Τα social media έχουν κυριαρχήσει στη ζωή μας. Είναι πολύ σπάνιο να γνωρίσεις πλέον κάποιον που να μην έχει λογαριασμό έστω σε μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και να μην ανεβάζει φωτογραφίες ή βίντεο. Η καθημερινότητά μας, εξαρτάται πλεόν από μηνύματα σε Facebook, Instagram και η ψυχαγωγία μας συχνά περιλαμβάνει ατελείωτο σκρολάρισμα στο Tik Tok ή σε άλλες εφαρμογές.

Είναι ένας τρόπος διασύνδεσης, ένας κόσμος διαδικτυακός που μοιράζεσαι τη ζωή σου, τη δουλειά σου, τους στόχους σου, τους προβληματισμούς και τα ταλέντα σου.

Ωστόσο, όπως κάθε τεχνολογική καινοτομία, έτσι και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν πολλά αρνητικά που έχουν ειπωθεί και αναφερθεί σε χιλιάδες επιστημονικές έρευνες και σε δημοσιογραφική αρθρογραφία. Η επίπλαστη ευτυχία που δημιουργούν, τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και η ώθηση προς την υπερκατανάλωση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, είναι η ασφάλεια του χρήστη τόσο σε διαδικτυακό όσο και σε πραγματικό επίπεδο. Η χρήση τους για αλίευση προσωπικών πληροφοριών είναι πλεόν καθημερινότητα και τόσο η διαδικτυακή όσο και η προσωπική μας ζωή γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτη καθώς μοιραζόμαστε φωτογραφίες online.

Αρχικά υπάρχει το προφανές ζήτημα ότι η δημοσίευση και η κοινή χρήση φωτογραφιών στο Διαδίκτυο μπορεί να φαίνεται αβλαβής, αλλά ενδέχεται να διαρρέει κατά λάθος ευαίσθητες πληροφορίες.

Οι εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα εξαρτώνται από την ακριβή παρακολούθηση τοποθεσίας για να λειτουργούν σωστά, όπως όταν λαμβάνετε οδηγίες στους Χάρτες Google ή όταν χρησιμοποιείτε την Εύρεση για να εντοπίσετε το χαμένο σας τηλέφωνο. Και αν δεν το ξέρατε, αυτή η λειτουργία ακριβούς τοποθεσίας επεκτείνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβάτε στο τηλέφωνό σας.

Κάθε φορά που τραβάτε μια φωτογραφία ή εγγράφετε ένα βίντεο με το κινητό σας, δημιουργεί πληροφορίες που σχετίζονται με το αρχείο – συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας δημιουργίας και της τοποθεσίας σας – και στη συνέχεια αποθηκεύει αυτά τα metadata στα πολυμέσα σας.

Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν στις εφαρμογές να αναγνωρίζουν γρήγορα φωτογραφίες και να τις οργανώνουν. Στο iPhone, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να κάνετε κάτι όπως να τακτοποιήσετε τις φωτογραφίες σας κατά ημερομηνία λήψης ή γιατί το iOS μπορεί να δημιουργήσει αυτά τα εξατομικευμένα βίντεο αναμνήσεων από τις διακοπές.

Επομένως, τα μεταδεδομένα είναι εξαιρετικά χρήσιμα, εκτός και αν φτάσουν σε λάθος χέρια. Κάποιος με πρόσβαση στα μεταδεδομένα μπορεί να ανακαλύψει πού πηγαίνετε και πού ζείτε και να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητά σας.

Ευτυχώς, απενεργοποιώντας την παρακολούθηση τοποθεσίας από τις εικόνες και τα βίντεό σας, δίνεται μία λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Τι γίνεται όμως, όταν κάποιος σαν σύγχρονος Sherlock Holmes μπορεί μέσα από τις φωτογραφίες και το υλικό που ανεβάζετε στα social media να βρει που μένετε;

Όχι με ειδικά προγράμματα και χακερίστικες μεθόδους. Απλά παρατηρώντας πληροφορίες, και φωτογραφίες που εσείς έχετε αποφασίσει να μοιραστείτε.

