Πιστεύω ότι υπάρχουν εκεί έξω αρκετοί άνδρες που διαπιστώνουν, μετά λύπης τους, ότι η επίτευξη μιας νέας ανδρικής φιλίας (και η διατήρησή της) είναι ένα πράγμα αρκετά δύσκολο να συμβεί -ειδικά από μια συγκεκριμένη ηλικία, ας πούμε μετά τα 35-40.

Πλέον, υπάρχουν και οι σχετικές έρευνες που το υποστηρίζουν αυτό.

Λιγότερο από το 50% των ανδρών αναφέρουν, σύμφωνα με σχετική μελέτη, ότι «είναι ικανοποιημένοι με τις ανδρικές φιλίες τους» και μόλις το 20% είπε ότι «είχε λάβει συναισθηματική υποστήριξη από έναν φίλο την τελευταία εβδομάδα», σε σύγκριση με 4 στις 10 γυναίκες (δηλαδή, ένα ποσοστό της τάξεως του 40%), σύμφωνα με έρευνα του 2021 από το «Survey Center on American Life», όπως αναφέρει το CNN. 

«Η κατάρρευση των δεσμών φιλίας μεταξύ των ανδρών ξεκινά γύρω στα τέλη της εφηβείας και γίνεται πιο έντονη στην ενήλικη ζωή», είπε η Judy Yi-Chung Chu, η οποία διδάσκει ένα μάθημα για την ψυχολογική ανάπτυξη των αγοριών στο Πανεπιστήμιο Stanford στην Καλιφόρνια. Και όσοι διατηρούν όντως φιλίες με άλλους άνδρες, ισχυρίζονται ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα συναισθηματικής οικειότητας από ό,τι αναφέρουν, αντίστοιχα, οι γυναίκες.

«Τα αγόρια δεν ξεκινούν μια φιλία με σκοπό να αποσυνδεθούν συναισθηματικά. Ωστόσο, στην πορεία της ζωής τους, όντως, αποσυνδέονται συναισθηματικά», είπε η δρ. Niobe Way, ερευνήτρια και καθηγήτρια εφαρμοσμένης ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Όλοι οι άνθρωποι έχουν την έμφυτη ικανότητα και επιθυμία για συναισθηματικά στενές συνδέσεις με τους άλλους. Χρειαζόμαστε αυτές τις σχέσεις για να επιβιώσουμε τόσο ως μωρά, όσο και στη συνέχεια να γίνουμε καλύτεροι καθώς μεγαλώνουμε», προσθέτει η Chu.

«Έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι στενές φιλίες προστατεύουν την ψυχική και σωματική μας υγεία. Και οι άνδρες που δίνουν προτεραιότητα σε αυτές τις στενές σχέσεις, καταπολεμούν ένα από τα πιο επιβλαβή πράγματα για την ανθρώπινη υγεία: τη μοναξιά», είπε ο Δρ. Frank Sileo, ψυχολόγος με έδρα το Ridgewood του New Jersey.

«Αυτό που κινδυνεύουν οι άνδρες να χάσουν από μια φιλία που διαλύεται, είναι αυτή ακριβώς η αίσθηση του να μην είναι μόνοι στον κόσμο», είπε ο Σιλέο. Όπως πολλοί άντρες προσπαθούν να τρώνε σωστά, να ασκούνται, να πετυχαίνουν στην καριέρα τους και να μεγαλώνουν παιδιά, οι άνδρες θα πρέπει να δίνουν και την αντίστοιχη προτεραιότητα στην ανάπτυξη φιλιών ως ενήλικες, πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, μεγαλώνοντας, οι άνδρες αδυνατούν να συνάψουν στενές φιλίες.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον Sileo, υπάρχουν και κάποιοι συγκεκριμένοι κοινωνικοί παράγοντες ως προς αυτή την κατεύθυνση: όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά να διεξάγει έρευνα για τις ενήλικες ανδρικές φιλίες το 1995, πολλοί συμμετέχοντες υπέθεσαν ότι η έρευνά του αφορούσε την ομοφυλοφιλία. Τέτοια στερεότυπα κατέδειξαν, λόγου χάρη, ότι όταν ένας άνδρας επιδιώκει μια φιλία μετά την ηλικία των 35-40 με έναν άλλον άνδρα, αυτό μπορεί να εκληφθεί… περίεργα. Έως και, οριακά, παρεξηγήσιμα. Και αυτό το στοιχείο είναι που, υποσυνείδητα, μπορεί να εμποδίζει ορισμένους άντρες από το να συνάπτουν βαθιές φιλίες μετά από τα 35-40 τους χρόνια.

