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτές.

Το AirTag λειτουργεί ως συσκευή παρακολούθησης, εκπαίδευσης, ελέγχου και, ασφάλειας, αν είστε τυχεροί βέβαια και υπάρχει κάποια συσκευή Apple κοντά στο AirTag.