Στο Tik Tok υπάρχουν χρήστες που έχουν αφιερώσει όλο το λογαριασμό τους σε αυτή τη διαδικασία. Ο χρήστης Jose Monkey για παράδειγμα υποστηρίζει ότι μέσα από ένα βίντεο ή φωτογραφία μπορεί να βρει το μέρος που τραβήχτηκε απλά παρατηρώντας τι συμβαίνει γύρω.

«Είμαι ο josemonkey και βρίσκω ανθρώπους που μου ζητάνε να τους βρω» αναφέρει στην αρχή κάθε του βίντεο.

Παρατηρεί το δρόμο, τις ταμπέλες, τα κτίρια, τις κεραίες, την αρχιτεκτονική του τόπου μέχρι και το πώς είναι δομημένη μία γειτονιά.

@the_josemonkey Replying to @Professor Casey Fiesler I hope your students like this example! #geolocation #OSINT ♬ original sound – josemonkey

Μέσα από το google maps και τη βοήθεια του google search ψάχνει να βρει σημεία που μοιάζουν, αρχικά τη χώρα, μετά την πόλη, την περιοχή και μπορεί να βρει μέχρι και τη γειτονιά. Ψάχνει να βρει φωτογραφίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο που να μοιάζουν με το μέρος που έχεις ανεβάσει, ή ακόμα και άρθρα, ειδήσεις που μπορεί να περικλείουν στοιχεία που υπάρχουν στο βίντεο.

@the_josemonkey Replying to @user2819921764754 Buckle up, its a long one! #geolocation #OSINT ♬ original sound – josemonkey

Άλλες φορές παίρνει χρόνο, άλλες φορές είναι πολύ εύκολο.

Ακόμα και αν παίρνει ημέρες πάντως είναι το ίδιο τρομακτικό, καθώς εύκολα κάποιος μπορεί να ανακαλύψει το σπίτι, το μέρος που δουλεύεις, ακόμα και το καφέ που συχνάζεις απλά και μόνο επειδή μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά, σαν καλός ντετέκτιβ τις πληροφορίες που δίνουμε απλόχερα online.

Ακόμα και όσοι ανεβάζουμε λίγα βίντεο και δεν δίνουμε πληροφορίες είμαστε ευάλωτοι σε μία τέτοια αριστοτεχνική έρευνα που θα ζήλευε και η CIA

Πολλοί έχουν προσπαθήσει να τον δυσκολέψουν βγάζοντας βίντεο ενώ ταξιδέυουν, είναι στο δρόμο, σε ένα μέσο μεταφοράς και δείχνοντας απλά ένα πολύ μικρό κομμάτι της διαδρομής, εκείνος με ψύχραιμα και υπολογισμένα βήματα και πολλά google ψαξίματα, καταφέρνει να εντοπίσει σε ποιο σημείο της διαδρομής βγήκε το βίντεο ακόμα και αν δεν ξέρει ούτε τη χώρα στην οποία τραβήχτηκε.

@the_josemonkey Replying to @smithcarljr That was a tough one! 😅 #geolocation #OSINT ♬ original sound – josemonkey

Καταλαβαίνουμε ότι η ευκολία του να ανεβάζεις φωτογραφίες έχει κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας, και σίγουρα μας έχει φέρει πιο κοντά με ανθρώπους και εμπειρίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι όμως βέβαιο ότι δημιουργεί και τεράστιους κινδύνους σχετικά με την ασφάλειά μας.

Ακόμα και αν δεν δίνουμε πολλές πληροφορίες και υλικό από την καθημερινότητά μας, βλέπουμε πως πάντα υπάρχει τρόπος να μας “ανακαλύψουν”, αρκεί να παρατηρήσουν. Και αυτό θέλει να τονίσει και ο συγκεκριμενος χρήστης ενημερώνοντας τον κόσμο σχετικά με την ευκολία που κάποιος μπορεί να σε εντοπίσει. Πολλές μαμάδες μάλιστα στέλνουν βίντεο σαν “προειδοποίηση” για τα έφηβα παιδιά τους.

@the_josemonkey Replying to @Ginnaffer Listen to your mom! 😜 #geolocation #OSINT #onlinesafety ♬ original sound – josemonkey