«Οι κοινωνικές αυτές πιέσεις εξακολουθούν να παραμένουν και εξακολουθούν να δυσκολεύουν τους άνδρες να εκφράσουν την οικειότητα που απαιτείτει για την επίτευξη μιας στενής ανδρικής φιλίας», είπε ο Σιλέο.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ένα προ ημερών άρθρο των New York Times, το οποίο υποστηρίζει πως η φιλία, ειδικά μεταξύ ενηλίκων ανδρών, περνάει μια πολύ σοβαρή κρίση, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. «Το φαινόμενο προϋπήρχε της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά κατά την τελευταία τριετία η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω, δεδομένης και της παράλληλης πανδημίας μοναξιάς», σημειώνει το δημοσίευμα.

Και επαναλαμβάνει, ακόμη πιο εμφατικά, τα αποτελέσματα της ανωτέρω μελέτης του 2021: ότι λιγότεροι από τους μισούς άνδρες δήλωσαν πως ήταν πραγματικά ικανοποιημένοι με τον αριθμό των φίλων τους, ενώ μόλις το 15% είπε ότι «δεν είχε κανέναν στενό φίλο», ένα ποσοστό πενταπλάσιο σε σύγκριση με το 1990.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι για τους άνδρες ήταν λιγότερο πιθανό, σε σχέση με τις γυναίκες, να απευθυνθούν σε φίλους τους για να τους στηρίξουν συναισθηματικά. «Νομίζω ότι οι άνδρες έχουν μια βαθιά λαχτάρα για μια πραγματική οικειότητα με τους φίλους τους», είπε στην αμερικανική εφημερίδα o Νικ Φάγκερ, σύμβουλος ψυχικής υγείας και συνιδρυτής της ομάδας ψυχοθεραπείας «Expansive Therapy».

Καταλήγοντας το εκτενές τους δημοσίευμα, οι New York Times, παραθέτουν και κάποιες συγκεκριμένες στρατηγικές, οι οποίες ενδεχομένως και να βοηθήσουν κάποιους άνδρες, βραχυμεσοπρόσθεσμα, να αναπτύξουν μια βαθιά φιλία, ακόμη και μετά τα 40 τους χρόνια.

«Μην ντρέπεστε να δείχνετε ευάλωτοι, ακόμα κι αν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε άβολα», συστήνει αρχικά ο Φάγκερ, προσθέτοντας με νόημα ότι «ακόμη και σήμερα, που οι παραδοσιακοί κανόνες συμπεριφοράς των δυο φύλων έχουν αλλάξει, θα πρέπει καταρχάς οι άνδρες να μάθουν να εκφράζουν τα όποια συναισθήματά τους δίχως να ανησυχούν μην τυχόν φανούν υπερβολικά ευαίσθητοι ή ευάλωτοι. Και μπορούν να αρχίσουν να το κάνουν αυτό λέγοντας στους φίλους τους το πώς αισθάνονται για αυτούς. Είναι πολύ σημαντικό για τους φίλους σας το να γνωρίζουν ότι εκτιμάτε τη μεταξύ σας σχέση, ότι τους θαυμάζετε, ότι τους σέβεστε και ότι τους αγαπάτε», καταλήγει.