Όταν πριν τρεις βδομάδες ο Elon Musk έμπαινε «νικητής» στα κεντρικά του Twitter με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά και έναν νιπτήρα στα δυο του χέρια, ο κόσμος όλος γέλασε σχεδόν ορχηστρικά από αμηχανία. Κανείς δεν κατάλαβε. Η εικόνα έκανε το γύρο του κόσμου σε ελάχιστο χρόνο και όμως όλοι μείναμε με την απορία: «Τι τον ήθελε το νιπτήρα;»

Σχεδόν ένα μήνα μετά, το Twitter βρίσκεται σε φάση διάλυσης τιμών. Η εικόνα του Musk με τον πορσελάνινο νιπτήρα στα χέρια επιστρέφει στην επικαιρότητα. Γίνεται η κατεξοχήν εικόνα που μπορεί να αποτυπώσει το χάος που έμελλε να φέρει ο νέος ιδιοκτήτης της διάσημης διαδικτυακής πλατφόρμας. Άλλοι λένε πως με τον τρόπο του ο Musk προειδοποίησε ήδη από την πρώτη μέρα με αυτή τη συμβολική χειρονομία για όλες τις θέσεις εργασίας επρόκειτο σύντομα να καταπιεί η καταβόθρα.

Στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς οι απολύσεις έφερναν τα πάνω κάτω στον τεχνολογικό κολοσσό και μεγάλος αριθμός εργαζομένων ανακοίνωναν την αποχώρησή τους από το Twitter, ένα νέο σύμβολο έκανε την εμφάνισή του στον θαυμαστό κόσμο του ίντερνετ, αυτή τη φορά από την πλευρά των ανθρώπων που έβλεπαν τις δουλειές τους να κάνουν (γαλάζια) φτερά. Καθώς, λοιπόν, χιλιάδες εργαζόμενοι από τον τεχνολογικό κλάδο έρχονταν αντιμέτωποι με την ανεργία, ένα emoji άρχισε να ζει τη μεγάλη στιγμή της δόξας του.

Ο λόγος για μια φατσούλα που χαιρετά σαν να παρουσιάζεται στο στρατό. Ναι, ναι, μάλιστα. Όπως όλα αυτά τα μικρά χαριτωμένα χρυσοκίτρινα σύγχρονα ιερογλυφικά που έχουν κατακλύσει τον κόσμο της επικοινωνίας, έτσι και το emoji που χαιρετά στρατιωτικά κουβαλά τα δικά του νοήματα. Συγκεκριμένα, υποδηλώνει ενός είδους – ξεπερασμένου κατά τη γνώμη μου, αλλά εντάξει, για emoji μιλάμε – σεβασμό και μια κάποια επισημότητα. Καθώς λοιπόν το πλοίο του Musk βυθίζεται, οι εργαζόμενοι που χάνουν τις δουλειές τους το χρησιμοποιούν ως σύμβολο αξιοπρεπούς παραίτησης και ως μια απάντηση όχι μόνο στις από το πουθενά απολύσεις Twitter, αλλά και ολόκληρου του τεχνολογικού κόσμου.

Αποκτώντας ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση υπό την παρούσα κατάσταση, το εν λόγω emoji κατάφερε να γίνει το emoji της χρονιάς, λίγο πριν αυτή εκπνεύσει. Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου περικοπών, οι εργαζόμενοι χαιρετούσαν για τελευταία φορά επιστρατεύοντας το πλέον διάσημο emoji. Όταν περισσότερες εταιρίες, όπως η Meta και η Amazon, άρχισαν να ανακοινώνουν απολύσεις κι αυτές με τη σειρά τους, η φατσούλα που χαιρετά στρατιωτικά άρχισε να κατακλύζει και το ίδιο το Twitter.

Τα emojis έχουν την καταπληκτική δύναμη να αποκτούν νόημα σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, μπορούμε να αναζητήσουμε πολύ εύκολα στο ίντερνετ την ακριβή στιγμή της δημιουργίας του κάθε emoji και να ανακαλύψουμε τη σημειολογία του. Το emoji που έγινε σύμβολο των μαζικών απολύσεων στις οποίες έχουν επιδοθεί κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας τον τελευταίο μήνα, μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν ιδιαιτέρως άσημο. Όμως, μέσα σε κάτι λιγότερο από πέντε εβδομάδες ανέβηκε στην πέμπτη θέση του top10 των πιο emoji που χρησιμοποιούνται πιο συχνά.

Το κατά πόσο το emoji αυτό είναι ένα one-hit-wonder ή θα καταφέρει να διατηρήσει τη δημοφιλία του είναι άγνωστο. Σίγουρα πάντως δύσκολα θα επιστρέψει ξανά στα αζήτητα. Εκείνο όμως που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι με το emoji αυτό πολλοί βρήκαν τον τρόπο να κάνουν μια μικρή χειρονομία αλληλεγγύης, η οποία ιδανικά θα μπορούσε να μεγαλώσει και να οδηγήσει όλους αυτούς τους υπαλλήλους τεχνολογίας στη συλλογική δράση, ακόμα και στο συνδικαλισμό.